Koning Winter maakt plek voor warmte en vruchtbaarheid

Koning Winter wordt verdreven, dat laat de natuur ons wel zien, je ziet de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen omhoog komen, je ziet de knoppen in de bomen, de natuur is er klaar voor de lente te ontvangen. De temperatuur wordt langzaamaan warmer en alles in de natuur laat vruchtbaarheid zien. Ook wij verlangen naar de warmte en het zonlicht en ook wij richten onze aandacht en energie weer meer naar buiten.

Godin Ostara

Zonsverduistering

Dit jaar is het op 20 maart Nieuwe Maan en er is een zonsverduistering. De Maan schuift dan, vanaf de Aarde gezien, precies voor de Zon langs. Als de Zon niet achter de wolken verstopt zit kun je, met goede bescherming, het indrukwekkende schouwspel volgen. In Den Haag begint het rond 09:29 uur en de Zon zal rond 10:36 uur het meest bedekt zijn. Om 11:47 uur is de maan voorlangs de Zon getrokken en is de Zonsverduistering voorbij. Het zal niet helemaal donker worden, daarvoor zul je naar Noordelijke oorden moeten vertrekken, maar evenwel zal er minder licht naar ons toekomen en het zal daardoor bijzonder aanvoelen.

Er komt nieuwe energie vrij

Zonsverduisteringen zijn heftige natuurverschijnselen. Aangezien de Maan (innerlijke wereld en intuïtie) voor de Zon (levensenergie en dat wat je in de wereld neerzet) schuift, kun je leren inzien wat er diep van binnen onbelicht bijft en voelen of je op jouw goede weg bent. Dan kun je ervaren welke zaken je meer naar voren wilt schuiven en welke jou dichter bij je wezen brengen. Misschien ervaar je iets dat je hebt verwaarloosd. Een Zonsverduistering maakt nieuwe energie vrij. Daarmee kun je jezelf opladen en nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. De Maan vraagt je om naar je innerlijke behoeften te kijken, de Zon geeft je de energie en levenskracht om veranderingen aan te brengen en te transformeren. Het is eigenlijk even een stiltemoment om aanpassingen te verrichten!

Lente-equinox

De lente-equinox volgt op de dag na de Zonsverduistering en luidt de lente in. Op dat moment zijn dag en nacht even lang. Ook weer een moment om even bij stil te staan en om een balans op maken. Vaak staat er al een grote lente schoonmaak gepland.

De lente-equinox, de Nieuwe Maan en de eclips werken heel krachtig samen en je bent in staat om daadwerkelijk los te laten wat nodig is om te laten gaan. Laat alle ketens die jou ergens in vasthouden los. Wees vrij! Het werkt verhelderend wanneer je omtrent je nieuwe thema’s, mogelijkheden en jouw wensen een kaartlegging doet, om meer inzicht te krijgen en daarmee het proces van transformatie te kunnen begrijpen.

Ostara en de vruchtbaarheid die zij schenkt

Oosten, Ostara en Easter

Ostara is het feest dat met de lente-equinox wordt gevierd. Ostara is de Germaanse godin van de dageraad en verwijst naar het Oosten, daar waar de zon opkomt. Je herkent er ook het woord Easter of Ostern in, Pasen in respectievelijk de Engelse en Duitse taal. In het Oosten van ons land kennen ze ook nog de benaming Oosterfeest. In wezen is dit een lentefeest. In vroegere tijden vierde men dan de overwinning van het licht op de duisternis. Het Paasfeest vanuit de Christelijke traditie heeft dit ook wel in zich. Het licht van Pasen betekent de wederopstanding, de verrijzenis wat vernieuwing betekent.

Het Paasfeest

Pasen is de gekerstende versie van Ostara en het Paasfeest heeft een heleboel heidense elementen. Zoals de eieren, de paashaas, de palmpasenstok met een broodhaantje in de top en de paasvuren. Ostara wordt afgebeeld met een haas en met eieren, allebei vanwege de vruchtbaarheid. Ze is de godin van groei, bloei en de vernieuwing die optreedt. Geel en groen zijn de kleuren van de lente. Geel staat voor het licht en de zonne-energie, het verwarmende en groen is de kleur van de lente in de natuur met het ontluikende lichtgroen van de knoppen aan de bomen en de planten. Een haan kondigt een nieuwe dag aan, iedere keer weer een overwinning van het licht op de duisternis.

Nieuwe tijd en vruchtbaarheid

Met name in het Oosten van Nederland nog steeds een traditie, zijn de paasvuren. Die alles verzengende hitte maakt dat je reinigt en zuivert van ballast wat niet meer nodig is in het komende jaar. Tuinafval en snoeihout vergaat tot as dat het land weer vruchtbaar maakt. Er werden ook vuren ontstoken om overheen te springen, voor mensen om vruchtbaarheid te verkrijgen en hun vee gezond te houden.

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht