Dit is een kop element

De tijd van Pasen, welke symbool staat voor wederopstanding, vernieuwing, ligt alweer bijna veertig dagen achter ons en de maand mei is al weer een tijdje aan de gang en ik ben bezig met het thema wedergeboorte. Het feest van Ostara is gevierd met de lente-equinox en de naam Ostara verwijst naar het Oosten, de plek waar de zon opkomt, de plek op het levenswiel waar de geboorte is. Het heeft te maken met de lente, de tijd van een nieuw begin, met de geboorte van nieuw leven en levenskracht.

Je persoonlijke schaduwkanten

Het heeft ook te maken met de maanden maart en april, waarin je mischien wel bent geconfronteerd met voorvallen in je leven die diepe aandacht van je vroegen, of misschien heb je de tijd ervaren alsof je door een stroperige substantie moest voortbewegen. Ben je geconfronteerd met jouw persoonlijke schaduwkanten die nogal ‘in your face’ waren en die niet meer weg te negeren waren? Ik heb mij heel ‘ongefocust’ gevoeld en zeker ook inspiratieloos. Juist dat maakt míj altijd wat radeloos. Meestal zijn er veel ideeën en gedachten die door mij heen gaan. Soms gaan ze zelfs zo snel dat ik ze niet bij kan houden en dat frustreert wel eens, want het komt dan vaak tot niets. Doordat het zo snel gaat, de gedachten, de creatieve energie, kan ik het niet altijd bijhouden. De afgelopen tijd was ik blanco, er stroomde niets, ik ‘vond’ niets. Zelfs de storm gaf geen stormachtige energie.

Veranderingen zijn transformaties

De energie die de vorige maanden overheerste had ook hiermee te maken. De één zal het, in meer of mindere mate, hebben ervaren, maar een ander kan er zo doorheen zijn gefietst. Alles heeft natuurlijk altijd te maken met jezelf. Toch weet ik dat veel mensen hebben verzucht dat het ‘anders gaat dan anders’. En wij willen veranderingen en díe zullen er in de maand mei ook komen, snel en heftig, dus dat betekent transformatie en dat betekent een beetje sterven en opnieuw geboren worden.

Osiris, de Egyptische god van de wederopstanding

Wedergeboortes bij leven

Ik geloof in wedergeboortes bij leven. Ik ga er zelfs vanuit dat ik wel meerdere wedergeboortes heb beleefd, maar in ieder geval kan ik van één periode in mijn leven zeggen dat dit wel met recht een wedergeboorte was. Een bepaalde tijd die mij even tegen de grond deed smakken om bewust te zijn van hoe het er voor stond, welke keuzes ik aan het maken was, welke gedachtenpatronen ik er op na hield die negatief waren en hoe dit niet zo verder kon. Het was een intens heftige periode. Gelukkig duurde dat niet heel lang, maar de periode erna wel, want je groeit als het ware weer opnieuw op in een wereld die zich anders aan je voordoet, die je met een veranderde blik benadert. Pas later besefte ik dat dit een groot geschenk en een noodzakelijk iets was. Het voelt als een beproeving waar je niet aan kunt ontkomen. Alsof je afdaalt in de diepste regionen van je wezen en dat die diepte nodig is voor verandering, om weer hoog op te klimmen. Mijn ego-geest zegt dan evengoed, laat het alsjeblieft niet te vaak gebeuren!

Erishkigal, Godin van de Onderwereld

Vernieuwd bewustzijn

Er is een deel of aspect van jezelf vernietigd en uiteindelijk ben je ook niet meer gebonden aan je ego. Het hebben van een ego is niet verkeerd, die hebben we ook niet voor niets gekregen, maar dat negatieve egodenken, dát wil ik wel kwijt raken. Het resultaat namelijk is dat het een bewustzijnsverruiming oplevert waarbij je voelt dat je niet afgescheiden bent van de rest. Wedergeboorte verwijst dus ook vaak naar het ontstaan van een vernieuwd bewustzijn en een diepere verbondenheid die kan ontstaan vanuit het besef van Eenheid. Dat alles vanuit één Bron komt en er ook weer naar wederkeert. Op mijn pad zullen er nog wel wat wedergeboortes volgen.

Pijn uit je verleden onder ogen zien

Met Wesak, tijdens Volle Maan in Stier, is duidelijk geworden dat we te maken kunnen krijgen met dat wat was, met pijn uit het verleden en het onderbewuste. We zullen andere niveaus van ontwaken ervaren en hier naartoe willen groeien. Er komt een andere vorm van bewust zijn. Het mag misschien niet leuk zijn, maar de grootste transformatie maak je door wanneer je de pijn uit je verleden in de ogen kunt kijken. Dan maak je een wedergeboorte door, want iedere keer laat je weer wat los. Op celniveau kunnen ook oude pijnen en patronen uit het geheugen worden losgelaten. Alles dat maakt tot wie je bent met al je talenten en bekwaamheden leer je begrijpen. Je mag een glimp opvangen van wat je kunt verwachten om te begrijpen waarom er zich nu bepaalde dingen voordoen.

© Adelio Deco

Flow van de cyclus

Het moeilijke hieraan is om je mee te laten voeren op de flow van de energie die er is. Vertrouw en laat los. Die hebben we vaker gehoord, maar het is ook iedere keer weer een waarheid. Zo vecht je nergens tegen, maar accepteer je hoe de cyclus gaat; opbouw, hoogtepunt, dieptepunt en weer opnieuw beginnen. Ondanks de druk die het leven met zich mee brengt is een goede ademhaling van levensbelang en je blijven verbinden met je Zelf, met dat deel van jou dat wezenlijk en authentiek is.

Symbool van wederopstanding © 2006 Klaas Russchen

De cyclus van kosmische kracht

Het is als de mantra “Sa Ta Na Ma”. De constante beweging van Kosmische kracht, Leven, Dood en Wedergeboorte. Dat geldt voor alle cycli, van de kosmische (grote) levenswielen tot aan de fysieke dood van de mens. Maar ik geloof zelfs tot aan die van het leven van alledag. Er is iedere dag iets dat een beetje sterft en weer iets dat geboren wordt. Het is als het levenswiel uit de sjamanistische traditie en als de seizoenen die allen te maken hebben met ontstaan, groei, tot wasdom komen en weer afsterven of overgaan om weer naar een nieuwe fase te groeien.

Wedergeboorte in een nieuwe bewustzijnsstaat

Dat is toch een mooi idee, dat er misschien wel tijden zijn waarin het lijkt alsof je inspiratieloos bent of stil staat, of met pijn wordt geconfronteerd, terwijl er altijd een moment is waarbij je je ‘opnieuw geboren’ voelt of ‘ontwaakt in een nieuwe bewustzijnsstaat’. Dat geeft toch een fijn gevoel.

De Feniks, het dier dat herrijst uit zijn as

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht