Wat betekenen die woorden "In je kracht staan"? Het navelpunt is een centrum van energietransformatie in het menselijk lichaam. Een etherisch centrum. Je kunt het lokaliseren enkele centimeters onder je navel, maar het kan per persoon verschillen. De plek bevindt zich ook iets vóór je wervelkolom. Het navelpunt heeft een relatie met het derde chakra, maar is het niet! Dit centrum is van vitaal belang, een kernpunt. Hierin bevinden zich de beginpunten van alle 72.000 nadi's (de energiekanalen), waarvan 72 van groot belang zijn.

 

Nadi's

 

Wanneer er wordt gesproken over alignment in yoga gaat dit altijd over houding en je 'loodlijn', de manier waarop je gebouwd bent. Over hoe belangrijk het is om te werken aan die loodlijn. Zwaartekracht heeft altijd effect op onze houding, maar we verankeren onze houding door ons navelpunt. Vanuit dit centrum is er een beweging naar beneden, ons lichaam dat zich wil overgeven aan de zwaartekracht duwt naar de Aarde, de tegenovergestelde kracht zoekt contact met de Hemel. Het is een constante dynamische beweging. Wanneer je in een houding vanuit één kant van je lichaam duwt, strek je de tegenovergestelde kant van je lichaam uit. Zo complementeer je de houding. Dit is het geheim van alle gevechtskunsten en een belangrijk aspect in de yoga om te leren beheersen, om vanuit te werken, te bewegen en te communiceren. Alle healingvormen, indien goed beheerst, laten de navelpunt energie met een ononderdoorbroken beweging door je handen stromen. Dat is het geheim van een goede healing, want alleen dán verbind je Aarde met Hemel en verbind je het mannelijke met het vrouwelijke. Navelpunt kent ook namen als Tan Tien en Sjamaancentrum en dat geeft aan deze vormen hun gigantische transformerende en helende capaciteiten.

 

Om de reden als hierboven beschreven is dit je krachtcentrum. Vanuit dit centrum kun je 'voelen' en wanneer je een sterke intuïtie hebt dan 'weet' je en blijf je in je kracht. Zo kan energie van anderen minder heftig effect op jou hebben en je energetisch systeem niet laten versnipperen. Je voelt dat het goed is en je communiceert ook vanuit die kracht. Dit is makkelijk gezegd, maar het besef hiervan is zeker wel belangrijk. Dit gaat ook niet over Ego, maar over je kracht. Dit maakt ook dat je zuivere energie en intentie kunt onderscheiden van minder zuivere. Hoe verder je groeit, hoe meer je dit zult ervaren en gaan inzien. Je kunt het je dan helemaal eigen maken.

 

Het navelpunt is een centrum van energie transformatie in het lichaam. In Kundalini Yoga zijn het mentale en fysieke met elkaar verbonden. Je hartchakra en de energie hiervan is van groot belang voor het ontwikkelen van compassie en het creëren van mededogen. Vanuit dit neutrale gebied kun je de helende energie laten stromen en contact maken met mensen. Een gesloten of niet goed werkend hartcentrum zal healing in de weg staan. Toch is in beginsel dat navelpunt jouw krachtcentrum, het middelpunt van je lichaam, zenuwrijk en een knooppunt van energiekanalen. Hier doorheen stroomt veel kracht en alle healing zonder kracht is niet bestendig en zal geen diepe werking hebben.

 

Yogi Bhajan

 

Er is een mooi verhaal over een leerling en zijn meester waarin dit punt treffend uiteen gezet wordt. De jonge leerling vroeg zijn meester hoe ver hij zou moeten reizen om verlichting te ervaren en het ware pad van het Zelf te bewandelen. Zijn meester spreidde zijn vingers wijd uit elkaar en zei: "Je dient de afstand tussen je duim en de top van je pink af te leggen. Wanneer je je gespreide hand op je buik legt met je pink bij je navelcentrum en je duim richting je hartcentrum, is dát de afstand, het mystieke pad waarlangs je bewustzijn opstijgt". De weg van je krachtplek naar de hart!

 

Oefening voor het navelpunt
Een oefening om je navelpunt af te stellen en de intensiteit te voelen waardoor je een pulsering gaat voelen die het navelpunt aangeeft. Dit wordt ook wel het abdominale hart genoemd.

 

Stretch Pose houding: Kom op je rug liggen, leg je benen bij elkaar, span de bovenbeenspieren aan en activeer je benen. Strek je armen van je af, de vingers wijzen richting je tenen. Breng je benen ongeveer 15 centimeter van de grond en breng je hoofd omhoog en focus op je tenen. Doe nu de vuurademhaling.

 

Stretch Pose

 

Doe eerst Stretch Pose voor 2 of 3 minuten. Dan, terwijl je nog steeds op je rug ligt, maak je een cirkel van je vingertoppen door ze tegen elkaar te leggen en duw deze vingertoppen dan rondom je fysieke navel. Doe dit zacht, met aandacht, maar wel met een bepaalde stevigheid en duw verder naar beneden richting je wervelkolom. Je voelt dan een sterke pulserende 'hartslag'. Als je deze pulse voelt onder je navel dan zit je navelpunt op de juiste plek. Voel je deze sterke kracht meer naar links of rechts of hoger dan is je navelpunt niet in de beste positie en zou je kunnen werken aan het balanceren van het navelpunt.

 

Wanneer je navelcentrum niet 'op z'n plek' zit kan zich dat ook uiten in kwaaltjes en resulteren in ziektes. Het balanceren van het navelcentrum is één van de pilaren waarop de Ayurvedische Geneeswijze gebaseerd is. Klachten kunnen zijn: problemen met de spijsvertering, hartproblemen, verzuring, kolieken of nachtmerries. Veel voorkomende oorzaken waarbij het navelpunt uit balans kan raken komen voort uit het gebruik van medicijnen waaronder ook de anticonceptiepil en rustgevers of drugs, maar kan ook ontstaan door een val, een ongeluk of een abrupte beweging waarbij je lichaam een soort schok ervaart. Het is belangrijk om de kracht van je navelcentrum te onderkennen.

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht