De maan en het vrouwelijke

Het was tijdens het bijzondere samenzijn van vrouwen in de Vrouwencirkel in Gouda, die georganiseerd wordt door Mirjam van Donselaar, dat de elf maanpunten weer eens ter sprake kwamen. Er bleek interesse te zijn in wat meer informatie hierover en hoewel ik er ooit eerder een blogbericht over geschreven heb én er een artikel gewijd is in de Happybody in 2015 aan de maanpunten, is het tijd om ze nogmaals te belichten: Die punten op het lichaam van de vrouw waar de energie van de maan op inwerkt! Deze plekken zijn gevoelig voor de maanenergie en een vrouw zal hierop reageren. De maanpunten (of centra) zijn de meest gevoelige en erogene zones van het vrouwelijk lichaam.

Maanpunten op het fysieke lichaam

De maan is verbonden met vrouwelijkheid, het is de emotionele stroming van energie, hormonen en verbeeldingskracht. De energie van de maan is werkzaam binnen de micro- en macrokosmos, ons lichaam en het universum. Ze bepaalt de getijden, planten- en haargroei, ritmes van dieren en het vrouwelijke hormoonsysteem, maar ook ons emotionele evenwicht. Maancentra zijn punten op het fysieke lichaam, gevoelig voor maanenergie. Oude wijsheid leert ons dat in verschillende culturen bewust werd omgegaan met de vrouw en haar maancentra.

De 11 maanpunten bij de vrouw

De zon is verbonden met mannelijkheid en mannen hebben maar één maanpunt, op hun kin. Daar groeit haar, wat er bij de man voor zorgt dat zonne-energie wordt geabsorbeerd en daarmee de maanenergie neutraliseert. De oude yoga geschriften laten ons zien dat een vrouw 11 maanpunten heeft die reageren op de energie van de maan en daarmee invloed uitoefenen op haar gedrag, hoe ze reageert op haar omgeving en haar emoties.

De invloed van de maan op de vrouw bepaalt hoe ze zich voelt. De ene dag als een emotionele jojo, de andere dag als een krachtige vrouw in haar centrum, de dag erna misschien weer helemaal onzeker en instabiel. Dit zijn natuurlijke fluctuaties verbonden met de cyclus van de maan. Misschien vraagt dit een beetje meer begrip van mannen, maar ook erkenning naar jezelf als vrouw, dat dit er werkelijk bijhoort en dat er dus bepaalde dagen zullen zijn waarop je beter geen definitieve beslissingen kunt nemen, of een serieus gesprek moet aangaan met je partner, of je financiën wilt bekijken.

De 28 dagen cyclus

De centra worden geactiveerd in een 28 dagen cyclus, waarbij ieder centrum 2,5 dag wordt aangedaan. Hoe jouw cyclus verloopt verschilt per vrouw, maar blijft wel altijd dezelfde cyclus gedurende je leven en het loopt niet gelijk met de menstruatie cyclus. Zo onverstoorbaar als de baan van de maan om de aarde, is ook deze cyclus.

De 11 maanpunten kunnen een volgende cyclus beschrijven: haarlijn, navel, dijbenen, oorlellen, clitoris, vagina, achterkant van je nek, borsten, lippen, wangen en wenkbrauwen.

Het leuke is dat je je eigen cyclus in kaart kunt brengen om je zo bewust te worden hoe de 11x 2,5 dag cyclus er bij jou uitziet. Zo wordt je er niet door overvallen, maar weet je hoe je houding kan zijn, hoe je emoties fluctueren of hoe je psyche werkt op een bepaald moment in je maancyclus.

Wanneer je let op voeding en je blijft een positieve, open houding hebben, dan kun je je heel bewust zijn van de activiteit van een maancentrum. Alleen bij trauma of een schokkende gebeurtenis kan de cyclus verstoord raken.

Jouw cyclus in kaart brengen

Om de reis door de maancentra in kaart te brengen, om inzicht te krijgen, kun je een dagboek bijhouden. Misschien heb je enkele maanden nodig om de nuance verschillen te kennen. Je kunt een mooie afbeelding nemen zoals hieronder en daar jouw bevindingen bij schrijven. Of je neemt een foto van jezelf die je uitprint en waar je de punten op aantekent met jouw persoonlijke bevindingen. Zo creëer je jouw unieke maankalender!

De elf maanpunten en haar kwaliteiten

Haarlijn: Als deze plek door de energie van de maan wordt geactiveerd voelt een vrouw zich op haar best en helemaal in balans. Dit is werkelijk je dag! Alles loopt lekker. De energie van de maan op deze plek brengt stabiliteit, realiteit, zekerheid en helderheid. Je leeft dan het meest vanuit je waarheid, je kern.

Wangen: Wanneer de maan hier haar invloed uitoefent maakt dat een vrouw onvoorspelbaar, grillig en wispelturig. Ze heeft de neiging om emotioneel te zijn en heftig te reageren op alles om haar heen en dan kan het zo maar zijn dat ze te snel iets zegt wat ze niet meent, of ze zegt het op een verkeerde manier. Het is nu wel even oppassen geblazen. Discipline werkt goed hierbij, of het nu gaat om aankopen die je zou willen doen of wat je zou willen zeggen. Probeer emotionele situaties te vermijden.

Lippen: Letterlijk genomen: Wat komt er over je lippen? Dan is een vrouw communicatief en interactief, maar dat kan naar beide kanten omslaan, dus het kan zowel effectieve als niet-effectieve communicatie zijn. Zaak is om alert te zijn, dien je nu wel te spreken of toch maar beter voor stilte te kiezen? Ben je je bewust van jezelf dan weet je wat te doen. Is je hart open dan zullen je woorden inspireren, maar twijfel je en ben je uit balans, dan kunnen je woorden een verwoestend effect hebben. De maan actief in de lippen? Ze zijn er ook om mee te zoenen!

Oorlellen: Wanneer dit maanpunt actief is gaat het over intelligentie, waarden en ethiek. In de 2,5 dag dat de maan zich in dit punt bevindt is een vrouw erg mentaal bezig. Ze is het meest analytisch en kan discussies aangaan. Dit betekent echter dat het belangrijk is voor haar om te laten zien wat ze belangrijk vindt en wat van waarde is in haar leven. Je kunt werkelijk iets voor elkaar krijgen en belangrijke kwesties ter sprake brengen die leiden naar verandering.

Achterkant nek: Werkt de maan op dit punt in dan is er tijd voor romantiek en sensitiviteit! Er zijn geen grenzen en je voelt je zorgeloos. Deze periode betekent Valentijn’s dag maar 2,5 dag lang! Het is tijd om te flirten en om risico’s te nemen, maar een vrouw kan in deze periode ook erg wispelturig zijn. Geduld voor zaken als vergaderingen, focussen op secure zaken of scherpe aandacht ergens op richten zal heel veel extra inspanning kosten.

Borsten en tepels: In de periode wanneer de maan hier effect heeft is de vrouw heel erg gevoelig en intiem. Ze kan volop geven met veel compassie en warmte. Tevens een moeilijke tijd om ‘nee’ te zeggen omdat ze zich zo open opstelt en graag geeft.

Navel/onderrug: Onzeker en kwetsbaar. Zo kan een vrouw zich voelen wanneer de maan invloed uitoefent op de navel en onderrug. Ze voelt zich helemaal onbeschermd en blootgesteld. Oefeningen waarbij je je navelpunt sterkt zijn fijn om juist nu te doen. Een goed moment om een stapje terug te doen en jezelf op te laden. Doe datgene waar je door geïnspireerd raakt.

Dijbenen: Als de maan zich bevindt in de dijbenen zit je in een productieve fase! Lekker energieke dagen zijn dit. Je krijgt veel dingen van de grond en pakt aan, maar bent wel op zoek naar bevestiging en toestemming en dat kan zorgen voor obsessief gedrag en het vastbijten in een zaak. ”Alles van mijn lijstje moet gedaan zijn”, dat kan een valkuil zijn. Maar het is een fijne tijd om nieuwe projecten uit te werken.

Wenkbrauwen: Dit zijn de meest gevoelige delen van een vrouw, omdat dit de meest subtiele delen zijn van het parasympatisch zenuwstelsel. Beïnvloedt de maan dit gebied dan is een vrouw fantasievol, creatief en haar verbeeldingskracht op zijn sterkst. Dus tijd om te dichten, om muziek te maken, om te schrijven. Stel je de plannen die je hebt voor, maak er een verbeelding van, een mindmap, droom je wensen en laat visioenen tot je komen. Fantaseer over de toekomst.

Clitoris: Werkt de energie van de maan in op dit punt, dan is een vrouw charmant, onderhoudend, sociaal en extravert. Deze tijd leent zich dan ook heel goed om uit te gaan, om deel te nemen aan het sociale leven, je bent nu op je sterkst wat dit betreft. Verbreed je horizon. Helaas niet zo’n goed moment om je te richten op bijvoorbeeld belastingzaken of om te analyseren.

Vagina: Ook tijdens deze dagen ben je sociaal en ga je graag de deur uit, maar de contacten en gespreksonderwerpen gaan wat dieper. Je zoekt echt de diepte op waar je behoefte aan hebt. Het gaat nu dus meer om ‘delen’. Voor sommige vrouwen zal het voelen om juist nu niet uit te gaan of anderen op te zoeken. Een mooie tijd om dan  te mediteren en naar binnen te keren om jouw nul-punt te ervaren.

“Woman is the moon.

It wanes and waxes.

Everything grows because of the moon.

Everything ripens because of sun.

And everything is conceived because of the combination of the harmony

and those two polarities of male and female, sun and moon”

-Yogi Bajan-

Hoewel deze informatie over de maanpunten stamt uit de yogafilosofie geloof ik dat het niet de enige bron kan zijn. In mijn beleving is deze informatie belangrijk voor alle vrouwen én mannen, het is wezenlijke wijsheid. Yogi Bhajan is diegene die benadrukt heeft hoe belangrijk het is voor een vrouw om in haar kracht te zijn, haar intuïtie te laten spreken en haar gratie en waardigheid zijn belangrijke pijlers in verbinding met het Grote Geheel.

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht