Onlangs werd het vanuit mijn omgeving, door een aantal gebeurtenissen en gesprekken die ik had, duidelijk wat consequenties kunnen zijn van een verminderde verbinding met de aarde, van het losraken van je basis of fundament. Nu hebben we het al wel eens gehad over oneliners of jeukwoorden die vaak worden gebruikt, maar die nauwelijks wat zeggen. In de spirituele wereld worden die ook gebruikt, een “je bent niet gegrond”, “je hebt meer aarde nodig” of “je moet meer loslaten” horen daar onder andere bij.

Aarden van essentieel belang

Toch zit er een waarheid in dat gronden of aarden van essentieel belang is. Alleen is dat voor iedereen anders en ontbreekt het soms aan uitleg. Naast dat er een uitleg kan zijn over energie, aardekoordjes visualiseren of verbinding maken met Moeder, is er een heel fysieke uitleg. In gesprek met een vrouw een paar weken geleden over ademhaling, werd dat duidelijk. Zij vertelde hoe moeilijk ze het vond te ademen zoals dat haar werd uitgelegd; “want ik begrijp zo graag wat ik doe en wat er gebeurt”. De uitleg was vrij simpel en opende voor haar als het ware een nieuwe wereld want ze kon beter begrijpen, maar zeker ook beter voelen toen ze wist wat er in haar lichaam gebeurde. Alles is te herleiden tot fysiologische processen (en meer, maar dat nu terzijde). Het gaat een beetje ver om die processen in dit stuk uit te leggen, maar met Kundalini Yoga werken we ermee en tijdens sessies komt het uitgebreid aan bod.

En, hoe is het mogelijk? Verschenen er op hetzelfde moment een paar prachtige artikelen over aarden en gronden en hoe het werkelijk in elkaar zit en hoe belangrijk het is voor jou. Voor je fysieke, emotionele, mentale en spirituele welbevinden is het van essentieel belang om te voelen, te weten, hoe het is om geworteld te zijn, je fundament verankerd te hebben. Een spirituele beleving vanuit welke traditie dan ook, kan alle kanten opschieten, wanneer in de basis een verankering ontbreekt.

Boeiende artikelen

Voor Nieuwetijdskind schreef Jackelien Cerrone: “Wortels uit je voeten laten groeien? Als je het echt nodig hebt om te aarden, dan werken die wortels niet. Als je slecht geaard bent zit er ergens een probleem. Dan moet je specifieke oefeningen doen die dat probleem oplossen. Aarden helpt je om overbodige spanning te kunnen laten wegvloeien uit je lichaam. Eigenlijk net zoals je elektriciteitsnet in huis geaard is via een aardpen in de grond. Spanning, drukte, emoties, stress en onrust stromen vanzelf weer weg. Uit je lichaam en uit je energieveld. Als je goed geaard bent tenminste en je bent pas goed geaard als je lichaam én je hele energiesysteem gegrond zijn”.

Aarden doe je ook door middel van een goede ademhaling, die activeert de prana en apana, het voedende en het reinigende aspect. In je lichaam is het gebied van de prana het borstgebied en de apana dat van het bekken en de buik. Daarmee creëer je al makkelijker balans in het lichaam, maar uiteraard is dat niet alles.

Mirjam Janse schreef een boeiend artikel in Frontier Magazine van maart-april dit jaar. “Je ontvangt voortdurend helende energie van de Aarde om daarmee het evenwicht in jouw energieveld te herstellen. Aarden maakt je bewust van je zelfhelend vermogen.

Een gebrek aan aarding kan leiden tot verwarring, problemen met focussen, onzekerheid en ziekte. Mensen die slecht geaard zijn kunnen last hebben van angsten, depressies, vermoeidheid en lusteloosheid. Hun uitstraling is dof en weinig sprankelend”.

Wanneer je daarbij zowel je adem als je aandacht erg omhoog richt, dat wil zeggen, dat je vooral bezig bent met veel nadenken, piekeren en voornamelijk met je verstand bezig bent en alleen daarop vertrouwt, er dan een bepaalde druk wordt opgebouwd waardoor uiteindelijk de stoppen kunnen doorslaan.

“Onze energie stroomt vanuit het kruinchakra naar beneden, door het wortelchakra, naar de kern van de Aarde. Deze stroom zorgt voor de afvoer van negatieve lading, uit het energieveld, de aura, de Aarde in. Negatieve gevoelens zetten zich vaak vast in met name de buik, de maag, darmen en de lage rug, hetgeen invloed heeft op het functioneren van het wortelchakra. Een slecht functionerend wortelchakra verhindert de afvoer van negatieve lading, wat kan leiden tot verstopping. Mensen die geblokkeerd zijn in hun wortelchakra trekken hun energie steeds meer omhoog het lichaam in, wat leidt tot grote druk op het hart en het hoofd”, schrijft Mirjam Janse.

Werken aan je aarding van Mirjam Janse

Intentie – de intentie hebben je te verbinden met de energie van de aarde
Ademen – ademen tot in je buik, tot in de Aarde
Centreren – van je kruin tot je staartbeen en dan de lijn de Aarde in visualiseren
Intuïtie – Vertrouw hierop. Maak onderscheid tussen wat jou dient en wat jou verstoort
Lopen – het liefst in de natuur en op blote voeten zoveel als dat kan. Omhels een boom
Voeding – drugs, alcohol en suiker zetten je kruinchakra open. Zo kun je makkelijker ‘uit je dak gaan’
Creativiteit – creatief zijn op alle mogelijke manieren
Veiligheid – zorg voor een veilige en gezonde leef- en werkomgeving
Zingen – je aardt door te hummen, chanten of zingen onder de douche bijvoorbeeld
Humor – lachen helpt je in het moment te zijn
Opruimen – laat gaan wat niet meer bij je past. Gedachten, emoties, relaties, verplichtingen, maar ook spullen. Sluit vrede met je verleden
Gezelschap – De energieën van anderen kunnen je aarding versterken. Goed gezelschap weliswaar, daar waar jij je prettig voelt
Rituelen – rituelen zijn een goede basis voor het verankeren van je intenties
Dankbaarheid – een kracht die onderschat wordt

Artikel van Jackelien Cerrone

Het volgende stuk las ik op nieuwetijdskind.com en is geschreven door Jackelien Cerrone. Zij haalt een aantal zeer belangrijke punten aan hóe te aarden en waarom dat zo belangrijk is.

Je bent pas goed geaard als je lichaam én je hele energiesysteem gegrond zijn.
“De lagen van de aura bevatten de verschillende soorten energie die je uitstraalt. De chakra’s bevatten energie die rechtstreeks met bewustzijn te maken heeft. De chakra’s verbinden de lagen van de aura met het lichaam. Om het hele systeem te aarden moet je op vijf manieren gronden:
Mét je lichaam, ín je lichaam, met je energieveld, met je basischakra, en met je bewustzijn.

1. Aarden MET je lichaam.
Als je lichaam de grond niet raakt dan wordt het lastig natuurlijk. Loop je de hele dag op rubberzolen, op synthetische vloerbedekking, in je kantoor op de 6e verdieping? Dan is het wel fijn om na je werk je schoenen uit te trekken en in de tuin te gaan staan. Aarden kan in dit geval door een boswandeling te maken of door te gaan graven en harken in je tuin. Je voelt dan echt dat je lichaam contact maakt met de aarde. Dit is de enige vorm van gronden waarbij het visualiseren van wortels helpt. Overigens is het verstandig om sokken van katoen of wol te dragen. Pantykousjes en panty’s blokkeren de stroming van energie over de huid en daarmee sturen ze je hele energiesysteem in de war.

2. Aarden IN je lichaam.
Mensen die erg druk zijn zitten vaak alleen in hun hoofd. De rest van het lichaam voelt leeg aan. Alsof je een heel huis bezit maar alleen op de zolder woont. Als je spanning en onrust krijgt zal dat vooral in het hoofd, de nek en de schouders zijn. De voeten staan daar los van. Er zit een grote leegte tussen je voeten en het gebied van de spanning. Logisch dat wortels-uit-de-voeten-laten-groeien niet helpt. Het is belangrijk dat je bewustzijn je hele lichaam vult. Aarden doe je in dit geval door eerst weer je hele lichaam te vullen. Aarden IN je lichaam dus. Daarna pas wortels visualiseren.

3. Aarden met het energieveld.
Het energieveld moet ook geaard zijn. Als je bewustzijn vooral in je hoofd zit trekt het energieveld omhoog. Dan raakt het de grond niet meer. Sommige mensen met een ernstig energiegebrek hebben een aura die niet geaard is. Vaak stroomt daarbij de energie omhoog in plaats van naar beneden. Stress, drukte, overspannenheid en oververmoeidheid zijn typische klachten die je dan krijgt. Je kunt namelijk niet goed energetisch ontspannen als je energieveld niet geaard is. Je voelt je opgejaagd. Je moet oude energie kunnen laten afvloeien om nieuwe energie te kunnen opnemen. Bij deze klachten moet je dus het energieveld zelf aarden. Wortelen helpt niet.

4. Aarden via het basischakra.
Het basischakra regelt het goed functioneren van botten, spieren en gewrichten, maar ook de manier waarop je bewustzijn met je lichaam verbonden is. Is de gronding via het basischakra niet voldoende, dan heb je moeite met aanpakken, doorzetten en zelfstandigheid. Mensen die een erg slecht werkend basischakra hebben lijken een beetje afwezig of ongrijpbaar. Veel denken en weinig doen. Aarden doe je in dit geval door het basischakra te aarden en in balans te brengen. Wortelen helpt niet.

5. En tenslotte aarden met het bewustzijn zelf.
Alles begint en eindigt met je bewustzijn. Aarden begint met de wil om hier, in je lichaam, op aarde aanwezig te zijn. Je kunt alleen iemand zijn hier en nu!

Bronnen

Nieuwetijdskind door Jackelien Cerrone
Frontier Magazine jaargang 23.2 nummer 137 door Mirjam Janse

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht