Onlangs werd ik uitgenodigd door een bijzondere en mooie vrouw om haar verjaardag te vieren met als thema "De Rode Tent". En eigenlijk is dit niet eens een thema, maar meer een fenomeen. Een manier om met vrouwen bij elkaar te zijn, om te vieren, te genieten, te dansen en te leren. Het is een plek om te zijn zoals je wilt zijn, waar niets hoeft en alles mag. Best een uitdaging voor een vrouw mijns inziens!

 

© Valoru

 

Rode Tent
"Misschien heb je al eens gehoord over de Rode Tent? De Rode Tent is een plek voor vrouwen om zich even helemaal terug te trekken uit hun dagelijkse besognes en even helemaal niets te moeten. De Rode Tent is gebaseerd op het boek The Red Tent, een fictief verhaal over hoe vrouwen eeuwen geleden éénmaal per maand, bij nieuwe maan wanneer de vrouwen menstrueerden, bijeen kwamen. Een fictief verhaal, maar wel gebaseerd op onder andere de verhalen rondom de moonlodges bij de Native Americans en in het geval van het boek, rondom een red tent in het Midden-Oosten een paar duizend jaar geleden. Vrouwen die zich terugtrokken om uit te rusten en bij elkaar te zijn; zusterschap te ervaren. Jonge en oudere vrouwen samen. Niet omdat ze 'vies' of 'onrein' waren, maar omdat het een tijd van de maand was waarin de gemeenschap wist dat de vrouwen extra ontvankelijk waren voor boodschappen en dromen en daarmee kon de gemeenschap ook weer gediend worden".

 

Op het jaarlijkse Lorelei festival kun je ook naar de Rode Tent. Deze is geïnspireerd op de de film "The things we don't talk about", een documentaire over de Red Tent Movement die ontstaan is naar aanleiding van het boek The Red Tent, geschreven door Anita Diamant. De verhalen van je leven kun je delen in de geborgenheid van de Red Tent, de warme baarmoeder.

 

 

The things we don't talk about
De Rode Tent gaat over zoveel zaken waar je als vrouw niet zomaar over praat. Over hoe je je voelt wanneer je menstrueert, wat de hormonen doen met schommelingen in je emotionele beleving. Dat je je wel eens zo boos voelt dat je zin hebt de boel kort en klein te slaan. Je kunt praten over je sensualiteit en sexuele beleving. Over initiaties zoals die van meisje naar vrouw, van puberteit naar volwassenheid, van het huwelijk en die van de transitie van vrouw naar moeder. Verder van de vrouw in de fase van de overgang, ook wel genoemd de vrouw op de rand van twee werelden. Maar ook over kinderwens of niet, over vrouw zijn zonder kinderen, over de Great Nurturing Mother en de Rainbowwoman.

 

Vrouwzijn ontleen je niet aan je uiterlijke vertoning of hoe jij denkt dat de buitenwereld je wil zien. Zoals een vrouw zei: "Ik kan mij enorm sexy en geil voelen in een jute zak". Natuurlijk, het vrouwelijke is lange tijd onderdrukt geweest en er heerste vooral een patriarchale samenleving, maar onze verantwoordelijkheid is om (naast daar wat aan te doen) er niet teveel in te blijven hangen, om onszelf geen slachtoffer te maken. Je verantwoordelijkheid ligt daarin dat jij laat zien welke kwaliteiten er in jou schuilen en welke enorme energie de vrouwelijke creativiteit is. Laat zien wie je werkelijk bent, welke talenten jij hebt gekregen en ga daarvoor staan. Het wegcijferen van jezelf is al zo vaak en zo langdurig gebeurd dat het tijd is om dit patroon te doorbreken. Erkenning van je Zelf en je Ware, innerlijke, Schoonheid is voor alle vrouwen belangrijk. Daarmee laat je je licht en je kracht zien.

 


Bron

 

De balans tussen jouw mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten is van extreem balang. Het gaat er niet om je terug te trekken uit het dagelijkse leven, of je te ontdoen van je wereldse verplichtingen, maar om je krachtcentrum te vinden en van daaruit je leven te leiden, alleen, met gezin, met of zonder kinderen, met werk, met je missie. Gewoon Zijn zoals je bent, te accepteren wie je bent en je niet te spiegelen aan anderen. Mannelijke en vrouwelijke energieën zijn in ieder persoon aanwezig; de rechterhersenhelft kan niet functioneren zonder de linker, zoals de wil zonder het gevoel niet compleet is. Er bestaat geen vertrouwen zonder overgave, geen Zon zonder Maan, geen ratio zonder intuïtie, geen Shakti zonder Shiva en geen Venus zonder Mars.

 

Na deze mooie Rode Tent ervaring voel ik dat vrouwzijn of vrouwelijkheid te maken heeft met de balans tussen haar mannelijke én vrouwelijke energieën. De kracht van die twee-eenheid van het bestaan fascineert mij en in dit samenzijn van vrouwen heb ik haar kwaliteiten en kunsten gezien, maar bovenal haar eigenwaarde.

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur).

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht