Nornir

Een eerbetoon aan de Nornen – de webweefsters – de lots- of schikgodinnen. Nornen spinnen het draad en weven het leven

Ik weet waar een es staat, die Yggdrasil heet,
een geweldige boom, met wit leem begoten;
van hem komt de dauw die drupt in de dalen,
altijdgroen staat hij boven de bron Lot.

Drie meisjes die veel wijsheid bezitten,
komen uit het water onder die stam.
Verleden heet de een, Heden de ander,
Toekomst de derde: zij kerfden in plankjes.
Zij ontwierpen wetten, bepaalden de levens
der mensenkinderen, legden hun lot vast.

Uit: Edda ‘Völuspá’

© John Bauer

Verantwoordelijk voor het lot van alle wezens

Deze drie nornen leggen al wevend, spinnend en zingend het lot van mensen en goden vast. Ze worden beschouwd als machtige Jötuns (reuzen) die afstammen van de Vorstreuzen (Thursen) die wonen in Niflheim. Urd, Verdandi en Skuld, de drie lotsgodinnen. Ze leven bij de bron van Urd die zich onderaan de wereldboom en tussen de wortels bevindt. De wereldboom, de Yggdrasil onderhouden zij door witte leem op de wortels te smeren om het rotten tegen te gaan. Ze hebben een zeer belangrijke functie in het behoud van alle negen werelden (inclusief de wereld van de mensen) en zij die het bewonen en zijn verantwoordelijk voor het lot van al die wezens. Als de boom zou sterven sterft alles en iedereen, daarom kerven ze ook helende runentekens in de bast. Ze zijn echt oer en al daar vanaf het vroege begin van het universum, dus verbonden met oeroude wijsheid.

Heden - Verleden - Toekomst

De drie nornen kun je ervaren als verleden – heden – toekomst. Je herkent in hen ook de drie-eenheid van maagd, moeder en crone (matriarch).

Urd is de oudste norne, vrouw van het verleden. Zij vertegenwoordigt: dat wat er is. In haar naam klinkt oer terug, zij is de oermoeder en bijzonder krachtig.

Verdandi is de vrouw van het heden: dat wat in wording is in het nu. Het bestaan, niet de stilstand, maar de beweging.

Skuld is de jongste van de drie en is de vrouw van de toekomst. Je herkent het woord schuld erin. Zij is de brenger van dood. Zij zal uiteindelijk de levensdraad doorsnijden. Haar naam betekent: dat wat er zal zijn.

Urd spint de draad, Verdandi weeft ze bij elkaar en Skuld snijdt de draad door. De attributen die bij hen horen zijn dan ook de spinrok, het weefgetouw en het mes.

’s Nachts in de hoeve kwamen de nornen,
zij bepaalden de dagen voor de edelman;
zij eisten de hoogste eer voor het legerhoofd,
bedachten het beste voor de edele vorst.

Zij vlochten krachtig het koord van het lot,
in Wimperbos braken de burchten kapot.
Ze ontwarden de gouden draad weer,
maakten hem vast midden in de maanhal.

In het oosten en westen verborgen zij de einden,
het land ertussen was voor de geprezen jongeling;
een zuster van Knoop gooide het koord naar het noorden,
zij vroeg of dat deel daar eeuwig kon blijven.

Uit: Edda ‘Helgakviða Hundingsbana I’

Het weefsel van je leven veranderen

Wanneer je veranderingen wenst aan te brengen in het weefsel van jouw leven dan is het belangrijk deze krachten voor ogen te hebben en je heel duidelijk af te vragen welke gevolgen het heeft op het verleden, in het heden en voor de toekomst. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Reken er echter maar op dat je te maken krijgt met de nornen wanneer je de draadjes van het weefsel wilt gaan veranderen, überhaupt zou het slim zijn de hulp te vragen van deze wonderbaarlijke maar krachtige vrouwen.

Wyrd

Het web van Wyrd wordt gevormd door je lotsdraden, in elkaar geweven tot een geheel dat ook nog eens in wording is. Het is een persoonlijk web, maar dat natuurlijk niet los staat van een groter web aangezien we allemaal met elkaar verbonden zijn. Het Wyrd web is ook niet gebonden aan tijd of ruimte. Het web van Wyrd is het concept van karma, alles wat je doet heeft effect op wat er gaat gebeuren in de toekomst, maar je acties nu kunnen ook effect hebben terug in de tijd.

De schering en inslag - je eigen lot bepalen

Wyrd en sowieso het hele principe van karma, heeft niets te maken met noodlot of dat alles vastligt. Ingrijpen en zelf je lot bepalen is mogelijk, alleen zal er een bepaald lot, een bepaalde rode draad voor jou zijn waar aan voldaan wordt, maar je kunt altijd zelf bepalen hoe je jouw draden legt. Je kunt het vergelijken met de schering en inslag van het weefgetouw. Er is de schering, de draden die de vaste structuur bepalen en die bestaan uit daden uit het verleden, uit vorige levens en het DNA van de familielijn. En de inslag bepaal je zelf. Dat zijn je daden en acties nu, die het weefsel vormen en zelfs dessin geven. Het principe van karma uit het hindoeïsme of boeddhisme vertelt ook hierover. Je daden en acties nú bepalen of je het uiterlijk van jouw weefsel gaat veranderen. Je kunt het weefsel niet uithalen of overnieuw maken, je kunt wel aanpassingen doen zodat het weefsel verandert van kleur, of van dessin.

Tantra - vibratie van lichtende vezels

Het woord Tantra komt uit het Sanskriet. ‘Tan’ betekent zoiets als weven, uitbreiden. ‘Tra’ is een vibratie, een trilling. Het woord Tantra wordt wel vertaald als kosmisch weefsel. Het zijn de lichtende vezels, de vibraties van het bestaan die gevormd worden en die je zelf kunt vormen tot een weefsel en natuurlijk hoort bij Tantra ook dat je die verschillende energieën inzet om zelfbewust te worden. Je intenties en zuiverheid zijn daarbij belangrijk. Maar ook hier wordt er van uitgegaan dat je zelf kunt ingrijpen in hoe jouw individuele weefsel eruit komt te zien, terwijl je ook te maken hebt met dat wat er vanuit het verleden aan energieën aanwezig is.

Het Wyrdweb

Het Wyrdweb is een interdimensionaal web met alles en iedereen verbonden en ‘levend’, want het vibreert, het bestaat en jij verbindt je ermee.

“Het waren schitterende draden niet te beschrijven van kleur, kleuren die in onze wereld niet bestaan. Lichtende vezels met een soort parelmoeren glans. Ik wilde ze zo graag pakken, het is er zo prachtig, maar ik kwam weer terug. Zijn dat de lichtende energievezels waar zo vaak over gesproken wordt?”

(Mijn vader op zijn sterfbed, toen hij steeds meer te zien kreeg van die andere kant)

Bronnen

“The Jotunbok” door Raven Kaldera
“Seidr, het Noordse pad” door Linda Wormhoudt

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht