De afgelopen week heb ik heerlijk genoten van de late oogst van dit jaar. Er kwamen maïskolven op mijn bord en ik heb kunnen genieten van pompoensoep. Als decoratie heb ik kalebassen in huis gehaald, op veel plekken vind je weer de kraampjes aan de weg met kalebassen en pompoenen te koop. In de winkel lagen alweer verschillende soorten noten en dit weekend heb ik beukenootjes geraapt en gegeten, maar ook paddenstoelen en dat was een heel bijzondere ervaring!

 

© Serena Sorrenti

 

Onder leiding van een ervaren kenner (alsjeblieft, ga niet zelf aan de gang wanneer je er nog geen verstand van hebt) gingen we met een klein groepje het bos in om eetbare paddenstoelen te zoeken. Wij gingen op zoek naar eekhoorntjesbrood. De beste manier is om, wanneer je weet dat je een eetbare paddenstoel hebt gevonden, te kijken hoeveel er in de directe omgeving staan. Je snijdt namelijk niet gelijk alle paddenstoelen weg. Nadat je in spirit hebt gevraagd welke je mee mag nemen, snijd je die af. Dat wat er blijft staan of liggen van die afgesneden paddenstoelen bedek je met wat aarde, zodat je de omgeving zo min mogelijk beschadigd achterlaat.

 

Natuurlijk hebben we ook genoten van de andere, niet eetbare, paddenstoelen in het bos, want ze zien er prachtig uit! Het zijn heel wonderlijke schepsels en als je goed naar ze kijkt snap je ook waarom het wordt geassocieerd met huisjes voor kabouters, ze hebben iets magisch. Een paddenstoel heeft een gigantisch stelsel van schimmeldraden onder de grond, dat verder reikt dan een boomwortelstelsel. Het vruchtlichaam, de paddenstoel vormt maar een klein deel van de schimmel. Op deze manier zijn alle paddenstoelen met elkaar verbonden en leiden ze een groot deel van hun leven een verborgen bestaan. In vroegere tijden werd dit door de mens gezien als toverij of hekserij. Paddenstoelen worden nu gezien als de verbinding tussen leven en dood. Bij thuiskomst hebben we de paddenstoelen in schone stukjes gesneden en met een uitje lekker gebakken. Natuurlijk kun je ze ook drogen, dan zijn ze lang houdbaar en kun je ze als bouillon gebruiken, als maggieblokje eigenlijk.

 

De herfst heeft dus zijn intrede gedaan! Misschien merk je wel aan je gezondheid dat we van seizoen veranderen. Verkoudheid en griep steken weer hun kop op of misschien merk je wel een heftigere reiniging van je lichaam of toename van spanningen in je lichaam. In de herfst gaan we afscheid nemen van het licht, maar daarnaast kun jij ook afscheid nemen van oude gedachten en overtuigingen die niet voedend bleken te zijn dit jaar of waar je gewoon geen energie meer in wilt steken. Op fysiek niveau kun je toxines kwijtraken door bijvoorbeeld yoga te doen voor het immuunsysteem of een goede ontgiftende set.

 

Bron

 

Mabon
De Herfstequinox wordt ook wel Mabon genoemd, een paganistisch feest en wordt op of rond 21 september gevierd. De zomer is nu echt voorbij en het wordt al eerder donker. Je voelt dat de zwoele, zomerse temperaturen plaats gaan maken voor waterkou of regenachtige dagen. Het licht neemt af en langzaamaan gaan we naar de donkere dagen en neemt de duisternis het over. Op het moment van de equinox duren dag en nacht even lang. Het is het moment van balans. Je maakt daadwerkelijk de balans op in jouw leven. Wat heb je allemaal in dat jaar gezaaid en geoogst, wat bleek uitermate vruchtbaar en wat bleek dat toch eigenlijk niet. De tweede oogst van onder andere appels, druiven, noten, maïs, pompoenen en kalebassen is een feit. Nu kun je zien wat je allemaal op voorraad hebt voor de koude wintermaanden.

 

De tijd die je tegemoet gaat is er één van terugtrekking en inkeer en niet van groei en expansie. Je mag je harde werk belonen met rust en ontspanning wanneer de kou toeneemt en je meer binnen, in je huis, maar ook binnen in jouw ziel, wilt vertoeven. In je onderbewuste vind je rust om het licht te laten branden voor belangrijke aspecten in jouw leven. Het feest van Mabon is de belofte dat de ziel de andere wereld zal bereiken met Samhain.

 

Samhain en Halloween
Op 1 november begon voor de Kelten altijd het nieuwe jaar, dus voor hen was 31 oktober Oudejaarsdag en vierden ze, in de overgang van het oude naar het nieuwe jaar, Halloween en Samhain waarin ze dankten voor de oogst van dat jaar. Waar ook werd stilgestaan bij de polariteiten van ons leven: kou en warmte, nacht en dag, dood en leven. De duisternis wordt nu geëerd en symboliseert het beleven van onze binnenwereld en van ons onderbewustzijn. Samhain houdt ook verband met het eren van de doden. Er wordt buiten een bord met eten neergezet voor de geesten van overledenen. Het gedachtengoed en de erfenis van diegenen die ons zijn voorgegaan wil je levend houden en met Allerheiligen op 1 en Allerzielen op 2 november wordt daar bij stilgestaan. Je eert ze om wie ze waren in je leven en wat ze je hebben doorgegeven.

 

Thanksgiving en St. Michaël
Een feest van dankzeggen voor wat je allemaal in dat jaar hebt ontvangen, maar ook om de zon, de maan, god en godin te eren. Er wordt gevraagd om een zegen om de winter goed door te komen en met elkaar wordt er een maaltijd genuttigd die de overvloed aan voedsel en de goede oogst symboliseert. De Christenen maakten er toen het St. Michaëls feest van. Een oogst- en dankfeest van 29 september.

 

© Eigen foto

 

De aankomende tijd is er één van overdenking. Je overziet jouw persoonlijke oogst van dit jaar. Wat waren je wensen en verlangens, wat heb je daarvan gerealiseerd en welke niet. Wil je deze meenemen naar het nieuwe jaar, of blijken sommige wensen toch niet haalbaar of wil je ze simpelweg niet meer. Laat ze dan los. Het is nog geen winter, bepaalde dingen kun je nog afronden of met elkaar verbinden. Erken welke tegengestelde krachten er in jou werken en probeer die te verenigen. Je mag trots zijn op wat je hebt bereikt, je hebt ook weer bepaalde lessen geleerd en langzaamaan mag je het rustiger aan gaan doen.

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur).

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht