"In de oude Shastras werd al gemeld: “Alle yoga begint bij het navelpunt"

En yoga is een héél breed concept! Sommigen zullen ondertussen misschien de kriebels krijgen bij het woord, maar yoga betekent dat je de bewuste verbinding van het beperkte kleine ego met het onbegrensde, hogere Zelf maakt. Alles wat je doet kan yoga zijn als het wordt gedaan met bewustzijn en bewustwording is de sleutel tot het ontdekken van alle mysteries van wie we werkelijk zijn. Die mysteries kun je op zovele manieren en via zovele wegen leren kennen.

Maar terug naar de titel, wat betekenen die woorden “In je kracht staan” nou werkelijk? Eigenlijk heeft het niets met werkelijk staan te maken, want dan lijkt het alleen maar of er geen beweging mogelijk is, of dat je je ergens schrap voor zet en blijf je dan altijd staan? Het is meer een hoedanigheid, een wezenstoestand en als je eenmaal weet hoe je de kracht van het navelpunt kunt beleven, kent dat verschillende uitingsvormen. De ene keer treed je actief op, het andere moment ben je juist in stilte en doe je je ding zonder dat er aandacht naar uit hoeft te gaan. Je kent je kracht, je macht, je stilte, je focus, je projectie, je wezenlijke talenten en uitdagingen.

De functie van het navelpunt

© Onbekend

Laten we voor het gemak de term “in je kracht staan” maar behouden, want dat is bijna een gevleugelde uitspraak tegenwoordig. Ik probeer vanuit de yogafilosofie een beeld te schetsen van de diepere betekenis van die woorden. Ik heb sterk het gevoel dat mensen het concept en kennis van het navelpunt nodig hebben om te beseffen wat ‘in je kracht staan’ betekent.

In je kracht staan heeft alles te maken met het navelpunt. Het navelpunt is een centrum van energietransformatie in het menselijk lichaam. Een etherisch centrum. Je kunt het lokaliseren enkele centimeters onder je navel, maar het kan per persoon verschillen. De plek bevindt zich ook iets vóór je wervelkolom. Het navelpunt heeft een relatie met het derde chakra, maar is het niet! Dit centrum is van vitaal belang, een kernpunt. Hierin bevinden zich de beginpunten van alle 72.000 nadi’s (de energiekanalen), waarvan 72 van groot belang zijn en daarvan weer 3 het meest worden gebruikt in de yogaleer. Dat zijn de Ida (het kanaal waardoor de vrouwelijke energie omhoog stroomt en welke eindigt in het linkerneusgat), de Pingala (het kanaal waardoor de mannelijke energie omlaag stroomt en welke eindigt in het rechterneusgat) en de Sushumna (het centrale kanaal door de wervelkolom waardoor de kundalini omhoog stroomt.

Nadis

Wanneer er wordt gesproken over alignment in yoga gaat dit altijd over houding en je ‘loodlijn’, de manier waarop je gebouwd bent. Over hoe belangrijk het is om te werken aan die loodlijn. Zwaartekracht heeft altijd effect op onze houding, maar we verankeren onze houding door ons navelpunt. Vanuit dit centrum is er een beweging naar beneden, ons lichaam dat zich wil overgeven aan de zwaartekracht duwt naar de Aarde, de tegenovergestelde kracht zoekt contact met de Hemel. Het is een constante dynamische beweging. Wanneer je in een houding vanuit één kant van je lichaam duwt, strek je de tegenovergestelde kant van je lichaam uit. Zo complementeer je de houding.

Het navelpunt en de helende capaciteiten

Dit is het geheim van alle gevechtskunsten en een belangrijk aspect in de yoga om te leren beheersen, om vanuit te werken, te bewegen en te communiceren. Het navelpunt kent ook namen als Dan Tien, Chi punt en Sjamaancentrum. De werking van dit centrum dat geeft aan deze vormen hun gigantische transformerende en helende capaciteiten. Alle healingvormen, indien goed beheerst, laten de navelpunt energie met een ononderbroken beweging door je handen stromen. Dat is het geheim van een goede healing, want alleen dán verbind je Aarde met Hemel en verbind je het vrouwelijke met het mannelijke en ken je je werkelijke kracht. Het geeft ook aan dat er een onderscheid is tussen levensenergie (prana en adem) en levenskracht (kundalini).

Het zuivere krachtcentrum

Om de reden als hierboven beschreven is het navelpunt je zuivere krachtcentrum. Vanuit dit centrum kun je ‘voelen’ en wanneer je een sterke intuïtie hebt dan ‘weet’ je en blijf je in je kracht. Zo kan energie van anderen minder heftig effect op jou hebben en je energetisch systeem niet laten versnipperen. Je voelt dat het goed is en je communiceert ook vanuit die kracht. Dit is makkelijk gezegd, maar het besef hiervan is zeker wel belangrijk. Het maakt ook dat je zuivere energie en intentie kunt onderscheiden van minder zuivere. Hoe verder je groeit, hoe meer je dit zult ervaren en gaan inzien. Je kunt het je dan helemaal eigen maken.

Het navelpunt is niet te verwarren met de zonnevlecht

Het navelpunt is niet te verwarren met het navelcentrum, ook wel zonnevlecht, derde chakra of Manipura genoemd. Om het lekker makkelijk te maken voor je! Het derde chakra bevindt zich, met de pink op de navel, een handbreedte boven de navel en is verbonden met het spijsverteringssysteem en de daarbij behorende organen. Het is ook de zetel van je eigenwaarde en opkomen voor wie jij werkelijk bent, jezelf laten zien. De plek van je authenticiteit, je kracht en je macht. Het element vuur hoort hierbij en dat maakt het derde chakra of zonnevlecht de plek van transformatie.

Toch ligt de focus heel vaak op dit chakra wanneer mensen praten over ‘in je kracht komen – moeten – willen’. Alleen bij het navelpunt en die is meer verbonden met het sacraal chakra, kunnen daadwerkelijk de twee belangrijke polaire energiestromen bij elkaar komen, het mannelijke en het vrouwelijke, de neergaande en opstijgende energie in je lichaam waardoor de kundalini vrijelijk kan opgaan.

Zonder dat is alle kracht of macht die je opwekt, datgene waar je voor gaat staan of beoogt te krijgen, onstabiel en kun je jezelf laten ‘empoweren’ wat je maar wil, maar raak je het ook zo weer kwijt.

De plek waar alle energiekanalen ontspringen, waar psycho-energetische energie kan ontstaan, dáár versterk je dan als vanzelf je innerlijke kracht. En natuurlijk bewegen die twee belangrijke energiebanen, de Ida en de Pingala rond ieder chakra en versterkt het derde chakra de manier waarop jij met je innerlijke kracht omgaat, toch ontspruit het bij je navelpunt.

© Angel Fritz - Merkaba

Versterken van je navelpunt

En ja, yoga is een goede vorm om het navelpunt te ervaren en sterk te maken, maar dat hoeft helemaal niet. Wanneer je een healer bent is het ook belangrijk het idee te begrijpen van je Dan Tien of Chi punt. Je hartchakra en de energie hiervan is van groot belang voor het ontwikkelen van compassie en het creëren van mededogen. Vanuit dit neutrale gebied kun je de helende energie laten stromen en contact maken met mensen. Een gesloten of niet goed werkend hartcentrum zal healing in de weg staan. Toch is in beginsel dat navelpunt jouw krachtcentrum, het middelpunt van je lichaam, zenuwrijk en een knooppunt van energiekanalen. Hier doorheen stroomt veel kracht en alle healing zonder kracht is niet bestendig en zal geen diepe werking hebben.

Een sjamaan verbindt ook zijn energieën bij hetzelfde centrum om de reizen te kunnen maken en niet verloren te raken in een andere wereld om volledig in contact met zijn levenskracht te houden.

Navelpunt oefening

Een oefening om de kracht van je navelpunt te voelen en te versterken, waardoor je een pulsering gaat voelen die de juiste plek aangeeft. Dit wordt ook wel het abdominale hart genoemd.

Kom in de Stretch Pose houding op de volgende wijze:
Kom op je rug liggen, leg je benen bij elkaar, span de bovenbeenspieren aan en activeer je benen. Strek je armen van je af, de vingers wijzen richting je tenen. Breng je benen ongeveer 15 centimeter van de grond en breng je hoofd omhoog en focus op je tenen. Doe nu de vuurademhaling.

Doe eerst Stretch Pose voor 2 of 3 minuten. Dan, terwijl je nog steeds op je rug ligt, maak je een cirkel van je vingertoppen door ze tegen elkaar te leggen en duw deze vingertoppen dan rondom je fysieke navel. Doe dit zacht, met aandacht, maar wel met een bepaalde stevigheid en duw verder naar beneden richting je wervelkolom. Je voelt dan een sterke pulserende ‘hartslag’. Als je deze pulse voelt onder je navel dan zit je navelpunt op de juiste plek. Voel je deze sterke kracht meer naar links of rechts of hoger dan is je navelpunt niet in de beste positie en zou je kunnen werken aan het balanceren van het navelpunt.

 

There is an old Indian story which illustrates this point well. Once, a young student asked his teacher how far he must travel to find enlightenment and the true path to the Self. The teacher spread his fingers wide and said, “You must travel the distance from the thumb to the tip of the little finger. If you place the spread hand on your stomach with the little finger at the Navel Point, then the thumb stretches to the heart center. This is the mystical path consciousness must ascend.” – Yogi Bhajan

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deze post heeft een reactie

  1. Ahh wat een mooie reminder! Prachtig artikel, dank je wel!

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht