Langzaamaan begint de aarde weer te ontwaken. Persephone komt vanuit de onderwereld weer naar boven om herenigd te worden met haar moeder Demeter. Demeter laat op haar beurt de aarde weer vruchtbaar worden. Het land wordt klaargemaakt om de zaadjes te ontvangen en te laten groeien. In een heel pril stadium komt de natuur weer tot bloei en jij kan dan ook jouw ideëen tot bloei laten komen en naar buiten treden. Bij deze maand hoort de godin Brigid. Zij wordt afgebeeld met een vlam op haar hoofd of in haar handen die symbool staat voor het element vuur. Vuur is zuivering, is warmte en geeft licht. Aspecten die nu belangrijk zijn. Het vuur heeft gereinigd, gezuiverd en wat niet meer nodig is, belangrijk of vruchtbaar, behoort tot de verleden tijd. De dagen worden langer, er komt meer licht en daarmee wordt de duisternis overwonnen. Demeter toont in de natuur haar vreugde om de hereniging met haar dochter. Wat niet vruchtbaar is en jou niet meer dient zal niet meer tot bloei komen.

 

 

Naast het element vuur heb je ook aarde, water, lucht en ether. Allemaal met bepaalde specifieke kwalitieiten. In het Sanskriet worden ze Tattva’s genoemd, de elementen van oorspronkelijke substantie. De verschillende beginselen in de universele, intelligente en bewuste natuur. Die kwaliteiten kun je inzetten in je dagelijkse leven. Ieder mens heeft één of twee dominerende elementen, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat ze allemaal met elkaar in balans zijn. Uiteindelijk is het zo dat welke elementen er ook te vinden zijn in de constitutie van het oneindige universum, ze ook terug te vinden zijn in je eigen fysieke lichaam.

 

Op zondag 24 februari wil ik weer een Volle Maanmeditatie houden en die staat in het teken van de Elementen. Voor elk element doen we een Pranayamatechniek, een Mantra en Mudra. Zo wórd je een element en kun je ervaren welke prettig is voor je, of welke je door elkaar doet schudden. Welk element is het sterkst in jou vertegenwoordigd of welke is zwak?

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Afbeelding © Wendy Andrew
 

Pin It on Pinterest

Share This