Onze levensenergie, de oneidige, scheppende kracht in ieder van ons aanwezig, wordt voorgesteld als een slang. Zij ligt in de vorm van kundalini opgerold en klaar om te ontwaken onderaan onze wervelkolom, bij ons eerste chakra, het Muladhara chakra (Mul = wortel). Zij is de levengevende energie, de sexuele energie die je kunt inzetten voor transformatie en bewustzijnsgroei. Het staat voor jouw ongekende potentieel om te worden wie je daadwerkelijk bent. Zij is Shakti en zoekt naar vereniging met Shiva. Ze wordt ook wel rode slangenkracht genoemd, omdat ze verbonden is met het eerste chakra, welke de kleur rood aantrekt. De mannelijke, Shiva, energie stroomt binnen via onze kruin en komt waarschijnlijk vanuit het negende chakra waar de kleur goud bij hoort en daarom wordt deze kracht ook wel gouden kundalini genoemd. De slang is het symbool voor het onderbewuste - nog niet tot volledige samensmelting met Shiva gekomen -, voor sexualiteit - zij is scheppend en levengevend-, voor wedergeboorte en transformatie - je verlaat een fase om te groeien, om blokkades op te lossen om in een nieuwere versie te bloeien -.

 

Kundalini is meestromen met het Goddelijke, energiekanalen openen, chakra's op een positieve manier voeden en vrijmaken van blokkades. Zo kan die energie op een prettige manier stromen, zonder schadelijke en nadelige gevolgen. Ik houd graag een pleidooi voor Kundalini Yoga, de meest veilige en bewuste manier om kundalini te doen ontwaken. Het is een krachtige vorm die dit op zo'n mooie, veilige manier doet, mits je je bewust bent van die slangenkracht en dat wordt nog wel eens onderschat en ik weet dat er soms niet eens aandacht aan wordt besteed. Zo gaan mensen met hun eigen levensenergie om, alsof het niets is. Die vrouwelijke Kundalini Shakti wil in vereniging met het mannelijke, met Shiva om samen te leven in het licht.


Ida, Pingala en Sushmuna

 

Het gebruik van kriya's (asana's), pranayama, mudra's, mantra's en bandha's is essentieel en dit komt allemaal aan bod in een Kundalini Yoga les. Hiermee kun je in korte tijd daadwerkelijk effect voelen, voel je je bewustzijn groeien en kom je in contact met je goddelijke zelf. De Kundalini stroomt door de juiste nadi's (energiekanalen). De weg kan moeilijk zijn, hobbelig, maar het resultaat is evenwicht en elke tegenslag kun je beschouwen als een kans.

 

Zo zijn er natuurlijk wel meer krachtige, oeroude vormen om de kundalini te doen stromen. Zij geven vaak andere namen aan de energie, maar zo hoort sjamanistisch werk, karma yoga, zelfrealisatie, werken met natuurkrachten en elementen bijvoorbeeld tot die vormen waarmee je totale transformatie kunt bewerkstelligen en in de diepte kunt reinigen en het nieuwe ook geworteld en bestendig kunt integreren.

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht