Vuur als element is misschien wel de belangrijkste, vruchtbaarste, meest levengevende energie die er is. Het bezit echter ook een vernietigende en gevaarlijke kracht. In de lente wanneer alles tot bloei komt bezit de natuur veel vuurkracht, zodat alles kan ontkiemen, ontspruiten en opkomen. De levenskracht ontwaakt en dan is het niet zo vreemd dat er in die periode zoveel vruchtbaarheidsfeesten of rituelen met vuur zijn.

 

Fractal Art © 2011-2014 mutequacky

 

Dit is de tijd van de vuurkracht! De energie van passie, sensualiteit, hartstocht en voortplanting, van lichamelijke vitaliteit. Slang wordt vaak symbool genomen voor deze levenskracht. Vuurkracht kan verbranden, maar geeft tegelijkertijd licht en warmte. Van 30 april op 1 mei wordt Beltane gevierd, dit betekent vuur van Bel, dit was de god van de zon, ook wel Belenos genoemd. Tijdens Beltane wordt de bevruchting van de aarde en het nieuwe leven gevierd. Het is een feest van passie, sensualiteit en hartstocht, waarbij je de vuurenergie ook in jezelf voelt. Tijdens dit feest worden ook andere goden geëerd waaronder Pan, Apollo, Cernunnos, Freya en Venus vanwege hun verbinding met de natuur, met licht en de zon en/of met sexualitieit en bevruchting. In deze tijd zindert het in de natuur van nieuw leven en vuurenergie. De aarde is er klaar voor om haar vruchtbaarheid te tonen.

 

De paasvuren zijn in het Oosten van Nederland nog steeds een traditie en die alles verzengende hitte maakt dat je reinigt en zuivert van ballast wat niet meer nodig is in het komende jaar. Tuinafval en snoeihout vergaat tot as dat het land weer vruchtbaar maakt. De Paas- en Beltane vuren waren er ook voor om overheen te springen, door mensen om vruchtbaarheid te verkrijgen en ook voor het vee om gezond te blijven.

 


Paasvuur Neede 2014 © eigen foto

 

Het dansen om een meiboom is een traditie die werd uitgevoerd om de vruchtbaarheid van het land en het leven te eren. Deze traditie komt langzaamaan weer terug. De paal symboliseert de fallus, bovenin bevindt zich een krans met bloemen waaraan linten zijn bevestigd die tijdens het rondlopen rondom de paal spiraliserend en met zang worden gevlochten.

 

Spreekwoorden met vuur
Zij zijn als water en vuur: Zij zijn precies het tegenovergestelde en kunnen het helemaal niet met elkaar vinden
Iemand het vuur aan de schenen leggen: Iemand tot een bekentenis dwingen
De kastanjes voor iemand uit het vuur halen: Iemand anders het gevaarlijke werk laten doen
Daar durft hij zijn hand voor in het vuur te steken: Ergens heilig van overtuigd zijn
Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest: Als je ergens nauw bij betrokken bent, geniet je het meeste voordeel ervan

 

Fractal Art © 2005-2014 Sloan47

 

Het element vuur staat voor transformatie, de beweging van de levensenergie, gesymboliseerd door de slang. De slang staat weer symbool voor de kracht van de schepping, voor transformatie, wedergeboorte en herrijzenis, daarmee kun je een metamorfose ondergaan en als je alle aspecten van je leven aanvaardt, kun je de omzetting van de vuurkracht realiseren. In het Sanskriet is het vuurelement de Agni Tattva en wordt gezien als een belangrijke en motiverende energie in het lichaam. De energie van de spijsvertering, van de productie van bloed en andere vloeistoffen en verantwoordelijk voor de voeding en groei van ons lichaam. Het is de warmte en het licht in ons lichaam en dat licht binnenin je laat zichzelf zien in de ogen, zicht hoort bij het element vuur. Vanuit psychologisch oogpunt hoort hier ook de levensenergie bij, die zich uit in geestdrift, in het hebben van een visie en van enthousiasme. Het element vuur hoort bij het derde chakra, ook wel zonnevlecht genoemd en bij de organen lever, milt, alvleesklier en bijnieren en daarnaast ook bij de Wil. Wilskracht is nodig om te leven, dat wordt de levenskracht, jouw innerlijke vuur. Wanneer dit dooft, sterft je fysieke lichaam.

 


Kenaz rune

 


Sowilo rune

 

Runen
Kenaz is de vuurrune en betekent letterlijk fakkel. 'Ken' betekent kennis en intellect. De fakkel als symbool van kennis, verlichting of het goddelijke licht. Het licht laten schijnen op materie en de zoektocht naar waarheid. Transformatie (Vuurvogel, de feniks) en helderheid van geest.
Sowilo betekent zon en die geeft licht en warmte. Dat is dan weer de levenskracht. Heelheid, succes, deze rune staat voor voorspoed en gezondheid.

 


© Patricia Ariel

 

"De Geest, de snelste van alle goddelijke gedachtescheppingen. heeft als lichaam ook het snelste van alle elementen: het vuur. Want de Geest, als de Schepper van alle dingen, gebruikt het vuur als werktuig voor zijn scheppingsarbeid" - Hermes Trismegistus uit: Corpus Hermeticum

 

"Zodra de Geest in een mens indaalt, en in wisselwerking treedt met diens gehele existentie, ontwikkelt zich natuurnoodzakelijk een vuur, een vlam en het nieuwe voertuig, het voertuig van de vlam. Zij die dit voertuig dragen, kunnen verdragen, werden dan ook door alle tijden heen aangeduid als de zonen van het Vuur"- Jan van Rijckenborgh

 

Meer informatie over de verschillende elementen kun je teruglezen in het vorige blogbericht.

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht