Tijdens de herfstequinox op 23 september, staat de zon loodrecht boven de evenaar en zijn over de hele wereld dag en nacht even lang. Het is de periode van de Oogstmaan. De dagen worden langzaamaan korter en donkerder, de zon beweegt van ons af. We sluiten daarmee een periode van warmte, actie en vooral naar buiten gerichte energie af en bewegen naar een tijd van koude en een meer op stilte en intuïtie gerichte energie. We gaan van onze bewuste geest naar onze onderbewuste geest, van mannelijke naar vrouwelijke kwaliteiten (van ons mannelijk schild naar ons vrouwelijk schild). Tijdens die equinox balanceren we even op een stil punt, een nulpunt.

 

 

De herfst heeft dus zijn intrede gedaan! Misschien merk je wel aan je gezondheid dat we van seizoen veranderen. Verkoudheid en griep steken weer hun kop op of misschien merk je wel een heftigere reiniging van je lichaam of toename van spanningen in je lichaam. In de herfst gaan we afscheid nemen van het licht, maar daarnaast kun jij ook afscheid nemen van oude gedachten en overtuigingen die niet voedend bleken te zijn dit jaar of waar je gewoon geen energie meer in wilt steken. Op fysiek niveau kun je toxines kwijtraken door bijvoorbeeld yoga te doen voor het immuunsysteem of een goede ontgiftende set.

 

Er wordt weer geoogst, zodat er voldoende voedsel zal komen voor de winter, alles is tot wasdom gekomen. Al jouw ideeën, wensen en je scheppende acties zijn volgroeid en nu komt de tijd waarin je de vruchten plukt van dat wat je hebt gezaaid. "Wie zaait zal oogsten", toch? September is bij uitstek de Oogstmaand.

 


© Edward Burne-Jones "Garden of Hesperides"

 

Mabon
De Herfstequinox wordt ook wel Mabon genoemd, een paganistisch feest dat op of rond 21 september gevierd wordt. De zomer is nu echt voorbij en het wordt al eerder donker. Je voelt dat de zwoele, zomerse temperaturen plaats gaan maken voor waterkou of regenachtige dagen. Het licht neemt af en langzaamaan gaan we naar de donkere dagen en neemt de duisternis het over. Op het moment van de equinox duren dag en nacht even lang. Het is het moment van balans. Je maakt daadwerkelijk de balans op in jouw leven. Wat heb je allemaal in dat jaar gezaaid en geoogst, wat bleek uitermate vruchtbaar en wat toch eigenlijk niet. De tweede oogst van onder andere appels, druiven, noten, maïs, pompoenen en kalebassen is een feit. Nu kun je zien wat je allemaal op voorraad hebt voor de koude wintermaanden.

 

De tijd die je tegemoet gaat is er één van terugtrekking en inkeer en niet van groei en expansie. Je mag je harde werk belonen met rust en ontspanning wanneer de kou toeneemt en je meer binnen, in je huis, maar ook binnen in jouw ziel, wilt vertoeven. In je onderbewuste vind je rust om het licht te laten branden voor belangrijke aspecten in jouw leven. Het feest van Mabon is de belofte dat de ziel de andere wereld zal bereiken met Samhain.

 

 

Halloween en Samhain
November, de éé-na-laatste maand van het jaar. Op 1 november begon voor de Kelten altijd het nieuwe jaar, dus voor hen was 31 oktober Oudejaarsdag en vierden ze, in de overgang van het oude naar het nieuwe jaar, Halloween en Samhain waarin ze dankten voor de oogst van dat jaar. Waar ook werd stilgestaan bij de polariteiten van ons leven: kou en warmte, nacht en dag, dood en leven. De duisternis wordt nu geëerd en symboliseert het beleven van onze binnenwereld en van ons onderbewustzijn. Samhain houdt ook verband met het eren van de doden. Er wordt buiten een bord met eten neergezet voor de geesten van overledenen. Het gedachtengoed en de erfenis van diegenen die ons zijn voorgegaan moet je levend houden en met Allerheiligen op 1 en Allerzielen op 2 november wordt daar bij stilgestaan. Je eert ze om wie ze waren in je leven en wat ze je hebben doorgegeven.

 

Thanksgiving en St. Michaël
Een feest van dankzeggen voor wat je allemaal in dat jaar hebt ontvangen, maar ook om de zon, de maan, god en godin te eren. Er wordt gevraagd om een zegen om de winter goed door te komen en met elkaar wordt er een maaltijd genuttigd die de overvloed aan voedsel en de goede oogst symboliseert. De Christenen maakten er toen het St. Michaëls feest van. Een oogst- en dankfeest van 29 september.

 

De aankomende tijd is er één van overdenking. Je overziet jouw persoonlijke oogst van dit jaar. Wat waren je wensen en verlangens, wat heb je daarvan gerealiseerd en welke niet. Wil je deze meenemen naar het nieuwe jaar, of blijken sommige wensen toch niet haalbaar of wil je ze simpelweg niet meer. Laat ze dan los. Transformatie is nu belangrijk en de Jachtmaan is daarmee verbonden, dus wat nog bruikbaar is kan in een nieuwe vorm worden getransformeerd en met de lente weer groeien. Het is nog geen winter, bepaalde dingen kun je nog afronden of met elkaar verbinden. Erken welke tegengestelde krachten er in jou werken en probeer die te verenigen. Je mag trots zijn op wat je hebt bereikt, je hebt ook weer bepaalde lessen geleerd en langzaamaan mag je het rustiger aan gaan doen.

 


© onbekend

 

Hopelijk kun je deze aankomende periode genieten van datgene wat dit seizoen je brengt. De mooie kleuren in de natuur. De pompoenen, kastanjes en paddestoelen. De frisse dauwdruppels op je gezicht, de sfeer van mist in de natuur en de mooie structuren van de spin. Het is heerlijk om buiten te zijn deze tijd van het jaar. Je voelt de verandering en vaak kun je nog genieten van het prachtige kleurenpalet die de natuur je te bieden heeft. Het strijklicht geeft de bladeren en de bomen zo'n mooie goudgele glans. De kaarsjes kunnen weer vroeg branden, samen met de open haard. Denk dan nog eens aan jouw binnenwereld en geef dat aandacht!

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht