Avond van Vanadís

Het is de avond van Vanadís of Beltane. Het moment om overvloed, groei en welvaart te verwelkomen. Ik ben een Mei meisje en voor mij betekent dit het vieren van één van de mooiste jaarfeesten. Het moment waarop het mannelijke en vrouwelijke samenkomen en een verbinding aangaan met elkaar. Het samensmelten van twee belangrijke krachten die leven geven. De scheppende, creatieve kracht is op haar sterkst in balans, aanwezig de komende tijd. De mooiste dans van het masculiene, viriel en potent en het feminiene, sensueel, authentiek en leven gevend. Zon en Maan in evenwicht, vereniging in het Heilige Huwelijk, de Hieros Gamos.

“If a woman sits with folded hands in her lap for a few minutes every day, and feels she is a container so vast that she contains the whole Universe, she will never feel weak or have any problems. There is nothing beyond woman except God”
Yogi Bhajan

Jaarwiel

Als je naar het Jaarwiel of Levenswiel kijkt, zijn we aangekomen in een fase tussen het begin van de lente en de ontluikende natuur (Oosten) en het hoogtepunt van de zomer (Midzomer in juni), het Zuidoosten op het wiel. Het jaarfeest is Vanadís- of Walpurgisnacht of Beltane. Je voelt nu hoe de levenskracht en het vuur toenemen. Het jonge groen, de vruchtbeginselen, alles is klaar om bevrucht te worden zodat er daadwerkelijk nieuw leven kan komen.

Beltane

Beltane of ‘Beltine’ het Iers-Keltische woord dat ‘vuur van Bel’ betekent is een vuurfeest dat wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Bel, die ook wel Beli, Belenos of Belinus wordt genoemd is een zonnegod. Dit is de tijd van het jaar waarin de vruchtbaarheid wordt gevierd. De god en godin komen samen en op dat moment is het mannelijke en vrouwelijke in gelijke delen één om daadwerkelijk te scheppen.

Het is dus een vuurfeest en meestal wordt er één groot vuur aangestoken met negen heilige houtsoorten: Eik, voor de God of mannelijke energie; Berk, voor de Godin of de vrouwelijke energie; Spar, voor (weder)geboorte; Wilg, voor de dood; Lijsterbes, voor magie; Appel, voor liefde; Wijnstok, voor vreugde; Hazelaar, voor wijsheid en Meidoorn, voor bescherming. Mensen springen over het vuur, alleen of samen met elkaar als ze het jaar samen willen doorbrengen en het vee wordt langs de vuren geleid om voorspoed en geluk te mogen ontvangen.

© Josephine Wall

Godin van schoonheid en seksualiteit

Vanadís is één van de namen waarmee de Germaanse godin van magie, liefde, lust en seksualiteit Freya wordt aangeduid. Zij schenkt ons schoonheid, opent de zintuigen en het derde oog. Zij geeft liefde en inzicht die wij vervolgens kunnen integreren. Volgens de Germanen was er veel magie in de nacht van 30 april op 1 mei. Wodan en Freya zouden dan de winterdemonen verdrijven om de lente toe te laten. Wanneer we ons in een tussenfase op het Levenswiel bevinden, in dit geval het Zuidoosten, is de scheidslijn tussen de aardse wereld en de geestenwereld heel dun en kun je de waarden en sfeer het beste ervaren en beleven. Vanadísnacht staat ook bekend als Walpurgisnacht. Volgens Duits volksgeloof zouden in deze nacht heksen en duivels tevoorschijn komen, die op de gekst denkbare vervoermiddelen door de lucht suisden en naar verzamelplaatsen vlogen. De Godin Freya werd tijdens Walpurgisnacht vereerd met een groot feest waarbij er volledige seksuele vrijheid was en jonge vrouwen zich lieten ontmaagden.

Meiavond

Een ander woord voor dit feest van 30 april op 1 mei is Meiavond. Vernoemd naar een ander ritueel voor vruchtbaarheid, het dansen rond de meiboom. De boom, verankerd in de grond, is als een fallussymbool. Deze boom wordt versierd met rode en witte linten en door om de paal te dansen worden de levenskrachten aangewakkerd. Dit jaarfeest is al met al een behoorlijk seksueel getint feest, maar met het doel vruchtbaarheid te geven aan Moeder Aarde, aan de gewassen, aan al wat leeft en levensvatbaar is. Het mannelijk en vrouwelijke in perfecte balans.

Uit “De Gevleugelde Tarot © Dick Schoof

Plek van scheppende kracht

De plek waar de samensmelting plaatsvindt om de Kundalini-shakti in beweging te brengen en het vuur op te laaien is bij het heiligbeen, en verbonden met het 2e chakra. Deze heeft alles te maken met seksualiteit en sensualiteit, schepping en creatie, maar ook leven/dood/wedergeboorte. Er wordt veel waarde gehecht aan die plek in ons lichaam, bij de vrouw is dat de baarmoeder. Het centrum van de gevoelens, emoties, verlangens en scheppende krachten kan ook een bron van opgeslagen pijn, angst en onzekerheid zijn en daardoor raakt het hierboven genoemde centrum verstoord. Het is niet zo vreemd dat er in deze tijd ook veel aandacht uitgaat naar het helen van de aspecten die te maken hebben met dat 2de chakra en de riten van de baarmoeder in het bijzonder.

Element water en de vrouwelijke maankracht

Het element water is van groot belang bij dit sacrale gebied van het 2e chakra en de geslachtsorganen. Op psycho-spiritueel vlak ben je in de Bron (in de baarmoeder) waar reiniging en loutering door middel van water plaatsvindt. Je bent als het ware onder water, in het donker, waar een doop plaats heeft met de baarmoeder als doopvont. De rituelen van de oude mysteriescholen speelden zich af in de aarde, onder de grond. Je maakte een reis door de wateren van de onderwereld.

“The trip to the underworld is a mytheme of comparative mythology found in a diverse number of religions from around the world. The hero or upper-world deity journeys to the underworld or to the land of the dead and returns, often with a quest-object or a loved one, or with heightened knowledge”
Bron Katabasis Wikipedia

De Kundalini Shakti, een mysterieuze psycho-spirituele kracht, gereinigd en gelouterd in de waterstromen, wordt vervolgens geboren uit de Bron in het element vuur van het 3e chakra. Van vrouwelijke maankracht naar mannelijke zonnekracht waar transformatie plaatsvindt en de kracht om te manifesteren mogelijk wordt.

“God cannot create another God. Therefore God is impotent. The potent God is when God, through the Divinity of the Infinity of the Adi Shakti, prevails”
Yogi Bhajan

Vreugde en plezier

Geef je over aan de vreugde die de meimaand brengt en aan de levenskracht die nu door je heen gaat, waarmee je jouw doelen vruchtbaar maakt. Voel je passie en vertrouw erop dat jouw doelen en plannen uit zullen komen.

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht