Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen! Er is een ‘zetel van de Ziel’ en dat is de pijnappelklier of epifyse. Wanneer je geconcentreerd bent op dat punt en het kunt vasthouden ken je het ongekende en ben je je bewust van oneindig bewustzijn. Je hebt een realiteitservaring die voorbij de fysieke zintuigen reikt.

Laten we even teruggaan voordat we deze poort openden. Het blijft uitermate fascinerend hoe een gesprek met een cliënt of een les met yogi’s leidt tot een herleving en verdieping van een bepaald thema. Dat vind ik altijd een klein feestje en ben ik mensen dankbaar dat ik door het lesgeven ook zelf het leerproces blijf behouden. In relatie tot mijn eigen Ziel van groot belang.

Het Egyptische oog en het centrum van het hoofd met o.a. de hypothalamus, hypofyse en pijnappelklier

“Binnenin jou is een Ziel die geen grenzen of beperkingen gehoorzaamt. Het is zo puur en stralend als God” – Yogi Bhajan

De plek die voorbij gaat aan tijd en ruimte, grenzeloos en niet beperkt is, is de pijnappelklier en het lijkt erop dat zelfs de wetenschap gaat bekennen dat dit misschien wel die ‘spirituele klier’ (of molecuul) is waar in ieder geval al zoveel mystieke scholen over vertellen en al eeuwen melding over maken.

In het centrum van de hersenen bevindt zich de hypothalamus en deze reguleert het autonome zenuwstelsel en de endocriene hoofdklier, de hypofyse. Deze is in staat een magnetisch veld te creëren, omdat er magnetische kristallen in de buurt liggen. Wanneer de hypofyse wordt gestimuleerd, vanuit het derde oog, de plek tussen je wenkbrauwen, voert het een bepaalde magnetische invloed of druk uit op de pijnappelklier. De pijnappelklier is een magnetische sensor die dus reageert op het magnetisch veld dat ontstaat in het hoofd, maar reageert ook op de straling van het magnetisch veld dat de aarde zelf veroorzaakt. De Noord- en Zuidpool, zon en maan beïnvloeden het aardmagnetisch veld. De mens echter heeft ook veel straling gecreëerd, in de vorm van zendmasten, GSM netwerken, Wifi, magnetrons en satellieten. Deze kunnen dus negatief inwerken aangezien dit een heel andere frequentie heeft dan het aardmagnetisme. De pijnappelklier reguleert zaken als stemming, buitenzintuiglijke waarneming en slaap en je kunt wel bedenken welke schade er kan worden toegebracht wanneer de pijnappelklier haar werk niet goed kan doen.

Ajna en Sahasrara, een beetje uitleg over het zesde en zevende chakra

Je ontkomt er niet aan, de chakra’s. Er is uitleg nodig over deze twee zeer belangrijke energiecentra in ons lichaam.

Het zesde chakra, Ajna, ook wel derde oog genoemd, staat in verbinding met de hypofyse, de meesterklier. De plek waar de verbinding van tegenstellingen plaatsvindt. Het Ajna chakra is het commando centrum. Hier bereik je de volledigheid en het opgaan in het geheel van je persoonlijkheid, de plek van het verbinden. Je weet intuïtief de richting waar je naar toe wilt gaan in je leven. De drie rivieren van innerlijke energie, Ida, Pingala en Sushmuna, komen samen bij het Ajna chakra. Het chakra dat ook wel ‘het oog dat voorbij de twee fysieke ogen gaat’. Met je ogen kun je diepte zien in de normale/fysieke wereld, het derde oog geeft je diepte, dimensie en een bereik in de subtiele werelden.

Je bent in staat om meesterschap te krijgen over de stroom aan gedachten. Het is je innerlijke licht dat schijnt. Je verkrijgt meesterschap over de dualiteit van je geest. Je leert tussen de regels van polariteiten te lezen. Iedere keer wanneer het innerlijk licht schijnt kun je helder zien. Het Ajna chakra is het centrum om je energie te concentreren en projecteren de kosmos in, om je hoger doel te begrijpen.

Een schaduwkant van het Ajna chakra kan zijn: verwarring en depressie, afwijzing van het spirituele en over-intellectualiseren.

Het zevende chakra, Sahasrara, wordt ook wel kruinchakra of Tiende Poort genoemd en staat onder invloed van de pijnappelklier. Hier vind je de verbinding met het Hogere Zelf. Het is de zetel van je Ziel. Sahasrara kan je verlichting geven. Het opent jouw relatie met het onbekende!

Een schaduwkant van het Sahasrara: het gevoel dat je gescheiden bent van het bestaan en van overvloed. Angst voor de dood, hartzeer en verdriet houden het kruinchakra ook meer gesloten.

Wanneer de hypofyse actief is zal het de relatie met de hoger gelegen klier, de pijnappelklier, versterken en activeren. Het licht dat via je ogen naar binnen komt, vloeit door naar de pijnappelklier die ook receptoren heeft om licht te vangen. Subtiel licht, opent de pijnappelklier om stoffen aan te maken die je in verbinding brengen met je Ziel, het oneindig bewustzijn. Laat jezelf gaan in een volledige overgave en buig voor de oneindigheid! Ootmoed is een sleutelkarakteristiek van de pijnappelklier en het kruinchakra, puur en alleen vanuit het oogpunt voor transcendentie en de liefde voor jouw relatie met het onbekende. Het zevende chakra wordt ook wel het tweede hart genoemd en dan begrijp je en voel je nu misschien ook waarom.

Om de pijnappelklier te activeren en je kruin te openen is concentratie, of focus, op het puntje van je neus noodzakelijk.

De pijnappelklier als poort

Een gezonde pijnappelklier is de poort naar goddelijke energieën. Het wordt ook wel de Tiende Poort genoemd en geassocieerd met de stijging van de kundalini. Bij spirituele verlichting is het gebonden aan biochemische en elektromagnetische interacties. De pijnappelklier maakt tryptofaan, serotonine, melatonine, pinoline, 5-MeO-DMT (een voorloper van DMT) en DMT aan. Pinoline heeft alles te maken met bewustzijn. 5-MeO-DMT is een psychedelische tryptamine (de stof die je ook kunt vinden in bijv. paddengif – Kambo, planten – Ayahuasca, zaden en hars). DMT is een natuurlijk voorkomende tryptamine en neurotransmitter en wordt ook wel de spirituele molecuul genoemd.

“DMT zou worden afgescheiden tijdens ons dromen en tijdens spirituele ervaringen en tijdens overlijden. Het is een chemische stof die bij inname een sterk hallucinerend effect geeft, sterker dan welke andere drug dan ook. Dus de stof die spirituele ervaringen geeft zit nou juist in de pijnappelklier. Dus in het proces van ontwaken heeft de pijnappelklier een grote functie” – Uit: NYX een blog over slaap

Het belang van Kundalini

Van het rectum naar de stembanden (vijfde chakra) wordt het zilveren koord genoemd. Van de nek naar het topje van je hoofd wordt passage genoemd. Van het derde oog (tussen je wenkbrauwen) naar de pijnappelklier wordt gouden koord genoemd. Om de energie of Kundalini omhoog te brengen, te laten rijzen door deze koorden en de passage, breng je hydraulische ‘sloten’ of locks aan. Je voert druk uit in bepaalde delen van je lichaam waardoor je de energie omhoog trekt.

De pijnappelklier of zetel van de Ziel werkt niet naar behoren wanneer het topje van je hoofd, je kruin afgesloten is. Echter, zodra de warmte van de Kundalini energie omhoog komt en de pijnappelklier haar stoffen gaat uitscheiden dan werkt de hypofyse als een soort radar om negatieve gedachten uit te geest te weren. De Kundalini wordt gezien als de zenuw van de Ziel en dat laat het belang zien van een ontwaakt bewustzijn. De pijnappelklier maakt DMT aan wanneer ze volledig werkzaam is. Meer bijzonders is er niet voor nodig.

Een gezonde pijnappelklier is belangrijk voor een goede geestelijke gezondheid, maar ook om controle over je eigen leven te behouden en niet als makke schapen achter de meute aan te lopen. Om een zelfbewust en autonoom denkend wezen te blijven. Ook het circadiaans ritme dient gezond te blijven. De Ziel, schijnbaar onzichtbaar, afgescheiden van de materiële wereld, creëert eigenlijk het lichaam en niet andersom.

Samenwerking en activering van hypofyse en pijnappelklier

Er is natuurlijk een trucje wanneer je door middel van meditatie zowel de hypofyse als de pijnappelklier wilt activeren en wilt laten samenwerken. Nou is de hypofyse niet zo lastig, de crux zit nou net bij die pijnappelklier. Die uitleg geef ik niet hier in dit blog, aangezien het al lang genoeg is. Het is een techniek die maar weinig leraren hebben onderwezen, dus best lastig om zo even uit te leggen. Wel geef ik hieronder focuspunten voor je meditaties en deze zijn ook niet geheel onbelangrijk en wie weet ontdek je zelf de weg.

De focus op het Derde Oog: met gesloten ogen richt je de ogen en je aandacht wat omhoog, naar het midden van het voorhoofd, een beetje boven de wenkbrauwen. Dit deel van het voorhoofd komt overeen met het zesde chakra. Deze focus stimuleert de hypofyse en sushmuna (het centrale (zenuw)kanaal door de wervelkolom).

De focus op het topje van de neus: de ogen zijn licht gekruist, langs de neus naar het puntje. Deze focus balanceert de Ida, Pingala en Sushmuna en stimuleert de pijnappelklier en de frontaalkwab van de hersenen.

De focus op de bovenkant van het hoofd: je draait de gesloten ogen naar boven, alsof ze door het bovenste middelpunt van het hoofd kijken. Dit gebied is het zevende chakra, of Tiende Poort. Stimuleert de pijnappelklier en het kruinchakra.

Het perceptiepunt, in het midden van het hoofd, projecteert energie naar voren, tussen de wenkbrauwen door de (wortel) van de neus. De endocriene klier hiermee verbonden is de hypofyse. Ajna chakra.

Het oneindigheidspunt, in het centrum van het hoofd, maar projecteert omhoog door de anterior fontanel. Daarom wordt het ook wel kruinchakra genoemd, of Tiende Poort. De endocriene klier die hier mee verbonden is de pijnappelklier.

Verminderde werking van pijnappelklier

Door stoffen in onze voeding, belasting vanuit het milieu en het afnemen van de melatonineproductie naar mate je ouder wordt verkalkt de pijnappelklier. Het kan de psychische en spirituele functies doen vertragen. Zware metalen, fluoride in water en tandpasta kan de pijnappelklier doen vertragen, maar ook kwik (vullingen in tanden, vaccinaties) en synthetische drugs hebben een zeer negatieve werking op de functie van de pijnappelklier.

DMT behoort tot de hallucinogene en entheogene (Grieks voor ‘de godheid binnenin opwekkende’) drugs

Is de pijnappelklier ons navigatiesysteem voorbij tijd en ruimte? Of je je nu wendt tot hallucinogene middelen of puur alleen tot meditatie en de Kundalini energie gebruikt, de stoffen die de pijnappelklier maakt stellen de mens in staat om multidimensionale reizen te maken, andere dimensies te verkennen en de ervaring te voelen van het eindeloos bewustzijn, het Ik Ben Bewustzijn, dat voorbij onze derde dimensie van tijd en ruimte ligt. Ligt daar niet een geweldig potentieel voor de mens om wakker te worden en voor het idee van ‘Merging into Spirit’? Je bent nooit los van Ziel, je bent hier om Ziel te realiseren vanuit verbondenheid en je hoeft dus ook niet op zoek naar God of jezelf!

Bronnen:
“The Aquarian Teacher” Yogi Bhajan PhD
“Het Subtiele Lichaam” Cyndi Dale
“De Geometrie van de Schepping” Drunvalo Melchizedek
“Een gezonde pijnappelklier is belangrijk in deze tijd” Wij Worden Wakker

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht