Laten we de duisternis eens in het licht zetten! Er bestaat een misverstand dat we alleen in licht moeten leven zonder de duisternis te erkennen. Maar licht en donker zijn een polariteit en het één bestaat niet zonder het ander. Duisternis kun je ook de schaduwzijde noemen of negativiteit, het kán namelijk de negatieve pool zijn! Het kan ook de vrouwelijke energie genoemd worden. "Duisternis en licht zijn in de puurste zin niet in hun energie structuur opgesloten. Ze veranderen namelijk constant hun persoonlijkheid. Duisternis verandert in licht, licht in duisternis. Duisternis is een natuurlijke staat van zijn, een dimensie in zichzelf. Het is de partner en de minnaar van het licht". (citaat van Gerda Verstraeten)

 


Macha, een Iers Keltische Godin

 

"Sommige mensen hebben, evenals vleermuizen of uilen, betere ogen voor de duisternis dan voor het licht" - Charles Dickens

 

Polariteit en Dualiteit
Aan de mens openbaart alles zich in twee polen. Je kunt je niet een Eenheid voorstellen buiten de polariteit. Er is plus en min, man en vrouw, licht en donker, geluk en leed, haat en liefde, goed en kwaad. Die polariteit ervaren wij als tegenstelling en dat ze elkaar uitsluiten, maar het is juist die Eenheid die zich aan de mens voordoet als polariteit. Eenheid kunnen we niet als één ervaren, die polariteiten vormen de Eenheid en die zijn absoluut in bestaan van elkaar afhankelijk. Om een hele waarheid te beschrijven heb je de tegenpool nodig. Je kunt hierin niets uitsluiten, want dan kom je in de afgescheidenheid. De kwaliteit ligt erin om niet te (ver)oordelen. Uit de Wet van Polariteit volgt dat een bepaalde gebeurtenis objectief gezien niet goed of verkeerd is. Alles is neutraal. Wij maken het een dualiteit en kiezen voor goed of fout, wij zetten de polaire verschijningen tegenover elkaar.

 


Godin Kali, een verschijningsvorm van Parvati

 

"Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis waar we het allerbangst voor zijn" - Marianne Williamson

 

Terug naar Duisternis en Licht. Dat wat wij met onze zintuigen in onze dimensie in ons universum ervaren is polair en daarin manifesteert zich de heelheid. Duisternis heeft net zoveel bestaansrecht als licht, dat maakt net zo'n groot deel uit van de werkelijkheid. Je kunt streven naar licht en liefde, maar als je daarbij niet de tegenpool kent, ken je niet de waarheid. Alleen licht wat er mag zijn miskent een andere kracht die onderdeel is van één en hetzelfde. Licht is net als duisternis op zichzelf eenzijdig en dus uit balans, het vormt geen heelheid. Licht zonder schaduw, zonder de duistere kant, is leeg en niet van deze wereld. Andersom geldt natuurlijk ook, richt je je alleen op negativiteit of duisternis, dan ontstaat er disbalans. Licht heeft duisternis in zich en duisternis bevat het licht.

 

Je doet ze geen van beiden eer aan wanneer je er één ontkent. Streven naar een leven in licht is mooi, maar juist van de duistere zijde, de schaduwzijde leer je. Juist die kant kan optreden als je beschermer en houd je stevig op de grond. We noemen onszelf vaak 'lichtwerkers' en hebben alleen oog voor dat licht, maar de duisternis wordt dan zomaar weggehaald. Best pijnlijk, want het is zeker de helft van jezelf. Een grote strijd in jezelf ontstaat wanneer je duisternis, schaduwkanten en negativiteit ontkent. Je wilt streven naar heelwording, maar blijft eenzijdig bezig.

 


Hekate, godin van de afnemende maan

 

Er zijn godinnen van de duisternis, zij hebben allen de kwaliteit om op te treden als beschermer, als transformator en helper, zij laten hun licht schijnen op schaduwkanten: Hekate, Macha, Kali en Durga, hier afgebeeld, maar er zijn er nog wel enkele.

 

Duisternis wordt vaak gezien als van de onderwereld, van de maan, het vrouwelijke. In veel levensovertuigingen wordt duisternis of de schaduwzijde afgebeeld als een vrouw, vanwege de relatie met het onderbewuste. In heel veel oude vertellingen, in mythen en legenden speelt de onderwereld, de duistere kant een heel belangrijke rol. In onze pogingen om duisternis, negativiteit of schaduwzijden te ontkennen, geven we het alleen maar meer kracht en ontstaan alle angsten. Ook jij hebt schaduwkanten en wanneer je die onder ogen durft te zien, kun je werkelijk groeien in bewustzijn.

 


© W.A. Bouguereau
Nyx, Oergodin van de Nacht

 

Duisternis wordt ook wel aangezien voor het Kwaad, of de Duivel. Dit kan echter een duisternis uit balans zijn, doordat er juist weer teveel geconcentreerd wordt op negativiteit en de energievormen. Hierin wordt het licht volledig genegeerd, dan hebben we het onder andere over haat, zwarte magie, een ander moedwillig schade berokkenen. Deze consumeren energie en leveren weinig groei op. Duisternis en licht samen vormen Eenheid, neutraliteit en die neutrale staat van zijn is verbonden met het hart. Er bestaat geen mededogen zonder de polaire kracht van duisternis en licht. Duisternis helpt om licht te laten bewegen. Om bepaalde zaken te laten 'verlichten'. De duisternis is nodig om te transformeren, om de beweging op gang te brengen vanuit de aarding, vanuit een stevig gefundeerde basis.

 

Het Linker Pad spiritualiteit streeft naar het herstel van de synergie tussen Yin en Yang, God en Godin, vrouwelijke en mannelijke energieën. Dit kan door te werken aan en met de Kundalini energie. De slangenkracht. Een methode om duisternis en licht in jou te ervaren. Het Linker Pad is een weg die dit authentiek spirituele nog belichaamt.

 


© Wiliam Blake
Hekate, de 'Godin met drie gezichten' die van de tovenarij, de geboorte en de maan

 

Bronnen:
- "Esoterie bewustwording na 2012" M.J.W. Beck
- "Wat maakt het dat een situatie of zelfs maar een woord door de één als positief wordt ervaren en dezelfde situatie of woord door een ander als negatief wordt ervaren?" Gerda Verstraeten
- Eigen tekst

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht