We hebben alweer bijna ons jaarlijks rondje om de zon erop zitten! Dingen ontstaan, vergaan en komen opnieuw tot leven. De natuur sterft af in de winter om weer knoppen te krijgen en tot bloei te komen in het voorjaar. Al deze veranderingen worden door onveranderlijke natuurwetten beheerst. Er is een continue cyclus, tijd die werkt als een cirkel en niet als een lijn, zoals wij vaak denken. Wij zien het als een rechte lijn van verleden naar toekomst, maar tijd heeft te maken met de cycli van sterren en de zon, die in vaste banen rondgaan en eeuwigdurend zijn. Een jaar is een tijdcirkel die wordt gemeten op basis van de baan die de aarde rond de zon beschrijft.

 

De manen van december: Bloedmaan,
Boommaan en Maan van de Langste Nacht

 

Een cyclus is een wetmatigheid waar wij allemaal mee verbonden zijn. Alles in het universum, op makrokosmisch en microkosmisch vlak is hieraan onderhevig. Het is een zelfevoluerend systeem. Vanwege deze beweging onderhoudt het universum zichzelf en wij zijn daar onderdeel van. Dit impliceert niet dat alles vergankelijk is, of dat alles zomaar verdwijnt om nooit weer terug te keren, maar alles reageert op elkaar en beïnvloedt elkaar en geeft informatie door.

 

We kennen de mantra Sa Ta Na Ma, welke het gehele proces van transformatie als cyclus omvat. Deze Panj Shabad mantra beschrijft de continue cyclus van leven en de scheppingskracht en is een krachtige katalysator voor verandering. Sa betekent Oneindigheid, of totaliteit van de kosmos. Ta betekent bestaan, of vorm van de oneindigheid. Na betekent dood of transformatie. Ma betekent wedergeboorte.

 

© Briar Yule kaart

 

De cirkel van tijd
Het heden vloeit voort uit het verleden
en de toekomst uit het heden.
Alles wordt door deze continuïteit één.
Tijd is als een cirkel,
waarin alle punten zo verbonden zijn
dat je niet kunt zeggen
waar hij begint of ophoudt,
want alle punten gaan eeuwig aan elkaar vooraf
en volgen elkaar eeuwig op.

 

Er is echter een nog dieper inzicht.
Het verleden is verdwenen en is niet meer.
De toekomst is niet gekomen en is nog niet.
Zelfs het heden blijft niet,
dus hoe kan men zeggen dat het bestaat,
wanneer het geen ogenblik stilstaat?

 

Uit: "De Hermetica" Timothy Freke en Peter Gandy

 


Vrouw Holle, godin van vruchtbaarheid, geboorte, dood en wedergeboorte. Bron

 

Bloedmaan
Deze volle maan heeft deze naam gekregen omdat er in vroegere tijden dieren werden geslacht om daarmee de winter door te komen. Daarbij werd een offer gebracht om de goden te danken voor de oogst en om te vragen om bescherming. Het dier verschafte voedsel opdat de mens kon leven. Dat leidde tot eerbied en ontzag en dat maakte het doden tot een rituele daad. Het dier werd bedankt. Dood bracht leven en leven bracht dood. Thanksgiving is een feest dat valt in deze periode. Het is een feest van dankzeggen voor wat je allemaal in dat jaar hebt ontvangen, maar ook om de zon, de maan, god en godin te eren. Er wordt gevraagd om een zegen om de winter goed door te komen en met elkaar wordt er een maaltijd genuttigd die de overvloed aan voedsel en de goede oogst symboliseert.

 

Boommaan
In de korte periode van 10 tot 21 december valt soms, ongeveer eens in de drie jaar, een volle maan die dan Boommaan wordt genoemd. Alles in de natuur is afgestorven, alleen de groenblijvende bomen zijn er nog en die nemen dus een heel bijzondere plek in. Vroeger werd er een groenblijvende boom op het dorpsplein gezet en versierd met noten en appels en daaromheen werd de winterzonnewende gevierd. Deze boom staat voor onsterfelijkheid, vruchtbaarheid en eeuwige levensgeest. De meeste mensen zetten nu zo'n boom in huis. De kaarsjes symboliseren het licht, na midwinter komt er langzaamaan meer licht. De glinsterende ballen (of appels) staan voor de verbinding met de Zon, Maan en de planeten en hun eigenschappen en kwaliteiten. Een boom neemt een bijzondere plek in, met zijn wortels stevig in de aarde en de kruin fier in de lucht laat hij ons de verbinding zien tussen het aardse met het spirituele of het onderbewustzijn met het bovenbewustzijn. December is de maand met de meeste korte dagen, die zijn gericht op inkeer en je bewust worden van jezelf en je wortels. In de lente herrijst het leven weer en kom jij ook weer naar buiten met nieuwe inzichten en plannen.

 

© Thomas Kinkade

 

Maan van de Langste Nacht
Zo wordt de eerste volle maan na de winterzonnewende genoemd. We vieren dan de terugkeer van het licht, de donkerste dagen laten we achter ons. Dit geeft nieuwe mogelijkheden, een belofte voor een nieuw begin. Jij mag vernieuwen en opnieuw tevoorschijn komen met wensen, plannen, thema's en ideeën. Dit is de fase van de wedergeboorte. Het Joelfeest (of Yule) is het Germaanse zonnewendefeest. Het duurt twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar, in de huidige kalenderrekening 21 december, de belangrijkste is. De winterzonnewende (midwinter) valt op de kortste dag, wanneer de nacht op zijn langst is. Joel en midwinter zijn dus beide benamingen voor het feest van de kortste dag. Het woord Kerstmis bestaat uit 'kerst' (Christus) en 'mis' (viering) en betekent dus Christusviering. Toch was 25 december al vóór de geboorte van Jezus een feestdag welke in het teken stond van de winterzonnewende en de overwinning van het licht op de duisternis en daarnaast werd ook de geboortedag gevierd van Osiris, Horus, Dionysus, Bacchus, Krishna en Attis. Een bijzondere dag dus, die 25ste, één om bij stil te staan!

 

© Wendy Andrew

 

Tot slot wens ik jullie allemaal een periode toe waarin je kunt delen met anderen, waarin je plezier hebt en je je gezond, gelukkig en goddelijk kunt voelen. Deel jouw kracht, je licht, je vreugde en je glimlach met anderen. Geven is het universele spirituele principe wat leidt tot voorspoed en overvloed. Voor het nieuwe jaar wens ik je daarom voorspoed en nieuwe inzichten om die weer in het nieuwe jaar aan elkaar te laten zien!

 

Bronnen:
"De Hermetica, de verloren Wijsheid van de Farao's opnieuw ontdekt" Timothy Freke en Peter Gandy
"In het licht van de Maan" Petra Stam en Marja de Zeeuw

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur).

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht