De maan is verbonden met vrouwelijkheid, het is de emotionele stroming van energie, hormonen en verbeeldingskracht. De energie van de maan is werkzaam binnen de mikro- en makrokosmos, ons lichaam en het universum. Ze bepaalt de getijden, planten- en haargroei, ritmes van dieren en het vrouwelijke hormoonsysteem, maar ook ons emotionele evenwicht. Maancentra zijn punten op het fysieke lichaam, gevoelig voor maanenergie. Oude wijsheid leert ons dat in verschillende culturen bewust werd omgegaan met de vrouw en haar maancentra.

 

De zon is verbonden met mannelijkheid en mannen hebben maar één maanpunt, op hun kin. Daar groeit haar, wat er bij de man voor zorgt dat zonne energie wordt geabsorbeerd en daarmee de maanenergie neutraliseerd. De oude yoga geschriften laten ons zien dat een vrouw 11 maancentra heeft die reageren op de energie van de maan en daarmee invloed uitoefenen op haar gedrag, hoe ze reageert op haar omgeving en haar emoties.

 

 

De invloed van de maan op de vrouw bepaalt hoe ze zich voelt. De ene dag als een emotionele jojo, de andere dag als een krachtige vrouw in haar centrum, de dag erna misschien weer helemaal onzeker en instabiel. Dit zijn natuurlijke fluctuaties verbonden met de cyclus van de maan. Misschien vraagt dit een beetje meer begrip van mannen, maar ook erkenning naar jezelf als vrouw, dat dit er werkelijk bijhoort en dat er dus bepaalde dagen zullen zijn waarop je beter geen defintieve beslissingen kunt nemen, of een serieus gesprek moet aangaan met je partner, of je financiën wilt bekijken.

 

De centra worden geactiveerd in een 28 dagen cyclus, waarbij ieder centrum 2,5 dagen wordt aangedaan. Dit verschilt per vrouw, maar blijft wel altijd dezelfde cyclus. Het loopt niet gelijk met de menstruatie cyclus. De 11 maancentra kunnen zijn: je halo of haarlijn, navel, dijbenen, oorlellen, clitoris, vagina, achterkant van je nek, borsten, lippen, wangen en wenkbrauwen. Je kunt je eigen maancentra volgen zonder dat je je er door laat overvallen. Je weet dan hoe je houding kan zijn, hoe je emoties fluctueren of hoe je psyche werkt op een bepaald moment in je maancyclus. Wanneer je let op voeding en je blijft een positieve, open houding hebben, dan kun je je heel bewust zijn van de activiteit van een maancentrum. Om de reis door de maancentra in kaart te brengen, om inzicht te krijgen, kun je een dagboek bijhouden.

 


"Moongoddess" © Josephine Wall

 

De elf maancentra en haar kwaliteiten:
Haarlijn: Je halo. Als deze plek door de energie van de maan wordt geactiveerd voelt een vrouw zich op haar best. Het brengt stabiliteit, realiteit, zekerheid en helderheid. Je leeft dan het meest vanuit je waarheid.

 

Wangen: Wanneer de maan hier haar invloed uitoefend maakt dat een vrouw onvoorspelbaar, grillig en wispelturig. Ze heeft de neiging om emotioneel te zijn en heftig te reageren op alles om haar heen. Het is nu wel even oppassen geblazen. Discipline werkt goed hierbij.

 

Lippen: Dan is een vrouw communicatief en interactief, maar dat kan naar beide kanten omslaan, dus het kan zowel effectieve communicatie zijn of juist niet. Zaak is om alert te zijn, dien je nu wel te spreken of toch maar beter voor stilte te kiezen? Ben je bewust van jezelf dan weet je wat te doen. Is je hart open dan zullen je woorden inspireren, maar twijfel je en ben je uit balans, dan kunnen je woorden een verwoestend effect hebben.

 

Oorlellen: Intelligentie, waarden en ethiek. In de 2,5 dagen dat de maan zich in dit punt bevindt is een vrouw erg mentaal bezig. Ze is het meest analitisch en kan discussies aangaan. Dit betekent echter dat het belangrijk is voor haar om te laten zien wat ze belangrijk vindt en wat van waarde is in haar leven.

 


"Moongirl" © SimseMundt

 

Achterkant nek: Romantiek en sensitiviteit. Deze periode betekent Valentijn's dag maar 2,5 dagen lang! Het is tijd om te flirten en om risico's te nemen, maar ze kan in deze periode ook erg wispelturig zijn.

 

Borsten: In deze periode is de vrouw heel erg gevoelig en intiem met veel compassie. Een moeilijke tijd om 'nee' te zeggen omdat ze zich zo open opstelt en graag geeft.

 

Navel/rug: Onzeker en kwetsbaar. Zo kan een vrouw zich voelen wanneer de maan invloed uitoefend op de navel en rug. Ze voelt zich helemaal onbeschermd en blootgesteld. Oefeningen waarbij je je navelpunt sterkt zijn fijn om juist nu te doen.

 

Dijbenen: Als het maancentrum zich bevindt in de dijbenen zit je in een productieve fase. Je krijgt veel dingen van de grond en pakt aan, maar bent wel op zoek naar bevestiging en toestemming en dat kan zorgen voor obsessief gedrag en het vastbijten in een zaak. " Alles van mijn lijstje moet gedaan zijn".

 

Wenkbrauwen: dit zijn de meest gevoelige delen van een vrouw, omdat dit de meest subtiele delen zijn van het parasympatisch zenwustelsel. Als het maancentrum zich hier bevindt is een vrouw fantasievol, creatief en haar verbeeldingskracht op zijn sterkst. Dus tijd om te dichten, om muziek te maken, om te schrijven. Stel je de plannen die je hebt voor, maak er een verbeelding van, droom je wensen en laat visioenen tot je komen.

 

 

Clitoris: Een vrouw is charmant, onderhoudend, sociaal en extravert. Deze tijd leent zich dan ook heel goed om uit te gaan, om deel te nemen aan het sociale leven, je bent nu op je sterkst wat dit betreft.

 

Vagina: Ook tijdens deze dagen ben je sociaal en ga je graag de deur uit, maar de contacten en gepsreksonderwerpen gaan wat dieper. Je zoekt echt de diepte op waar je behoefte aan hebt. Het gaat nu dus meer om 'delen' en voor sommige vrouwen zal het voelen om juist nu niet uit te gaan of anderen op te zoeken. Een mooie tijd om te mediteren en naar binnen te keren om jouw nul-punt te ervaren.

 

"Woman is de moon. It wanes and waxes. Everything grows because of the moon. Everything ripens because of sun. And everything is conceived because of the combination of the harmony and those two polarities of male and female, sun and moon"

 

- Yogi Bhajan

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht