Het is bijna midzomer. De zon staat het hoogst aan de hemel en het licht zegeviert. Vruchtbaarheid, vuurkracht en groei zijn een paar kernwoorden voor deze periode. De zomerperiode dient zich aan en voor velen betekent dat op vakantie gaan en nieuwe plekken ontdekken, samenzijn met familie en gezin. Voor anderen is het een periode van werk, maar vaak met wat meer rust en ruimte.

Voor diegenen die het interessant vinden om een midzomer meditatie te doen in de vakantietijd heb ik een meditatie uitgeschreven. Te doen waar je maar wilt! Kanttekening is dat het prettig is wanneer je enige kennis hebt van yoga en ademhalingstechnieken waar het gaat om het begin van de meditatie, maar je kunt ook starten met een ontspannen ademhaling wanneer de termen je helemaal niets zeggen. Je hóeft je niet te verdiepen in yoga.

Aangezien alles bestaat in het oneindige bewustzijnsveld is niets ‘nieuw’ of ‘van mij’. Toch zou ik het zeer waarderen, als je deze meditatie letterlijk overneemt, dat je mijn naam erbij vermeldt. In deze vorm heb ik het zo samengesteld.

Met liefde, een hele fijne zomerperiode gewenst en moge je dromen en wensen voor de komende periode gemanifesteerd worden!

Mediteren

Ben je bekend met mediteren? Dan zul je zo je eigen manier hebben om tot rust te komen, om de flow van energie door je heen te laten gaan, maar heb je dat niet, dan kunnen dit handvatten zijn:

Je kunt mediteren op een matje of een vacht. Ondersteun je bekken als dat nodig is, met een kussentje. Zorg dan dat je je bekken kantelt wanneer je op dat kussentje zit. Het voelt alsof je wordt gedragen. Waggel een beetje met je billen zodat je comfortabel zit en zodat je rug recht en lang wordt. Het is niet de bedoeling dat je zomaar bovenop een kussen ploft, maar vorm het naar jouw lichaam en houding.

Zink in je lichaam. Als je begint met een meditatie en je zit lekker, laat spanningen los. Spierspanningen, gedachten en ook je adem. Je bewustzijn is volledig in je fysieke lichaam en je aandacht is helemaal laag en diep wanneer je die ontspanning hebt. Voel dat je echt in het bekkengebied zakt en verbinding maakt met je basis en de zwaartekracht. Zit stevig en verbindt jezelf via aardekoordjes met de aarde.

Open jezelf om te ontvangen, laat het toe en laat het gebeuren. Je hoeft niet altijd je mind, je gedachten te fixeren op wat er losgelaten of toegelaten wordt. Belangrijk is om te balanceren. Balanceer datgene wat uitgaat en binnenkomt, besteedt niet teveel aandacht aan wat jou blokkeert, ga er niet teveel in mee en besteed ook niet teveel aandacht aan wat er van bovenaf naar binnen vloeit. Ook belangrijk, balanceer het aspect van geven en ontvangen! Met name bij vrouwen is dit principe een lastig ding. Balans ontstaat wanneer deze twee evenredig zijn.

Voor meer informatie hoe je kunt gronden een verwijzing naar een ander blogbericht.

Voor mensen die bekend zijn met Kundalini Yoga, tune in met de mantra ‘Ong Namo Guru Dev Namo’ om je te verbinden met de golden chain, maar verbinding maken op een andere manier kan natuurlijk ook. Vragen om bescherming en geleiding is echter iets om zeer te overwegen.

De Ademhaling

Adem in en uit door linker neusgang – drie minuten

Adem in en uit door rechter neusgang – drie minuten

Ga dan over naar de Nadhi Sodhana, de afwisselende linker/rechter neusademhaling

Voor diegenen die bekend zijn met Yoga en Kundalini Yoga, ga over naar een vuurademhaling met handen in Gyan Mudra – duim en wijsvinger verbonden en strek je armen over je knieën – drie minuten

Zorg dat je bij deze oefeningen mooi rechtop zit, met een rechte rug, maar schouders ontspannen en maak je onderrug niet hol. Maak in je eigen ritme voor ongeveer drie minuten een krachtige vuurademhaling ook wel Kapalabhati genaamd

Maak een antenne van je rechterhand, vingers wijzen omhoog en plaats je duim op je rechterneus. Maak een volledige Yoga Pranayam (lange diepe adem) door je linkerneus. Daarna doe je dit door je rechterneus, dus wissel je van hand en van neusgang

Je maakt dan een antenne van je rechterhand, met je duim weer op je rechterneus. Eventueel plaats je je wijsvinger op je derde oog, tussen je wenkbrauwen. Adem diep in door je linkerneusgang, houdt even vast, sluit je linkerneusgang en adem uit door rechts. Dan weer in door rechts, houd even vast en sluit af, adem uit door links en dan weer in door links en zo ga je door)

© Anita Mitra

Energie opwekken

Masseer de vingers van je handen. Iedere vinger geef je dezelfde tijd, wrijf over je vingers van basis naar top en masseer ook je kootjes

Wrijf dan de handpalmen langs elkaar, bouw energie op, warmte. Voel het centrum van je handpalm gaan gloeien, activeer jouw pranische, helende kracht

Open en sluit heel snel je handen. Vingers komen op je palm en strek je vingers uit, maak dat krachtig

Dan breng je je handpalmen op hoogte van het hartgebied/voor je borst en een beetje uit elkaar, handpalmen wijzen naar elkaar toe, maar raken elkaar niet. Vingers wijzen naar voren, van je af. Strek je vingers een beetje uit en voel nu die uitwisseling van energie tussen je handpalmen, voel de polaire kracht, het aantrekken en afstoten. Beweeg je handen een beetje naar elkaar toe en trek ze wat uit elkaar, speel met de energie die je voelt tussen je palmen

Je linkerhand is negatief, je rechterhand is positief geladen en zo ontstaat er een elektromagnetische beweging

Mediteer ook op je ruggengraat, visualiseer dit als een zilveren koord, stralend en vibrerend. Wanneer je je concentreert kunnen je gedachten niet gaan dwalen. Je bouwt de kracht op van een sterke, gefocuste geest en daarmee wordt ook je intentie sterker in datgene wat je doet

Je bent zo ook makkelijker in staat om het hartgebied te openen. Wanneer je gedachten zich ontspannen dient de meditatieve geest zich aan en voel je de neutrale staat van zijn en dus ook de energie van het hart

Kanaliseren en balanceren

Wees als een kanaal en maak dat vrij om oneindig bewustzijn als een hol vat door je te laten gaan, om er in op te gaan en je verbonden te voelen. Je zorgt voor balans wanneer je ook loslaat, doordat je daarmee de beweging behoudt en toelaat. Met vertrouwen en overgave open je en doe je eer aan dat eindeloze bewustzijn.

Bereid je voor om de volgende en onderstaande mantra te chanten. Laat de vibraties van de klanken en je stem kanalen openen. Je mag je handen in je schoot leggen met de rechterhand op de linker. Of handen in Gyan mudra met gestrekte armen over je knieën.

Vibratie van klank

Chant nu een tijd de volgende mantra, voel de vibratie en kracht van onderstaande woorden:

‘Har Har Har Har Har Har Har Har’

Gevolgd door

‘Sat Nam Sat Nam Sat Nam Sat Nam’

(Op deze manier chant je ‘Sat Nam’ als Satte Nam)

En dan herhaal je deze cyclus zolang als je wilt, maar 11 minuten of langer is fijn.

‘Har’ wordt gechant met de kracht van je navel, dus trek je navel een beetje in en laat je tong rond en los door je mond gaan. ‘Har’ klinkt dan bijna als ‘Hadduh’

Har betekent creatieve oneindigheid. Oneindigheid in zijn creatieve, scheppende vorm
Har wordt heel veel gebruikt in meditaties voor voorspoed en overvloed

Sat Nam betekent Ware Naam. Een manier om te erkennen dat jouw essentie de Essentie is. Waarheid is groter dan welke menselijke waarheid ook. Er bestaat hierbij ook geen onwaarheid zoals er ook geen onware zelf bestaat. Het is niet eens een concept van goed of fout

Sat Nam is een bijzonder fijne groet, eigenlijk zeg je hiermee ‘Ik zie jou in je ware natuur’,
‘Ik erken de goddelijkheid in jou’

De energie beweegt van etherisch (Sat) naar materie (Nam)

Sat Nam bestaat uit de vijf klanken S A T (a) N (a) M (a)
en daar hebben we de cyclische mantra van oneindigheid, bestaan of leven, dood of transformatie en wedergeboorte

© Jo Thomas Blaine

Het stralende lichaam

Terwijl je chant open je jezelf en de energiekanalen en maak je jezelf transparant. Voel dat je lichaam of je huid geen grens is, maar opgebouwd uit atomen met ruimte ertussen waar uitwisseling van energie plaatsvindt en maak jezelf doorlaatbaar. Je kunt het stralende lichaam verder laten rijken en de lichtende vezels versterken en het als een laser van je af laten stralen.

Voel dat je hiermee ondersteuning krijgt en ervaar dit alsof er een mantel om je heen wordt geslagen. Voel alsof je wordt omarmd en voel die liefde door je heen gaan en heel ver, naar verre oorden uitreiken.

Het is prima als je aanwezigheid bemerkt van Voorouders, gidsen, krachtdieren, goden of godinnen. Ze zullen je stimuleren, beschermen en aanmoedigen, maar het hóeft niet. Ervaar een net van licht en daarmee een diepe verbinding.

Afronden

Voel je dat je wilt eindigen? Doe dat met een diepe in- en uitademing in drie keer.
Kom langzaam en rustig terug, dat wil zeggen, voel je fysieke lichaam, je plek op je matje in de ruimte. Maak je lichaam los door zachtjes te bewegen of te schudden en maak de bewegingen steeds wat groter. Rek jezelf uit. Masseer je lichaam.

Je kunt het beste eindigen met het hardop zingen van de mantra ‘Sat Nam’, je maakt een duidelijk en hoorbaar einde aan je meditatie.
Adem diep in en op een diepe uitademing zing je ‘Saaaaaaaaaat’ en dan als laatste een hele korte ‘Nam’. In totaal die je dit drie keer.

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht