Beltane of 'Beltine' het Iers-Keltische woord dat 'vuur van Bel' betekent is een vuurfeest dat wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Bel, die ook wel Beli, Belenos of Belinus wordt genoemd is een zonnegod. Dit is de tijd van het jaar waarin de vruchtbaarheid wordt gevierd. Beltane wordt ook wel Meiavond genoemd of Vanadisnacht. Met Beltane gingen er veel jonge stellen de velden op of de natuur in om daar de liefde te bedrijven, zo schonken zij hun vruchtbaarheid aan de aarde zodat alle gewassen weer goed zouden gaan groeien en vol kracht kwamen te zitten. De belangrijkste aspecten van Beltane zijn bevruchting en vruchtbaarheid.

 

Artiest onbekend

 

Het begin van de zomer wordt dus gevierd. De overwinning van het licht op de duisternis. Sommigen geloofden dat de geesten van licht en donker het in deze tijd van het jaar tegen elkaar opnamen. Er zouden kwaadaardige feeën rondwaren tegen wie men zich moest beschermen. Daarnaast wordt Koning Winter, die verantwoordelijk is voor kou en vorst, voor een laatste maal geëerd. Hij draagt zijn heerschappij tijdens Beltane over aan de vegetatiegod.

 

Beltane is een feest van vuur, er werd meestal één groot vuur aangestoken met negen heilige houtsoorten: Eik, voor de God of mannelijke energie; Berk, voor de Godin of de vrouwelijke energie; Spar, voor (weder)geboorte; Wilg, voor de dood; Lijsterbes, voor magie; Appel, voor liefde; Wijnstok, voor vreugde; Hazelaar, voor wijsheid en Meidoorn, voor bescherming. Mensen sprongen over het vuur, ook met elkaar als ze het jaar samen wilden doorbrengen en het vee werd langs de vuren geleid voor voorspoed en geluk.

 

"The Fires of Beltane"
Jennifer Galasso

 

Vanadis is één van de namen waarmee de Germaanse godin van magie, liefde, lust en seksualiteit Freya wordt aangeduid. Zij schenkt ons schoonheid, opent de zintuigen en het derde oog. Zij geeft liefde en inzicht die wij vervolgens kunnen integreren. Volgens de Germanen was er veel magie in de nacht van 30 april op 1 mei. Wodan en Freya zouden dan de winterdemonen verdrijven om de lente toe te laten. De scheidslijn tussen de aardse wereld en de geestenwereld is dan dun. Vanadis staat bekend als Walpurgisnacht. Volgens Duits volksgeloof zouden in deze nacht heksen en duivels tevoorschijn komen, die op de gekst denkbare vervoermiddelen door de lucht suisden en naar verzamelplaatsen vlogen. De Godin Freya werd tijdens Walpurgisnacht vereerd met een groot feest waarbij er volledige seksuele vrijheid was en jonge vrouwen zich lieten ontmaagden.

 

Godin Freya
Artiest onbekend

 

Een ander ritueel voor vruchtbaarheid met Beltane is het dansen rond de meiboom. De boom, verankerd in de grond, is als een fallussymbool. Deze boom werd versierd met rode en witte linten en door om de paal te dansen werden de levenskrachten aangewakkerd. Al met al is Beltane een behoorlijk seksueel gericht feest, maar met doel om vruchtbaarheid te geven aan Moeder Aarde, aan de gewassen, aan al dat leeft en wat levensvatbaar is.

 

De strijd met Koning Winter is beslecht, het licht overwint de duisternis, bloesem komt aan de bomen en het lichte groen zie je steeds meer om je heen tevoorschijn komen. Het zaad begint in de aarde te ontkiemen. Geef je over aan de vreugde die de meimaand brengt en aan de levenskracht die nu door je heen gaat, waarmee je jouw doelen vruchtbaar maakt. Voel je passie en vertrouw erop dat jouw doelen en plannen uit zullen komen.

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Bronnen:

"In het licht van de maan" Petra Stam en Marja de Zeeuw

The Spirit of the Goddessis

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht