Tijd en hoe dit het effect van oefeningen beïnvloedt

De meesten van jullie die Kundalini Yoga beoefenen, vragen zich vaak af waarom er getimed wordt en oefeningen en meditaties gedaan worden voor een specifieke tijd. Kundalini Yoga is een kwantum technologie, de kriya’s die we doen zijn acties met een intentie en die actie houd je voor een bepaalde tijd vol om een gewenst effect te bewerkstelligen. Velen vragen zich af of de tijd er écht toe doet en die vraag wordt alleen maar belangrijker naarmate de oefening en/of meditatie zwaarder wordt. Dus, geen goed nieuws, want het blijft uitermate belangrijk om oefeningen te timen om het gewenste effect te verkrijgen. En ja, dan is het volhouden, niet opgeven, doorademen en concentreren, sorry! Die verschillende tijden, die beïnvloeden het effect van de kriya.

Wat beïnvloedt die tijd dan? Wat gebeurt er in jouw lichaam?

© Kevin

Bij 3 minuten beïnvloed je de bloedcirculatie, maar ook de (chemische) samenstelling van je bloed. Gezond bloed is van belang voor een goede gezondheid en een beschermer tegen ziektes en kwaaltjes.

Bij 11 minuten activeer je de hypofyse en daarbij ook het hormoonsysteem. Het zenuwstelsel begint te werken en wordt sterker.

Bij 22 minuten ervaar je het effect op de werking en integratie van de verschillende mentale processen, de gedachten, de verschillende ‘minds’ (in het Engels gekend als Negative, Positive en Neutral Mind, respectievelijk het 2de, 3de en 4de subtiele lichaam). Het mentale negatieve, positieve en neutrale beginnen samen te werken.

Bij 31 minuten beïnvloeden je adem, de hormoonklieren en je concentratie alle cellen en de ritmes van je lichaam. Je ervaart effect op het gehele mentale veld en je aura, het magnetisch veld om je heen. Het werkt door in de drie Guna’s* en daarbij komen alle elementen waar je uit bestaat** (31 wel te verstaan, van heel fijnstoffelijk naar grofstoffelijk dat eindigt met ether, lucht, vuur, water en aarde) met elkaar in balans. Deze tijd beïnvloedt alle projectielagen die je mind heeft.

*Een Guna is een fundamentele eigenschap of hoedanigheid van de natuur en van gedrag. Er zijn drie Guna’s die aan de basis van de gereflecteerde werkelijkheid liggen en deze op een misleidende manier aan ons geestesoog openbaren.
Sattva: Puur en zuiver, de engelachtige mens. Het is de universele hoedanigheid van orde en structuur
Rajas: Dynamisch, actief en positief, de aardse mens. Het is de universele hoedanigheid van beweging en transformatie
Tamas: Passief, verward en impulsief, het dierlijke aspect van de mens. Het is de universele hoedanigheid van handhaving, de status quo

**Er zijn 31 fasen (elementen) waarbij frequentie/energie van volledige Eenheid afdaalt naar individuele afgescheidenheid op atomair niveau. De meest verdichte elementen die wij ervaren als kwaliteiten in ons lichaam en in alle levende natuur, zijn de vijf bekendste: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Bij 37 ½ minuut ben je in staat je gehele aura te verbinden met het oneindige veld van waaruit alles voortvloeit en kan de energie terugvloeien. Dat stimuleert het waarnemen van Naad – je innerlijke geluid.

Bij 62 minuten verandert de grijze stof (substantia grisea) in de hersenen. Verantwoordelijk voor het verwerken van informatie. De mentale ‘schaduw mind’ en de positieve projecties worden geïntegreerd.

Bij 2 ½ uur mediteren verandert de geest in zijn co-relatie met het omringende magnetisch veld zo dat het nieuwe patroon ook stevig wordt verankerd in het onderbewustzijn. Deze tijd completeert de cyclus van prana (tot je nemen, levensenergie) en apana (het reinigen, loslaten, de eliminerende kracht).

“One part of sadhana should stay constant long enough for you to master, or at least experience, the changes evoked by a single technique. Each kriya and mantra has its individual effects, although they all elevate you toward a cosmic consciousness. Learn to value the pricelessness of one kriya, and all others will be understood in a clearer light”
Yogi Bhajan

“God, give me the vastness, the courage so I can be kind. Give me the strength so that I can serve. Give me the wisdom so I can be positive. Give me the nature so that I can be compassionate. I ask Thee in Thy Name to uplift me my soul so I can serve all in Thy Name”
Prayer by Yogi Bhajan

Gewoonte patronen doorbreken

Een gewoonte is een aangenomen idee, een onderbewuste kettingreactie van je geest, het hormoonsysteem en het zenuwstelsel. We ontwikkelen allemaal allerlei gewoontes, al op zeer jonge leeftijd. Enkele daarvan staan ons ten dienste, anderen ondermijnen ons zelfbeeld, of creëren een dusdanige kettingreactie waardoor je in een neerwaartse spiraal belandt en van daaruit reageert, of niet reageert. Bij het doen van een meditatie of kriya kun je ervoor kiezen bepaalde gewoonte patronen te doorbreken. Ja, dat is een uitdaging, ja soms doet dat pijn, maar het resultaat, daarover hoef je niet in discussie te gaan, dat komt er! Bij het doen van een dagelijkse spirituele oefening ontwikkel je nieuwe en diepgewortelde gewoontes die jouw hoogste doel volledig ten dienste staan, zonder dat ze je kwaliteiten en talenten ontkennen en je mee leiden in een neerwaartse spiraal. Dat is nog eens leven in de ‘flow’.

Veranderingen blijvend en positief verankeren

Wanneer je een bepaald (gedachte)patroon of gewoonte, een aanwensel, op een ander spoor wilt zetten, omdat je daarmee een positieve energieketen creëert en om eraan te ontkomen iedere keer in dezelfde val te stappen, dan kun je met de duur van je meditatie daadwerkelijk veranderingen teweeg brengen en patronen blijvend en positief verankeren in je onder- en bovenbewustzijn. Veranderingen die zullen leiden naar het verwezenlijken van jouw hoogste doel. Het mediteren kan ervoor zorgen dat een bepaald ‘knopje’, daar waar een bepaald geheugen aan vast is gaan zitten, vrijgemaakt wordt. Die knopjes zullen dan informatie geven in de vorm van gedachtepatronen, die opbouwend zijn, waarmee je positief verder kunt. Kundalini Yoga is de yoga van bewustzijn, van transformatie. Dat vraagt echter wel een beetje discipline, discipline stoppen in energie, om datgene wat jij beoogt voor jezelf te bewerkstelligen. Er zit een bepaalde vorm van opoffering en overgave in en je moet het dóen.

© Ben White

Goede meditatie helpt onderbewustzijn te reinigen

Een dagelijkse beoefening van een meditatie of kriya kun je doen om je lotsbestemming te bereiken door gewoontes en patronen te doorbreken. De menselijke geest werkt in cycli. Sommige van die cycli zijn in te zetten om ongewenste gedragspatronen (mentale of emotionele gewoontes) te vervangen door nieuwe, meer positieve en een goede meditatie helpt om het onderbewustzijn te reinigen.

Dit gebeurt er wanneer je voor langere tijd achtereen een meditatie of kriya beoefent:

Een 40 dagen meditatie of kriya zal negatieve gewoontes en dwangmatigheden die jou ervan weerhouden te groeien, doorbreken. Zodat je voelt dát je groeit en daardoor oude gewoontes kunt doorbreken.

Het effect van een 90 dagen meditatie of kriya zal worden bevestigd in je bewuste en onderbewuste geest. Het zal jou dus doen veranderen op een diep niveau.

Met 120 dagen zal die meditatie of kriya echt worden verankerd en zal jouw bewustzijn zo volledig en permanent worden geïntegreerd in je psyche.

Bij 1000 dagen heb je volledig meesterschap verkregen over datgene wat de meditatie of kriya jou heeft beloofd, waarvoor die diende. Je hebt hierover een vernieuwd bewustzijn en hoe de uitdagingen ook zijn die op je pad zullen komen, dat wat je hebt bewerkstelligd staat jou volledig ten dienste en niet andersom!

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht