'Stille wateren hebben diepe gronden', 'Leven als een vis in het water' en 'Geen water is hem te diep', allemaal uitspraken die te maken hebben met het element Water en die iets zeggen over de kwaliteit of valkuil hiervan. Onlangs kwam dit element ter sprake in een les. We hadden het over geometrische patronen en krachtige symbolen. Ik vertelde dat ik tijdens een behandeling ook wel eens gebruik maak van een geometrisch patroon om daar een glas water op te zetten. De vibratie daarvan, de intentie eigenlijk, gaat van dat plaatje over in het water, want water is in staat om ontzettend veel informatie in zich te dragen. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water afhankelijk van leeftijd en geslacht en ook de flora en fauna bestaat voor meer dan 50% uit water! Het is één van onze basisbehoeften, zo niet de allerbelangrijkste. We zijn gewoon heel erg afhankelijk van water. Het bedekt ook meer dan 70% van het aardoppervlak. Vuur en water vormen stoom, in de alchemie belangrijk voor het ontstaan van leven.

 

 

Vanuit dit gezichtspunt leven we niet zozeer op aarde met water eromheen, maar leven we op een droog stuk land, op de top van een berg in een immense zee van water wat ons omringt. Water bevindt zich bij levende wezens in de cellen en in extracellulaire vloeistof, dus tussen de cellen. Levende wezens verliezen water door uitscheiding (o.a. plassen) en verdamping (o.a. zweten). Dat betekent dat het van levensbelang is om aan te vullen, om weer water op te nemen.

 

We hebben het toentertijd, in de les, gehad over Masuru Emoto. Hij heeft de kristalstructuur van water na bevriezing weten te fotograferen en die foto's zijn verbazingwekkend. Het blijkt dat woorden en gevoel invloed hebben op de kristalvorming van water. Emoto heeft meer gedaan, hij heeft ook het water bekeken en gefotografeerd van metropolen als New York en Tokio, met verbazingwekkende uitkomsten. In zijn boeken laat hij zien hoe waterkristallen eruit zien van de plek waar de bron ontspringt, of waar de stroom of rivier uitmondt in de zee. Water dat stilstaat en water dat stroomt. Water dat heeft geluisterd naar klassieke muziek of naar agressieve (heavy metal) muziek, waar de nadruk ligt op agressie en boosheid. De resultaten zijn verrassend, ongelooflijk en adembenemend en dat staat als een paal boven water!

 

Spreekwoorden met water
Hij is weer boven water: hij/zij is weer opgedoken, hij/zij is er weer
Hij is boven zijn theewater: dan is hij/zij dronken
Hij is onder water: hij/zij is lekker aan het losgaan of onbereikbaar zijn

 

Het is net water en vuur: dan gaat het over mensen die niet goed bij elkaar passen, die een remmende werking op elkaar uitoefenen
Het vuur in de ene hand dragen en water in de andere: de tegenstellingen in gedrag laten zien, in eerste instantie lijkt alles mooi en goed, maar achter iemands rug om toch vals en gemeen doen
Dat is water en wind: dat gaat meestal over voedsel, er zit geen enkele voedingswaarde in
Hij staat tussen water en wind: geen idee waar hij/zij voor moet kiezen, voor welke partij
Die is op het water, die moet varen: als je ergens aan begonnen bent, moet je ook doorzetten

 


© Masuru Emoto

 

De vier elementen
Over de vier of vijf elementen (Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether) is heel veel geschreven en wanneer je er wat meer over weet is het heel fijn om te kijken welke bij jou dominant zijn, waar je problemen liggen en welke kwaliteiten van de elementen je kunt gebruiken in een bepaalde situatie of om iets op te lossen bij jezelf. Je kunt de elementen gebruiken in je kookkunst, in de Ayurvedische keuken zijn ze daar heel goed in en vanuit de Traditioneel Chinese Medicijnen wordt er uitvoerig gewerkt met de vijf elementen om de balans van het lichaam te bewaren, om ziektes en kwaaltjes te voorkomen en om te genezen.

 

De Grieken beschreven als eerste de vier elementen, Ether was voor hen zo vluchtig en niet aards, dus deed deze nog niet mee. Daarbij koppelden zij aan die vier elementen ook de vier lichaamssappen (Hippocrates) die een persoonlijkheid bepalen. Bloed hoort bij Lucht, is Sanguis in het Latijn, je krijgt dan het Sanguinisch type. Gele gal hoort bij Vuur, is Cholos in het Grieks, je krijgt dan het Cholerisch type. Slijm hoort bij Water, is Phlegma in het Grieks, je krijgt dan het Flegmatisch type. Zwarte gal hoort bij Aarde, is Melancholos in het Grieks, je krijgt dan het Melancholisch type. Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie heeft dit uitgebreid beschreven.

 

De Grieken zagen de Aarde als het zwaarste element, deze zit dan ook het laagst, verbonden met je basis en je 1ste chakra. Water was het element dat naar een evenwicht streeft en dat net boven de Aarde gelegen was, verbonden met je uitscheidingsorganen en je 2de chakra. Toen kwam bij hen Lucht, dit had een evenwichtsplaats die zich weer boven water bevond, Lucht verbinden wij meestal met de longen en het 4de chakra. Vuur, streefde naar een nog hogere evenwichtsplaats en dit kwam tot uiting door het stijgen van de vlammen, dit verbinden wij meestal met het krachtcentrum, het 3de chakra. De Ether daarentegen kon door een sterveling nooit bereikt worden. Deze was voorbestemd aan de goden. Wij verbinden Ether nu meestal met de hogere, meer etherische chakra's.

 


Bron

 

Later beschreven de Grieken nog een vijfde element, Ether. Hoewel het geen aards element was, zorgde het wel voor de beweging van de hemellichamen en Plato legde dit uit aan de hand van de geometrische vormen (de Platonische Lichamen) waaruit elk element samengesteld is. Het zijn de vijf kosmische bouwstenen van de wereld. Daar bestaat een vijfde element in, namelijk datgene waar de kosmos uit gemaakt is. Er bestaat het viervlak (Tetraëder), zesvlak (Hexaëder of Kubus), achtvlak (Octaëder), twaalfvlak (Dodecaëder) en twintigvlak (Icosaëder). Een kubus hoort bij het element Aarde, de Icosaeder hoort bij Water, de Tetraeder hoort bij Vuur, de Octaeder hoort bij Lucht en de Dodecaeder hoort bij Ether. Dit vormt de basis van de Heilige Geometrie en Janosh maakt hier vanuit prachtige, betekenisvolle werken.

 

In de astrologie wordt gebruik gemaakt van de vier elementen als een horoscoop wordt getrokken en ook de planeten worden hierbij betrokken. Dit beschrijft de vier temperamenten en in de Tarot worden Aarde, Water, Vuur en Lucht gekoppeld aan respectievelijk Pentakels (of munten), Bekers, Staven en Zwaarden.

 

Je ziet, overal wordt gebruik gemaakt van de elementen, doe er je voordeel mee, leer ze te gebruiken en maak jezelf van het zuiverste water!

 

Alhoewel er een overvloed aan water op de aarde is, is er een tekort aan zoet, drinkbaar water. Voor veel mensen is water iets waarop ze vurig hopen en voor sommigen komt er soms teveel en neemt het vruchtbare aarde mee in niets ontziende modderstromen en overstromingen. Toch wordt water gezien als het symbool voor vruchtbaarheid, moederschap, voor zuivering en reiniging (denk ook aan de doop en aan wijwater) en het gevoelsleven, de emoties. Het houdt verband met verlangens, gehechtheden, verdriet en geluk. Ook het onderbewuste, wat ligt er heel diep in jou verborgen en wat is belangrijk te laten stromen? Water is het element wat streeft naar balans. Water doorstroomt alles, water bevrucht alles, zonder water is er geen leven, is alles dor en verstard, dus water brengt leven in de energie van Aarde. Water komt in de natuur ook in drie vormen voor, namelijk als vloeistof, als vaste stof en als gas.

 


Bron

 

Ben jij een Water type? Meestal heb je wel twee elementen die domineren hoor, maar herken jij jezelf als Water type? Grote kans dat je puur gevoelsmatig reageert. Je vloeit makkelijk mee met de fluctuaties van het leven. Het gaat meestal om de gevoelswaarde der dingen, dus logica ontgaat je soms en vind je niet belangrijk. Het kan zijn dat je een laatbloeier bent, omdat het lastiger is erachter te komen wie jij bent als je zo meevoelt met anderen en in sommige gevallen bijna die ander wórdt. De valkuil kan zijn dat, omdat je zo gevoelig bent, je met regelmaat wordt gekwetst en daar bouw je een pantser voor. Dan ontstaat een koele, afstandelijke houding. Je bent in staat om goed in te voelen en dat kan waarheid zijn, maar je hebt moeite om dit te uiten, aangezien veel zaken niet uit te leggen vallen, of te beredeneren zijn.

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht