Dit is mijn laatste blogbericht voor de zomerstop, in augustus gaan we weer van start met de lessen en (ver)nieuw(de)e activiteiten. Rust en ruimte zal goed doen om plannen te laten volgroeien! In dit bericht wil ik nogmaals met jullie de verschillende punten van focus in meditatie delen. Er is vaak vraag naar, waarom wij focussen op het derde oog, of dan weer eens op de kin of op het puntje van de neus. Voor wie wil oefenen in de zomer!!

 

De één geeft aan het prettig te vinden om te focussen op de plek tussen de wenkbrauwen en de ander geeft er de voorkeur aan om de ogen ietwat geopend te hebben. Waarom heb je met het één meer moeite dan met het ander? Ik zal om te beginnen uitleggen wat die verschillende focuspunten met je doen, of beter gezegd, waarom die verschillende punten gebruikt worden. Elk focuspunt werkt op de hersenen en op de energiebanen in en naar de hersenen. Ze bewerkstelligen ativiteit in het hoofd om denkpatronen te doorbreken, of intuïtie te vergroten of om de energie bij je kruin te openen zodat je verbinding kunt maken met de kosmische energie. Al deze processen hebben te maken met de geest, met gedachten.

 

 

Plek tussen de wenkbrauwen: Wordt Shambavi Mudra genoemd. Het derde oog, de neuswortel. De Sushmuna, de centrale zenuwkracht in je wervelkolom, wordt geactiveerd. Je hypofyse wordt hierdoor gestimuleerd, dit is de hormoonklier die verbonden is met je zesde chakra, je derde oog. De hypofyse wordt wel meesterklier genoemd omdat zij hormonen aanmaakt, maar ook de overige hormoonklieren stimuleert om hormonen te produceren. Deze focus werkt aan intuïtie.

 

Puntje van de neus: Wordt Agiaa Chakra Bandh genoemd, het hoogste 'slot' (Bandha betekent slot), dus wordt er gebruikt gemaakt van een bepaalde spanning die energie omhoog trekt. Er wordt ook wel gesproken van Lotus Point Meditation. Deze focus beheerst de geest, de oogzenuwen kruisen elkaar en de energiekanalen Ida en Pingala (respectievelijk de linker- en de rechterneusgang) komen in balans en verbinden zich met het centrale kanaal, de Sushmuna, waardoor ze vervolgens de epifyse activeren en werken in de frontaalkwab. Dit maakt het mogelijk om nieuwe energiebanen tot stand te brengen in de hersenen en gedachte patronen blijvend te veranderen.

 

 

Kin: Je kin wordt gezien als maancentrum, zowel bij mannen als bij vrouwen, echter heeft de man maar één maancentrum. Vrouwen hebben in totaal 11 maancentra, de maan heeft effect op ieder levend wezen en op de natuur, maar de vrouw is verbonden met de energie van de maan. Dit staat voor ontvankelijkheid, verkoeling, kalmering en verzachting. Deze aspecten activeer je door middel van de focus op je kin, met je ogen gesloten en naar beneden gericht. Je werkt aan de kwaliteit om jezelf helder te zien. Wil je meer weten over maanpunten, lees dan het vorige blogbericht!

 

Kruin: Wordt ook wel de Tiende Poort genoemd, het topje van je hoofd. Je ogen zijn gesloten en omhoog gericht en met deze focus activeer je de epifyse, ofwel pijnappelklier, behorend bij je zevende chakra. Die epifyse zorgt ervoor dat de energie zich naar boven kan richten, je kruin opent om verbinding te maken met de hemelse energieën.

 

Ogen 1/10 geopend: Dit is een ontspannen focus en je hebt lichte oogleden. De optische zenuw wordt hierdoor gestimuleerd. Veel yogi's bemerken dat ze hun ogen niet of nauwelijks kunnen openhouden, deze focus werkt kalmerend en vergroot intuïtie. Soms, wanneer je lichaam (dat wil zeggen je zenuwstelsel) iets niet aan kan, of teveel energie genereert, sluit je lichaam zichzelf af en in dit geval sluit je dan je ogen ongemerkt. Aangezien deze focus kalmerend werkt is het niet zo vreemd dat je oogleden zwaarder aanvoelen. Alles is een kwestie van oefenen, jezelf bekwamen en regelmatig mediteren. Daarbij ligt de grootste uitdaging, dáár waar je de meeste moeite ondervindt of waar je de meeste weerstand ervaart. Yoga was het toch?

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht