Vandaag ben ik een bijzondere uitdaging aangegaan. Ik kreeg te maken met de Sacred Giveaway. Een Indiaanse traditie van weggeven, maar niet zomaar weggeven, nee, serieus en bewust je geest en hart laten gaan naar datgene wat je hiervoor wilt inzetten en je gehechtheid laten gaan. De indianen noemen het de Sacred Giveaway, het heilige weggeven. Een heilig proces, want geven en nemen is, als het goed is, voor het universum altijd in evenwicht. Je geeft, je neemt, maar beide in gelijke mate. Waar ligt dan de uitdaging?

 

"Offeren" kaart uit 'Het Powerdeck' van Lynn Andrews

 

Je wordt uitgedaagd om bewust te zijn of je belangeloos kunt delen in overvloed, zonder er iets voor terug te verwachten of dat je je hecht aan je spullen, aan materie! De Indianen gaven dierbare dingen weg, want iedereen moest kunnen delen in voorspoed, in voldoende eten en drinken. Zo wordt er voor iedereen zorggedragen en staat niemand er alleen voor. Door iets weg te geven voed je de ander met liefde, dankbaarheid en waardering. De stroom van overvloed wordt zo in werking gezet. Door iets waardevols weg te geven laat je zien dat je je werkelijk verdiept in de ander op alle fronten en komt de overvloed ook weer naar jou terug. Dit is een universele wet die bij veel inheemse culturen nog leeft. Als jij belangeloos kunt geven, of je belangeloos voor een bepaalde zaak inzet, krijg jij meervoudig terug wat je hebt neergezet.

 

De uitdaging ligt in het feit dat weggeven loslaten betekent. Laat gaan waar je niets aan hebt en wanneer je datgene loslaat waar je je zo mee hebt geïdentificeerd, komt er ruimte en waar ruimte is kan energie weer vrijelijk stromen. Datgene waar je je mee hebt geïdentificeerd kunnen partners zijn, of je werk, ideeën, gewoonten en bezittingen, soms is het goed om hier eens naar te kijken en om dan sommige mensen of dingen te laten gaan. Je kunt gehecht zijn aan houdingen zoals het idee om nodig te zijn of aardig gevonden te worden. De natuurlijke stroom van het leven raakt in de knel wanneer je per se alles onder controle wilt houden. De Weggeefkaart, de loslaten kaart (hieronder afgebeeld) vertelt ons in al deze gevallen dat we bindingen die we aangegaan zijn kunnen lossnijden, om zo onze vleugels, in vrijheid en ongehechtheid, uit te spreiden om te vliegen.

 

Uit: "Moeder Aarde kaarten" van Jamie Sams

 

De Indiaanse betekenis van offeren of weggeven was oorspronkelijk "heilig maken". Om een handeling of geschenk heilig te maken moet men met een hart vol vreugde en een nederige houding de handeling verrichten of het geschenk overhandigen. Wanneer je een Weggeefceremonie houdt is dat ook een daad van kracht: wanneer je vrij kunt geven, creéert dit een stroom voor voorspoed en vertrouwen dat er voor jou genoeg is, je kunt de overtuiging van schaarste laten gaan.

 

Het doel van de Weggeefceremonie is delen, zodat iedereen voldoende heeft. Uit de lessen die met deze ceremonie zijn verbonden leert men bezittingen afstaan en hoe je het idee kunt loslaten dat deze bezittingen belangrijk zijn. Sommige geschenken van de Weggeefceremonie kunnen speciaal voor deze gelegenheid zijn gemaakt, maar afdankertjes of kapotte spullen mag je nooit geven, dat is een schande voor de gever en toont gebrek aan respect voor de ontvanger. Ook als je selectief bent in wat je níet wilt geven en iets gaat weggeven waaraan je niet echt bent gehecht, is er geen sprake van waarachtig loslaten en is het heilige gebaar van geven zonder er iets voor terug te verwachten vernietigd.

 

Zoals ik al schreef, de Sacred Giveaway is best een uitdaging. Ik kom daarbij tegen dat we in onze cultuur wel geven, maar niet altijd belangeloos. Soms zijn dat dingen die we stom vinden en dan geven we dat maar weg, dan mag die ander dat wel hebben. Wij geven soms vanuit eigenbelang en willen er wat voor terug.

 

Reflecteren op wat je ontvangt aan geweldige dingen en daar hardop dank voor zeggen is ook een prachtig en krachtig ritueel. Dit creëert een gevoel van dankbaarheid en dat brengt jou weer in verbinding met het goddelijke, met het universum. Het opent je hart voor onvoorwaardelijke liefde, die levensenergie van het gehele universum en stelt ons in staat om de schoonheid en magie in ons leven te zien. Als je hiervanuit leeft geef je anderen ook de kans om dankbaarheid te tonen en als je geeft vanuit je hart ontvang je dat in veelvoud terug.

 

"Aho Kind van de Aarde!

Ken je het geheim van het Geschenk?

 

Hoe meer je loslaat, hoe meer je ontvangt, want zo is de natuur.

 

Aho Kind van de Aarde!

Geloof je in oogsten wat je hebt gezaaid?

 

Een druppel wijsheid zal de waarheid brengen, en je zult waarlijk weten".

©Jamie Sams

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht