Rond Apeldoorn zijn een hoop grafheuvels te vinden. Daarvan liggen er zo ongeveer 150 in de gemeente Epe en daarvan liggen er tussen Niersen en Epe zo’n vijftig in één rechte lijn. Dat op zich is al een bijzonderheid, mooi om te zien, maar het gebied dat je kunt bewandelen en de Oude Wegen die je hier kunt lopen, zijn pas echt geweldig.

 

IMAG1912_Alex

 

We hebben vanuit alle vier de windrichtingen de heuvels benaderd en ervaren. Het is echt een magisch gebied met heide en bosgebied, soms erg ondoordringbaar. Natuurlijk zijn over dit gebied, dat een overgang vormt tussen de wereld van de levenden en die van de doden, ook vele sagen en legenden te vinden. Zo’n uitgestrekt heide gebied en de dichte bossen zijn fijn genoeg om in te verdwalen of om ’s nachts, in het stikdonker, andere wezens te ontmoeten.

 

IMAG1914_Antonio

 

De grafheuvels in die rechte lijn markeren hoogstwaarschijnlijk een weg die in de Oude Tijd veelvuldig werd gebruikt. Op enkele plekken zijn nog de karrensporen te vinden van weleer. Vanaf ongeveer 5300 tot 2000 voor Christus tot aan het begin van onze jaartelling vormden deze heuvels de laatste rustplaats van onze voorouders. Er zijn vondsten gedaan die teruggaan naar de tijd van het Trechterbekervolk en later die van het Klokbekervolk.

 

Niersen_Vaassen6
Bron foto grafheuvels vanuit de lucht: Gemeente Epe

 

Een interessante hypothese over de betekenis van de grafheuvels op één lijn komt van Cor van Baarle. Volgens hem heeft de ordening van de grafheuvels in het landschap te maken met de stand van de zon en de maan.

 

Niersen_Vaassen2

 

“Van Baarle gaat er vanuit dat de rijen grafheuvels een eeuwenoude religieuze traditie vormen, één die teruggaat tot de tijd van de hunebedbouwers. De bewoners van de Veluwe en Drenthe in de oudheid vertoonden bovendien veel overeenkomsten. De grafheuvelrij tussen Epe en Niersen is gericht op de maan, denkt Van Baarle. Als je langs de lijn grafheuvels van Epe in de richting van Niersen kijkt, zou je de maan precies tussen de Wisselseberg en de Torenberg kunnen zien. “Als je vrij zicht had”, voegt hij lachend daaraan toe. Van Baarle stelt dat hij in zijn boek hypotheses heeft vastgelegd. Veronderstellingen, weliswaar gebaseerd op feiten”.

 

IMAG1906_Alex

 

Je kunt zeggen wat je wilt over de Veluwe, maar wanneer je op een diepe laag invoelt is het Oud en Oer, heerlijk om er te vertoeven.

 

Een dag later ging ik weer op pad, dit was een Geheime Missie met een stel fijne vrouwen, wilde wieven misschien?

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Pin It on Pinterest

Share This