Onze levensenergie, de oneindige, scheppende kracht in ieder van ons aanwezig, wordt voorgesteld als een slang. Zij ligt in de vorm van kundalini opgerold en klaar om te ontwaken onderaan onze wervelkolom, bij ons eerste chakra, het Muladhara chakra (Mul = wortel). Zij is de levengevende energie, de sexuele energie die je kunt inzetten voor transformatie en bewustzijnsgroei. Het staat voor jouw ongekende potentieel om te worden wie je daadwerkelijk bent. Zij is Shakti en zoekt naar vereniging met Shiva. Ze wordt ook wel rode slangenkracht genoemd, omdat ze verbonden is met het eerste chakra, welke de kleur rood aantrekt. De mannelijke energie, Shiva, stroomt binnen via onze kruin en komt waarschijnlijk vanuit het negende chakra waar de kleur goud bij hoort en daarom wordt deze kracht ook wel gouden kundalini genoemd.

 

 

Slang staat symbool voor de kracht van de schepping, voor transformatie, wedergeboorte en herrijzenis, daarmee kun je een metamorfose ondergaan. Ook staat Slang voor geneeskunde, voor mysterie en kracht. Voor de Egyptenaren was de slang een magisch dier. Symbool van de kunst om de machten van dood en ziekte die het leven bedreigen te bezweren. Weergegeven in de vorm van de caduceus, de staf met daaromheen twee slangen, welke staan voor Bloed en Gif. De caduceus is een oeroud symbool dat je overal ter wereld tegenkomt, in de oude culturen van Mesopotamië, Egypte, India, Europa en Midden-Amerika. De meesten zullen het symbool kennen van de Griekse god Hermes (of de Romeinse Mercurius), welke weer was gebaseerd op de Oud-Egyptische god Thoth. Thoth/Hermes, de vader van de alchemie introduceerde de symboliek van de caduceus om heling uit te drukken.

 

"Slang werpt zijn huid af, symbool voor de transmutatie die plaatsvindt in de cyclus van leven-dood-wedergeboorte. Het gaat om de energie van heelheid en kosmisch bewustzijn en om het vermogen alles gewillig en zonder weerstand te ervaren. De kracht van Slang is de kennis dat alle dingen in aanleg gelijk zijn, dat de dingen die als vergif kunnen worden ervaren, gegeten kunnen worden, opgenomen, geïntegreerd en omgezet in iets hogers als men de juiste staat van geest bezit. Volledig begrip en volledige aanvaarding van het mannelijk en het vrouwelijke in elk organisme bewerkstelligt dat beide in elkaar opgaan, waarbij goddelijke energie vrijkomt.

 


© Isha Lerner "Triple Goddess Tarot"

 

Deze kracht leert je op het persoonlijk vlak dat je een universeel wezen bent. Als je alle aspecten van je leven aanvaardt, kun je de omzetting van de vuurkracht realiseren. Op stoffelijk niveau schept deze vuurenergie hartstocht, verlangen, voortplanting en lichamelijke vitaliteit. Op emotioneel niveau wordt zij ambitie, scheppingskracht, vastberadenheid en dromen. Op mentaal niveau wordt zij intellect, kracht, charisma en leiderschap. Wanneer de energie van Slang het spiritueel niveau bereikt, wordt zij wijsheid, begrip, heelheid en verbondenheid met de Grote Geest". Uit: "Medicijnkaarten" van Jamie Sams.

 

Kundalini is meestromen met het Goddelijke, energiekanalen openen, chakra's op een positieve manier voeden en vrijmaken van blokkades. Zo kan die energie op een prettige manier stromen, zonder schadelijke en nadelige gevolgen. Ik houd graag een pleidooi voor Kundalini Yoga, de meest veilige en bewuste manier om kundalini te doen ontwaken. Het is een krachtige vorm die dit op zo'n mooie, veilige manier doet, mits je je bewust bent van die slangenkracht en dat wordt nog wel eens onderschat. Ik vind het belangrijk dat daar voldoende aandacht wordt besteed. Zo gaan mensen met hun eigen levensenergie om, alsof het niets is. Die vrouwelijke Kundalini Shakti wil in vereniging met het mannelijke, met Shiva om samen te leven in het licht.

 


© Onbekend Bron

 

Kundalini is de latent aanwezige, psycho-energetische kracht. Het is jouw levenskracht, dus van jóu en ligt dus niet buiten jou. Het is echter wel een kracht, dus er mee spelen en de energie niet serieus nemen kan leiden tot een verkeerd stromen van de kundalini. In Kundalini Yoga leer je te werken met de energie op een manier die veilig is en bewust en het proces ontvouwt zich zoals het voor jou goed is. Maar de slangenkracht zal wel transformerend zijn, dus er kunnen bepaalde stukken naar boven komen die je kunt loslaten, die je kunt transformeren. Als de Slang staat voor het onderbewuste is het dus ook dit vat wat je gaat reinigen en daar bevinden zich aspecten, emoties, ervaringen die je liever niet onder ogen ziet, maar die een leven in vrijheid, in bewustzijn en in gezondheid ernstig in de weg kunnen staan. Slang werkt met onverwerkte, weggestopte emoties, met de schaduwkanten van ons wezen, maar juist deze donkere kanten laten ons groeien en bloeien in kracht en laat ons onze talenten kennen en leven. Schaduwkanten worden vaak gezien als van ons onderbewuste, van de maan, het vrouwelijke. In heel veel oude vertellingen, in mythen en legenden speelt de onderwereld, de duistere kant een heel belangrijke rol. In onze pogingen om duisternis, negativiteit of schaduwzijden te ontkennen, geven we het alleen maar meer kracht en ontstaan alle angsten. Angsten zíjn niet van ons onderbewuste, maar van het ontkennen van schaduw, van duisternis.

 

 

Ook jij hebt schaduwkanten en wanneer je die onder ogen durft te zien, kun je werkelijk groeien in bewustzijn. Duisternis helpt om licht te laten bewegen. Om bepaalde zaken te laten 'verlichten'. De duisternis is nodig om te transformeren, om de beweging op gang te brengen vanuit de aarding, vanuit een stevig gefundeerde basis. Het Linker Pad spiritualiteit streeft naar het herstel van de synergie tussen Yin en Yang, God en Godin, vrouwelijke en mannelijke energieën. Dit kan door te werken aan en met de Kundalini energie. De slangenkracht. Een methode om duisternis en licht in jou te ervaren. Het Linker Pad is een weg die dit authentiek spirituele nog belichaamt.

 


© Onbekend Bron

 

De Slang is de beweging van de scheppende en levengevende, creatieve energie. Eenmaal bij Shiva aangekomen zorgt die energie voor wedergeboorte en transformatie. Je verlaat dan de fase om te groeien, om blokkades op te lossen, om in een nieuwere versie weer te bloeien. In Kundalini Yoga bereik je dat door gebruik te maken van kriya's (asana's), pranayama, mudra's, mantra's en bandha's. Hiermee kun je in korte tijd daadwerkelijk effect voelen en je verbinden met je goddelijke zelf. De Kundalini stroomt door de juiste nadi's (energiekanalen). De weg kan moeilijk zijn, hobbelig, maar het resultaat is evenwicht en elke tegenslag kun je beschouwen als een kans. Zo zijn er natuurlijk wel meer krachtige, oeroude vormen om de kundalini te doen stromen. Zij geven vaak andere namen aan de energie, maar zo hoort sjamanistisch werk, karma yoga, zelfrealisatie, werken met natuurkrachten en elementen bijvoorbeeld tot die vormen waarmee je totale transformatie kunt bewerkstelligen en in de diepte kunt reinigen en het nieuwe ook geworteld en bestendig wordt geïntegreerd.

 

Meestal wordt de Slang afgebeeld als een Cobra, want die richt zich altijd omhoog. De symbolische kwaliteiten van Cobra zijn:
Gids van de Ziel
Herinnering aan de Zielenwereld
Transmutatie van de Ziel
Herinneringen aan vorige levens
Wijsheid van de Godin

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deze post heeft een reactie

  1. Werkelijk heel zuiver veschreven.mooie plaatjes ook.idd. De yoga variant is excellent.en bij alles”take care” voor psychische balans en stabiliteit!

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht