All Hallow’s Eve

Vandaag is het alweer 1 november. Aan de vooravond van deze zondag vierde ik All Hallow’s Eve, wat we nu kennen als Halloween. De avond waarop je overledenen, de overgegane zielen kunt eren en gedenken. Traditioneel gezien wordt de tafel gedekt voor deze ontbrekende personen. Er wordt soms een bord eten buiten neergezet, dit is om de Elfen en het Elfenrijk gunstig te stemmen. Zij konden nogal eens wat plagerijen loslaten op de mensen en hen daarmee de stuipen op het lijf jagen of ze haalden trucjes uit met je voedsel.
In het eren van je dierbaren kun je ook symbolisch het eten met ze delen of je plaatst een symbool op je altaar of gedenkplek.

Samhain, het eren van de duisternis

Samhain is het oude Keltische jaarfeest en voor hen markeerde dit moment de tijd waarin de zomer overgaat in de winter. De tijd breekt aan waarin de dagen korter zijn en de temperatuur daalt, de tijd ook waarin je je aandacht naar binnen richt. Je brengt meer tijd binnen in huis door, steekt het haardvuur aan en brandt kaarsen. De energie is niet meer naar buiten gericht, het realiseren van plannen zal je moeilijker vallen, maar je zult juist ervaren dat je binnenwereld van waarde wordt. Introspectie hoort bij de winter, je vertraagt je activiteiten en je keert naar je onderbewustzijn. Er wordt tijdens Samhain ook stilgestaan bij de polariteiten van ons leven: kou en warmte, nacht en dag, dood en leven. De duisternis wordt nu geëerd.

De sluiers zijn dunner

Voor mij betekent de vooravond van Samhain het herdenken van de overledenen en het eren van mijn voorouders, daar zal ik een ritueel aan wijden. De werelden van de goden en van onze (materiële) wereld komen dicht bij elkaar, de sluiers tussen de werelden is dun, dus er valt makkelijker contact te maken.

De oogst is binnen

Voor de Kelten betekende Samhain ook het vieren dat de oogst binnen was gehaald en hopelijk was er genoeg voedsel binnen gekomen om een hele gemeenschap te voeden en door de winterperiode te helpen. De aarde keert ook terug naar binnen. Er zullen geen gewassen groeien en de energie is in de natuur nu ook niet meer naar boven gericht, maar sluimert. De aarde wordt gevoed door de rottende bladeren. Paddenstoelen die wij boven de aarde zien groeien hebben hun grootste draden netwerk onder de grond. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden via een fijnmazig netwerk. De aarde gaat zich voorbereiden op een nieuw begin vanuit haar binnenste.

Tijd voor contemplatie

Omdat je aandacht meer gericht is op de innerlijke wereld zul je terug kunnen blikken op het bijna voorbije jaar, op dat wat geweest is en jou niet meer van dienst is. Laat dat los. In deze tijd kun je heel goed loslaatrituelen uitvoeren. Met Samhain voer ik met een groep soms een ritueel uit met een masker. We komen allemaal met een masker op en dan laten we met een ritueel onze maskers afvallen. We laten ons weer volledig zien zoals we werkelijk zijn. We laten ons authentieke zelf zien. In de lente zullen we dan weer, herboren, opstijgen en naar de Zon groeien.

Wat je kunt doen met Samhain is:

* Contact maken met overledenen. De dood, het sterven zorgt altijd weer voor een nieuw begin, maar wat wil je wel of niet meenemen naar dat begin. Met Samhain, deze periode, kun je overdenken, beslissen en afstand doen en door terug te kijken vergaar je wijsheid voor de toekomst. De toekomst voorspellen of divinatietechnieken worden veel toepast deze tijd.
* Loslaten wat je niet meer mee wilt nemen het nieuwe jaar in, dat wat je maskeert gooi je van je af , zodat je ervaart wie je ook alweer werkelijk bent zonder een opgetrokken masker.
* Het vieren dat de oogst binnen is en daar dankbaar voor zijn, er mag een feest gevierd worden ter ere van de overvloedigheid van wat de aarde geeft. Lichtjes spelen een rol, vuur was van essentieel belang om te kunnen overleven en vuur heeft een transformerende kracht. Het kan voedsel omtoveren tot eetbare voeding en het tranformeert ook jouzelf, het reinigt jou van overbodige ballast.

Je persoonlijke oogst

Voedsel voor deze tijd kan zijn datgene wat behoort tot de laatste oogsten, zoals: appels en granaatappels, pompoenen, boerenkool, paddenstoelen en (wal)noten. Het vroege fruit is vaak verwerkt tot wijn of cider.

Overzie in de aankomende tijd jouw persoonlijke oogst van dit jaar. Het is nog geen winter, bepaalde dingen kun je nog afronden of met elkaar verbinden. Erken welke tegengestelde krachten er in jou werken en probeer die te verenigen. Je mag trots zijn op wat je hebt bereikt, je hebt ook weer bepaalde lessen geleerd en langzaamaan mag je het rustiger aan gaan doen. Denk daarnaast bij dat knapperende haardvuur dan nog eens aan je zegeningen en tel ze!

The air grows thin
The night is cold
I’ve come to hear
The stories of Old

I’ve come to remember
I’ve come to share
I’ve come to learn
Of Yesteryear

The veil drops its guard
And my senses heighten
The Old Ones are back
Their goal to enlighten

So join in our feast, those who have passed
Though one year is over, a new one to start
We give thanks for our harvest
Our ties with the Old
And know that your light keeps us warm
From the cold

© onbekend

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht