De afgelopen periode hebben we eens flink de wind door het lichaam laten waaien. Het thema was Prana, het pranisch centrum en de Vayus. Hopelijk is de lucht een beetje geklaard en is er wat meer inzicht gekomen in de verschillende Pranastromen. Wind, lucht en adem, daar gaat dit stukje over. Waar ligt het verband? Het meest bekende type energie en de meest elementaire vorm is Prana. Dit betekent energie, adem of levenskracht. Het staat echter ook voor geest, pneuma en lucht.

 


Afbeelding van internet, maker onbekend

 

Prana is overal en in alles aanwezig. Het is de vitale stroom die leven geeft en mogelijk maakt. Pranayama zijn oefeningen die je doet om de ademhaling te reguleren en deze horen eigenlijk altijd begeleid te worden door houdingen. Er wordt warmte opgebouwd waardoor de Kundalini kan stromen. De Yogische anatomie heeft het dan over Prana, Vayus (of Winden), Nadi's, de Kundalini en het Navelpunt. Wij mensen leven bij de gratie van Prana.

 

In het kort nog even de begrippen
Prana met hoofdletter P wordt gezien als het geheel van levensenergie. Het is de beweging en de codering van meerdere energieën door ons lichaam. Deze manier van beweging heeft verschillende frequenties. Prana is niet de Kundalini. Kundalini is het ontrollen van jouw bewustzijn. Het bewustwordingsproces van jouw potentie en talenten. Het is de energie van bewustzijn en van jouw Ziel zelf. De verhalen die er ontstaan over een Kundalini Crisis hebben niets te maken met Kundalini, maar alles met disbalansen van de Prana en healing vind dus plaats door de verschillende vormen van prana te (her)ordenen.

 

Nadis zijn de kanalen waardoor de levensenergie vloeit. Er zijn wel 72.000 nadis waarvan 72 van vitaal belang en drie die belangrijk zijn om (de) Kundalini (Yoga) te begrijpen en dat is de Ida, eindigend in de linkerneusgang. Dit brengt de verkoelende en verzachtende energie van de maan naar binnen en is verbonden met het vrouwelijke. De Pingala, eindigend in de rechterneusgang, brengt de verwarmende en stimulerende energie van de Zon naar binnen. Dit maakt actief en extravert en is verbonden met het mannelijke. De Sushumna, de centrale Nadi, het kanaal waardoor de Kundalini omhoog stijgt. Deze begint aan de basis van je ruggengraat waar de Nadis Ida, Pingala en Sushumna samenkomen. De Sushumna is vuur en transcendent. Het wordt ook het Zilveren Koord genoemd.

 


Bron
Grote afbeelding vind je hier

 

Het navelpunt is een etherisch centrum van energie transformatie in het lichaam. Het is een plek waar als een soort vlechtwerk alle beginpunten van de 72.000 Nadis zich bevinden. Bij dit navelpunt komen de twee belangrijke stromen Prana en Apana samen om te versmelten en zo de Kundalini energie kunnen doen ontwaken. Over het navelpunt hier meer.

 

Dan komen we nu bij die verschillende vormen van Prana, Vayus genaamd. Letterlijk betekent dit 'winden', of lucht en daarmee wordt dus bedoeld de manier waarop die verschillende vormen van energie door je lichaam vloeien. Er zijn vijf soorten prana die Vayus of Prana-Vayus worden genoemd, waarvan wij in de les, voor het gemak en duidelijkheid, de nadruk leggen op prana en apana, maar er zijn er dus meer. Elk van die vijf vormen heeft ook een specifieke thuisplaats in het lichaam.
Prana: In dit geval dan met de kleine letter p, wordt wel gezien als de primaire levensadem. Het is de lucht die we in- en uitademen. Onderdeel van die universele levenskracht waarmee we ook onze energetische processen regelen. Wat we opnemen uit de adem, water en voedsel en de ideeën die we in de geest opnemen. Prana regeert over het borstgebied, de longen en het hart en de nek.
Apana: Dit is een energie die zich naar beneden beweegt en behoort bij de uitscheiding. Het is de eliminerende kracht. De locatie is onder de navel, het dikke darmgebied. In deze tijd staat de apana onder druk, omdat het lichaam extra veel te verwerken krijgt aan schadelijke stoffen. De apana verlaat het lichaam vooral door het rectum, maar ook de voeten spelen een belangrijke rol in het loslaten. Uitademen, urineren, uitscheiden, menstrueren, geboorte en seksuele activiteiten, de apana regelt het allemaal.

 


Bron
Grote afbeelding vind je hier

 

Udana: Deze vorm van energie bestuurt de uitademing en het spreken. Verbonden met het uiten van ons ware zelf. Het is gevestigd in het strottenhoofd en keel en richt zich omhoog in het hoofd. Het gaat hier over projectie. Als we sterven trekt de udana ons bewustzijn omhoog en uit het lichaam.
Samana: Dit is de energie die echt gaat over verwerking. Het regeert over het gebied tussen hart en navel en bestuurt het metabolisme. Daarin bepaalt samana waar wat naar toe gaat. Dat geldt zowel voor voedsel als voor indrukken en gedachten. Wat neem je op en waar kun je wat mee doen en wat is niet nodig en mag worden uitgescheiden. Sterke samana geeft emotionele helderheid.
Vyana: Gelokaliseerd in het gehele lichaam. Het bestuurt coördinatie en de beweging van spieren en gewrichten. Laat bloed en lymfe stromen en verplaatst de energie door de Nadis.

 

In de meeste oude culturen vind je terug dat ademhaling een belangrijke plek inneemt in de ideeën over leven en dood. Voor de Egyptenaren werd adem in verband gebracht met Ka, een ziel die zich na de dood van het lichaam losmaakte. We kennen de ademenergie Chi uit China en in Griekenland spraken ze van Thymos en later Pneuma. Het leven begint met adem en eindigt met adem. Pneuma is het Oudgriekse woord voor adem, lucht in beweging, maar ook voor ziel of geest. Volgens de Griekse legende werd de eerste mens door Prometheus uit aarde en water gevormd, maar werden ziel en leven hem ingeblazen door de godin Athene. Als de ademhaling stopt, leidt dat tot verlies van bewustzijn en ten slotte tot de dood, en het moet dus altijd duidelijk zijn geweest dat leven direct afhangt van ademhaling. Ademhaling bepaalt ook hoe wij ons voelen en of we emotioneel in balans zijn.

 


Koningin van Zwaarden uit The Gilded Tarot

 

Lucht als element
Lucht is bewegende materie, wind kan door je lichaam vloeien. Alles is levend en ademend, van het kleine tot het grote, van de kosmos tot ons lichaam. De ziel is het onsterfelijke, niet-materiele deel. Het is onze essentie. Het is de drager van de eeuwige geest. Onze geest is ons denkvermogen, verstand en brein, maar het is ook ons wezen, hiermee drukken wij ons uit in de wereld. Het Latijnse woord voor ziel, anima en voor geest, animus, betekenen wind en spiritus betekent adem. Atman is het Sanskriet woord voor ziel en betekent lucht. In veel talen betekent trouwens het begrip ziel adem, lucht of wind. In de Tarot symboliseren de Zwaarden het element lucht. Met het scherp van het zwaard kun je gedachten en patronen doorklieven en zo op andere gedachtes komen, andere paden inslaan. Mensen met veel lucht energie, kun je uit de wolken van hun Geest halen en meer aarde geven zodat ze hun plannen kunnen manifesteren en neerzetten.

 

Bloed hoort bij Lucht, is Sanguis in het Latijn, je krijgt dan het Sanguinisch type. Lucht verbinden wij meestal met de longen, het 4de chakra en de geest, onze geestelijke vermogens. Het Platonische Lichaam, de Octaëder, is een achtvlak en daar hoort het element lucht bij. De Platonische Lichamen vormen de basis van Heilige Geometrie.

 

Spreekwoorden met lucht
Je hart luchten
Dat komt niet uit de lucht vallen
Ergens lucht van krijgen
Er hangt iets in de lucht

 

Wie wind zaait zal storm oogsten
Iemand de wind uit de zeilen nemen
Zien uit welke hoek de wind waait
Iemand de wind van voren geven
De wind van voren krijgen
Er de wind onder hebben
Zijn raad in de wind slaan
Met alle winden meewaaien

 


© David Thierree
Skadi, godin van de Noordenwind

 

Een gat in de lucht springen: Erg blij zijn
Ergens een luchtje aan vinden zitten: Iets verdacht vinden
Gebakken lucht verkopen: Verhalen vertellen die goed klinken maar feitelijk inhoudsloos zijn
Het hart luchten: Vertellen over persoonlijke problemen
Naar lucht happen: Buiten adem zijn
Iemand niet kunnen luchten of zien: Een grote hekel aan iemand hebben
Luchthartig zijn: Doen alsof er geen probleem is

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deze post heeft een reactie

  1. Wind…..mijn leven lang en op alle continenten heeft de Noordenwind mijn ademhaling beïnvloedt. Ik heb lichte problemen met mijn ademhaling, ooit toegewezen aan asthma, maar dat denk ik niet. Waarschijnlijker een beschadiging opgelopen door luchtverontreiniging. Wonende bij een vuile raffinaderij op Curacao.
    Maar bovenwinds wonen op dat eiland geeft geen enkele klacht en maakt Ventolin overbodig.

    De invloed van de Noorderwind op ademhalen heb ik al tientallen jaren ondervonden en vraag mij af of dit iets zegt?

    Bedankt, Peter

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht