Dit blogbericht gaat (uiteindelijk) over Chakratherapie en Chakrahealing en daarmee ga ik terug naar de basis, weer terug naar mijn oorsprong en naar waar ik óók goed in ben. Toen ik voor de kunstacademie mijn eindscriptie ging schrijven had dat de titel "Op het scherp van de (gulden) snede: de ideale maatverhouding in de natuur en de kunst". Dit had als uitgangspunt de ideale maatverhouding die je terugvindt in de kunst, architectuur, maar ook in het menselijk lichaam. Ik schreef hierin over het fysisch en metafysisch ordeningsprincipe, hoe de natuur in alle facetten, van onzichtbaar tot zichtbaar, patronen en principes van ordening kent. Niets gebeurt zomaar en zonder structuur.

 


Vormvergelijkingen

 

Gulden_Snede
De Gulden Snede of Sectio Divina

 

Vormvergelijkingen zijn daarbij een fijne manier om te laten zien hoe een ordening eruit ziet. Zo boven zo beneden, zoals in het kleine zo ook in het grote. De kleinste eenheid van de wereld (microkosmos) drukt gelijktijdig de veelheid van de wereld (macrokosmos) uit. Die ordeningsprincipes kennen een ideale maatverhouding en dit zijn de architectonische hoogstandjes uit de natuur. Hieruit is onder andere de Heilige Geometrie ontstaan. De structuur van kristallen is een voorbeeld, ééncellige organismen, ijskristallen, maar ook in het heelal vind je die mooie structuren terug, bijvoorbeeld in een supernova. Hoe verhoudt het één zich tot het ander?

 

image003
De Fibonacci reeks en de spiraal

 

 

De mens houdt van patronen, herhaling en ordening, ons oog ziet het graag en waarschijnlijk herkent je ziel het, aangezien alles in de natuur volgens een structuur is opgebouwd. Onze cellen, ons DNA, alles is verbonden met een principe van verhoudingen en symmetrie. Zelfs in chaos ligt orde, ligt een verhouding en soms is een chaos nodig om terug te komen naar de natuurlijke staat van zijn. In de kunst is er gebruik van gemaakt en in de architectuur zie je het vaak ook terug: de ideale maatverhouding, de juiste verhouding van lengte, breedte en hoogte. Je herkent het in bijvoorbeeld het grondplan van de piramides, van tempels en kerken. Het gaat om proporties, hoe verhoudt het één zich ten opzichte van het ander. Alles is uit te drukken in getallen en een maatverhouding. Alles is te herleiden tot getallen die de ideale maatverhouding uitdrukken. We komen dan terecht bij de Gulden Snede en de Fibonacci reeks, de ideale maatverhouding.

 

Tensegrity
Tensegrity, © Kenneth Snelson

 

aa60
Ideale maatverhouding in de bouwkunst

 

Zo wordt het universele het persoonlijke en het persoonlijke het universele.

 

blume
Levensbloem

 

Toen ik voor de opleiding Voetreflextherapie mijn eindscriptie ging schrijven kreeg dat de titel "De Chakraleer en de Reflexzonetherapie, de invloed van chakra's op ons lichaam, onze perceptie, gevoelens, bewustzijn en onderbewustzijn". Hierin beschreef ik uitgebreid hoe je in therapievorm op de voet gebruik kunt maken van de chakra's. Hoe ze te beïnvloeden zijn. Daarbij maakte ik veel gebruik van geometrische patronen, Heilige Geometrie en de beweging van de spiraal. Groei gebeurt vaak vanuit een spiraalbeweging, denk aan de varen. Een spiraal heeft een beweging vanuit het midden, maar ook weer terug naar het midden. Het menselijk lichaam kent ook de ideale maatverhouding en met dit gegeven kun je werken op het gebied van healing en herstel.

 

Spiraal2

 

Vervolgens kwamen er verschillende technieken bij en breidde ik mijn werkgebied uit met een heleboel verschillende werkwijzen, maar nu, nu wil ik weer terug naar de chakra's. Naar dat én naar het samenspel met de elementen. Deze beiden bezitten namelijk een ongekende helende kracht. Het is een stuk gereedschap waarbij je grootse veranderingen in jezelf kunt gewaarworden. Het is doeltreffend en inzichtelijk. Ons lichaam bestaat bij de gratie van evenwicht en onderlinge verhoudingen. Dat houdt ons rechtop in het leven.

 


Mediteer op de Levensbloem

 


Kalachakra, origineel geschilderd in Sera, Tibet

 

Nog even op een rijtje:
Ik ga mijn aandacht geven aan behandelingen die zich richten op de chakra's. Deze kunnen je inzicht geven in bepaalde blokkades. Een blokkade is altijd terug te vinden in de chakra's, het maakt niet uit in welke laag de blokkade zich afspeelt, fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel. Een blokkade komt van buitenaf en dringt energetisch binnen en verooraakt klachten of problemen.

 

Daarbij maak ik gebruik van verschillende technieken door te werken met geometrische symbolen, symmetrie en kleuren. Dat brengt je in verbinding met jezelf en kan onderbewuste patronen aan het licht brengen en daar kunnen we verder mee werken. Geometrische symbolen hebben een trilling die diep doorwerkt en kunnen vaste overtuigingen of gedachten inzichtelijk maken. Zo'n sessie werkt transformerend. Ook werk ik met een schat aan kennis uit de rijke Kundalini Yoga traditie en kan het zijn dat je oefeningen meekrijgt om het proces te ondersteunen en begeleiden. Voor iedereen die wil thuiskomen bij zichzelf!

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht