Rituele voorwerpen zijn voorwerpen die gebruikt worden wanneer je bepaalde handelingen uitvoert, die je herhaaldelijk uitvoert in een bepaalde volgorde met een symbolische betekenis. Zo’n rituele handeling leidt tot het verfijnen, verscherpen van energie en intentie om iets te bewerkstelligen. Zo heeft iedereen iedere dag weer bepaalde rituelen, denk er maar eens over na. Het is heel interessant om te ontdekken welke handelingen je doet vanuit een routine en waar je een waarde aan toekent, waar je bijna niet meer zonder kunt om het te doen, omdat je er effect van verwacht.

 

Magische_wapens5

 

Een paar voorbeelden? Kaarsjes uitblazen bij een verjaardag voor geluk voor het nieuwe levensjaar. Rijst uitgooien over een kersvers bruidspaar voor vruchtbaarheid. Glazen klinken en proosten voor een goede gezondheid. Het dragen van bepaalde sieraden omdat het je het gevoel geeft dat het geluk brengt of omdat het je sterk maakt bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Een wens doen bij het zien van een vallende ster, het zijn allemaal rituele handelingen. Het is ook het zingen van dezelfde mantra aan het begin en einde van een Kundalini Yogales.

 

Magie wordt gezien als het manipuleren van de werkelijkheid of als het ordenen van die werkelijkheid. Je werkt met de krachten van de natuur om je heen en de krachten in jezelf. Door het sturen van energie kun je invloed uitoefenen op bepaalde situaties en gebeurtenissen en daar een verandering in aanbrengen. De term magie stamt af van het Griekse woord Magheia, dat wetenschap of wijsheid betekent. Magie beoefen je niet enkel met een sterke wil om de energie te sturen, je maakt ook gebruik van kennis en wijsheid, van symbolen en rituele handelingen. Magie of magisch werk is sterk symbolisch van aard.

 

Magische_wapens2
Het pentakel en een bezem, heksenattributen

 

Magisch werk is met recht ‘werk’. Het is een ritueel met een visualisatie die de energie bundelt. Het vergt dus kennis, concentratie, visualisatie en wilskracht. Magisch werk kan bijvoorbeeld zijn, waarzeggerij (de toekomst voorspellen), orakeltechnieken (om inzicht en wijsheid te krijgen), healingen geven, werken met kruiden en het helpen van mensen met specifieke vragen over bepaalde blokkades die ze ervaren.

 

Voor mij betekent magie die samenwerking met de energievelden om ons heen. Ik geloof dat je soms kan ingrijpen en met energie kan werken om een bepaald inzicht te krijgen of om een bepaalde uitkomst te creëren. Alsof je de snaren van een instrument bespeelt en zo het lied, de vibratie kunt wijzigen. Daarbij vind ik het van belang dat het vanuit veiligheid wordt gedaan en met een positieve uitkomst, niet vanuit ego, maar voor het grote doel, het moet goed zijn voor alles en iedereen die erbij betrokken is.

 

Magische_wapens3

Dit is een Voormoederratel, een ratel die voor mijn persoonlijke werk is. Voor trance en om inzichten te krijgen in specifieke vragen

 

Rituele voorwerpen kunnen aan een ritueel kracht geven en bij magisch werk wordt bijna altijd een ritueel voorwerp gebruikt. Daar komt dan de term ‘magisch wapen’ om de hoek kijken. Het is een voorwerp dat door herhaaldelijk gebruik zelf magie kan opwekken en de energie kan geleiden naar een gewenst resultaat.

 

Een voorbeeld van een magisch wapen? Bijvoorbeeld de Javaanse kris, de boline of de athame van de heksen of een zwaard. Een staf of spinrok (in vroegere tradities bezaten vrouwen kracht om magie te ‘spinnen’ en zelfs in kleding te weven). Het spinnewiel, de spintol en de spinrok waren daadwerkelijk magische voorwerpen wanneer je er ook je toverspreuken bij in weefde. De Tibetaans Boeddhistische Vajra (of Dorje) of de Phurba.

 

Magische_wapens6
Dit is een kleine Phurba van bergkristal. De Phurba is een Tibetaanse rituele dolk waarmee negatieve krachten of emoties symbolisch beslecht en in de grond gepind worden. De dolk heeft drie gezichten die staan voor het overwinnen en transformeren van onwetendheid, begeerte en haat. Tevens staat het symbool voor het beheersen van tijd: verleden, heden en toekomst

 

Bepaalde instrumenten voor klank en geluid zoals drums, klangschalen en gongs. Maskers, veel gebruikt door sjamanen. Poppen en beelden (gebruikt bij Voodoo of Winti). Rituele kommen, schalen en borden. Het zijn er teveel om op te noemen, maar mocht je een eigen onderzoek gaan doen, wat ik kan aanraden, dan leer je zoveel over rituelen binnen verschillende culturen en je krijgt een ander beeld van magische wapens.

 

Magische wapens hebben niets van doen met fysiek geweld of iemand pijn doen of letsel toebrengen. Deze magische wapens zijn er juist voor bescherming, voor het geleiden van energie en om te helpen bij het weghalen van blokkades in het energieveld van de mens, om er maar een paar te noemen.

 

Magische_wapens8
Dit is een Kartika. Een Tibetaanse donderhamer. Een kartika staat symbool voor het uiteenvallen van materie en alle wereldlijke banden en hun transformatie tot positieve kracht. De Tibetanen gebruiken dit voorwerp ook bij hun luchtbegrafenissen

 

Voor de Boeddhisten is het gebruik van een Dorje of een Phurba gewoon in rituelen en ceremonies en als je je erin verdiept kom je tot de ontdekking dat, met name Tibetaanse Boeddhisten, heel veel magische voorwerpen tot hun beschikking hebben. Binnen hekserij en sjamanisme, wordt gebruik gemaakt van een ritueel wapen, als een mes, dolk, zwaard of hamer. Maar ook bij de vier elementen aarde, water, vuur en lucht kun je een magisch wapen plaatsen.

 

Mijn kennis over magische wapens reikt niet ver, maar mijn interesse is gewekt. Vanwege een opdracht die we kregen in een training gingen we allemaal op zoek naar een mes. Binnen hekserij wordt heel veel met messen gewerkt, maar de reden om een mes aan te schaffen was in dit geval anders. De zoektocht leidde naar verschillende sites en ik heb verschillende magische wapens bekeken. Waarom ik er nu over schrijf is omdat het mij fascineert. Een metalen mes is niet een dodelijk wapen, maar kan, op de juiste manier gebruikt, een vriend worden, een metgezel. Voor de Finse Sami is een mes de vriend die je altijd bij je hebt en wanneer er een kind geboren wordt is het eerste wat hij of zij krijgt een mes.

 

Magische_wapens7
Een athame en een dolk

 

De afbeeldingen hier, zijn mijn persoonlijke magische wapens. Sommige zijn voor mijn persoonlijke pad, om inzichten te krijgen, om de kundalini te geleiden en te versterken, als verlengstuk van mijn energie, of om eigen blokkades op te ruimen. Mijn persoonlijke staf bijvoorbeeld is als een geleider van energie.

 

De staf verbindt de aarde energie met de hemel energie en werkt eigenlijk als je eigen ruggengraat en het ruggenmerg, waar de kundalini doorheen stroomt. De staf is een verlenging van de wervelkolom en hiermee kun je nog sterker focussen, aangezien je deze voor je neer kunt zetten en tegen je derde oog kunt houden. Meditatie of trance wordt dieper.

 

Magische_wapens4
Mijn staf, met daaraan gebedskoorden en git, een steen voor bescherming. De staf hoort voor mij bij het element vuur, bij de kundalini energie. De levenskracht die door de ruggengraat omhoog gaat. De transformerende kracht

 

Sommige zijn voor gebruik bij een ritueel voor iemand anders. Een mes bijvoorbeeld kun je plaatsen bij het element lucht. Met zijn scherpe zijden snijdt het door gedachten en kan het met name vastzittende, overtuigende gedachtepatronen doorklieven. De koorden die je bent gaan uitgooien of die zich aan jou hebben gehecht, maar die er niet meer toe doen, kun je hiermee afsnijden, mits het juist is natuurlijk. Een athame, een mes met twee scherpe snijkanten, wordt door heksen gebruikt om een magische cirkel te trekken of om te zegenen. Er mag echter helemaal niet écht mee gesneden worden. Het mes is ook nooit zo scherp dat je er iemand mee kunt verwonden.

 

Magische_wapens
Een rituele waterkom

 

Een rituele waterkom gebruik ik wanneer mensen vast zitten in emoties, of wanneer hun vraag betrekking heeft op het emotionele vlak.

 

Magische_wapens9
Mijn krachtige en prachtige (Hella) drum, ook voor specifiek werk. De samenwerking met staf, drum en speciale drumstok is magisch

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Pin It on Pinterest

Share This