De wet van groei, proces en beweging

“Gravity Glue” © Mike Grab

Een tijd geleden hebben we het gehad over de Wet van Drie. Dit is de wet van groei, proces en beweging. Het bestaat altijd uit twee die samen drie creëren. Er is geen beweging of een proces wanneer er maar twee zijn. Alles in ons universum werkt volgens het principe van drie om te scheppen en vooruitgang te boeken. Polariteit vormt de aard van ons universum. Aan de mens openbaart alles zich in twee polen, maar ergens ontmoeten die polen elkaar en ontstaat er een nieuwe energie. Dat schreef ik toen en met sommigen hebben we hierover gesproken. Nu ontving ik van een vriend een boekje over yoga waar het principe van polarisatie in benoemd wordt én vervolgens kwam er iemand in de les met de vraag of ik kon uitleggen hoe het principe werkt. Bij dezen dus: een aanvulling op de Wet van Drie en hoe polarisatie werkt bezien vanuit de yogafilosofie.

Polariteit

We leven in een wereld die polair is en aan ons doen de dingen zich vaak voor als dualiteit. Als goed of slecht, mooi of lelijk. Alsof ze helemaal niet bij elkaar horen, maar tegenpolen zijn van nature juist wél identiek, maar verschillen in energie, in trilling. Er is een beweging mogelijk van het ene uiterste naar het andere. In de natuur voltrekt zich dat automatisch en volgens wetten. De mens kan dat ook! De mens kan zijn bewustzijn ‘programmeren’ en dat kan middels polarisatie. Gedachten bepalen emoties, die bepalen het handelen en uiteindelijk dat wat je manifesteert. Energie volgt gedachten en daarmee kun jij creëren, ook kun je proberen je negatieve ego te transformeren.

De Wet van Drie, plus, min en neutraal

Polarisatie is expansie en contractie. Bij transformatie echter zijn er drie krachten werkzaam, de mannelijke, de vrouwelijke en de verbindende. Een plus- en een minpool, zij creëren het neutrale. Doordat er spanning ontstaat tussen de polen ontstaat er iets nieuws in het centrum en de kunst is om dat ‘nieuws’ iedere keer naar een hoger niveau te verheffen. Gurdjieff is bekend geworden door zijn omschrijving van wat hij een levenswet noemt, de Wet van Drie.

Bron: educatedearth.net

Definities van polarisatie

Laten we even kijken naar een paar definities van polarisatie:

“Het veroorzaken van een conflict of het versterken van tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen” – Sociologie

“De trillingsrichting van elektromagnetische straling. Wanneer licht in één richting trilt en niet continu van trillingsrichting verandert, spreekt men van gepolariseerd licht” – Natuurkunde

“Sterke magneetvelden kunnen licht polariseren” – Astronomie

Een magneet brengt een magnetisch veld teweeg. Daarmee trekt het sommige voorwerpen aan en stoot andere af. In een magneet wijzen de moleculen in één richting en er ontstaat één krachtveld. Wanneer je een ijzerhoudend voorwerp hebt kun je deze met een magneet behandelen en dan wordt ook dit voorwerp magnetisch en wordt dus gepolariseerd.

De tegenpolen in de mens zijn geest en materie ofwel het fysieke lichaam. De magneet kun je zien als onze geest en een niet-gepolariseerd voorwerp als onze emoties en de psychische kanten van onze persoonlijkheid. De kracht ligt erin het lichaam te polariseren om zo een sterk magnetsich veld te creëren.

“Gravity Glue” © Mike Grab

Polariseren met yoga

Polarisatie als oefening wordt aldoor in een yogales beoefend. Wat je eigenlijk doet is alle aspecten van de persoonlijkheid harmoniseren en in evenwicht brengen. Je polariseert het lichaam door mentale stromingen, in de yoga worden Nadi’s (psychische zenuwen) daarvoor gebruikt. Die bevorderen de elektrische stroom. Elektriciteit wordt magnetisch.

Lichaam en geest polariseren

In onze samenleving is er nu ook een polarisatie gaande namelijk die van de menselijke relaties. Er is een hoop onrust en een gepolariseerd denken is ontstaan. Veel wordt toegeschreven aan de veranderingen die de tijd met zich meebrengt en de snelheid waarmee dit gebeurt, de snelheid waarmee de tijd aan ons voorbijschiet. Veranderingen in een samenleving, ja, zelfs kosmische veranderingen maken dat polarisatie alleen maar intenser wordt. De veranderingen gaan sneller dan wij met onze cognitieve vermogens kunnen bevatten en integreren. Door de aandacht naar de ander te richten, een vingertje te wijzen, zal deze polarisatie de mens uit elkaar drijven. Door als individu het lichaam en geest te polariseren ontstaat er een krachtig veld om je heen dat je doet centreren, je kracht geeft en bescherming.

Bewuste en onbewuste geest

Kundalini Yoga is een Raja Yoga. Raj betekent koninklijk en volgens de Yoga-Shikha-Upanishad is het een gecombineerde uitvoering van Mantra Yoga, Laya Yoga, Bhakti Yoga, Hatha Yoga en Raja Yoga. Je doorloopt de verschillende fases van deze vormen, maar de één bestaat niet zonder de ander. Het wordt geen koninklijke vorm zonder alle losse facetten.

Raja Yoga kunnen we omschrijven als de wetenschap van de concentratie van de bewuste geest op de onbewuste geest totdat deze twee zich met elkaar verbinden waardoor een nieuwe, bovenbewuste toestand van bewustzijn ontstaat. Er zijn twee polen en daaruit ontstaat een neutrale staat die transcendent is. Je kunt je persoonlijkheid overstijgen door er actief mee bezig te zijn, de eigen ervaring staat centraal. Het is een ‘doe-het-zelf’ pakket. Transformatie vindt plaats door het leven te leven als mens van de tijd. Met een baan, gezin, een sociaal leven, niet om teruggetrokken te leven en alleen naar verlichting te streven.

Bron

 John Mumford “Yoga Psychosomatisch”

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht