Het fundament van onze fysieke structuur, vlees en botten, ligt in het Aarde element. Tevens de basis van alle elementen, waarop de rest is 'gebouwd', in de Chinese astrologie is Aarde het centrum, waar vanuit je vertrekt naar de andere elementen. In onze driedimensionale wereld is het element Aarde het meest dicht van vorm, het meest grofstoffelijk, ether is het meest fijnstoffelijk of vluchtig van aard. Daarnaast zou je er vanuit kunnen gaan dat er krachten werkzaam zijn die hieraan vooraf en voorbij gaan, maar dat laten we nu buiten beschouwing.

 


© Eigen Foto: Landenergie - Moeras

 

Het element Aarde geeft ons structuur en is de energie van daadkracht, maar ook die van traagheid, want Aarde is zwaar, koud en vochtig. Het element Aarde is praktisch, nuchter en concreet van aard. Aarde mensen zijn personen die graag willen begrijpen en dus op zoek zijn naar tastbare dingen. Dat maakt ook dat ze van tastbare dingen houden in de breedste zin van het woord. Ze kunnen materialistisch zijn, omdat ze zich graag met mooie en dure spullen omringen, maar ze kunnen ook intens genieten van schoonheid in bijvoorbeeld de kunsten of houden van bijzondere dingen. In het Boeddhisme representeert het element Aarde hardheid/zachtheid, ruwheid/gladheid en zwaarte/lichtheid.

 

De Aarde is de planeet waarop we wonen en de grond waarop we leven en waar onze wortels liggen, het is de Aarde waar we onze gewassen verbouwen, met onze handen in wroeten en waar onze blote voeten in contact komen met de kracht van Aarde. Het is in de Aarde waar we onze doden begraven en nog dieper de Aarde in vind je mineralen en edelstenen, delfstoffen, vloeibaar gesteente en een magnetische kern. Onze planeet is van een ontzagwekkende schoonheid en we behandelen haar soms tegenovergesteld aan wat zij ons biedt. Zij is onze voedster, hoedster en beschermer. Elke astronaut die de Aarde vanuit een ander perspectief, vanuit de ruimte beziet, verandert zijn/haar perspectief, want daar zie je de schoonheid en ervaar je de kwetsbaarheid van onze planeet. De Aarde heeft een ritme, ze ademt en leeft. Er zijn werelden in werelden op die ene Aarde, de flora, fauna, de minerale wereld en de waterwereld. We kunnen terug in de tijd kijken en weten wat er gebeurde eeuwen, millennia, zelfs miljoenen jaren geleden. Onze Aarde is een conservator.

 

Aarding en gronding
De laatste tijd kwam in gesprekken het element Aarde nogal eens voorbij. In de vorm van aarding, het gronden van jezelf in de Aardenergie en in de vorm van werken met de krachten van de Aarde en verbonden voelen met wat de Aarde ons biedt en waar we allemaal dankbaar voor zouden dienen te zijn. Als eerste is er het principe van gronden, we kennen het woord, begrijpen het principe en doen ons best, maar voor velen betekent gronden dat je de energie van de kosmos binnenhaalt om op die manier te verankeren. Dat is een beetje een misvatting, wanneer je grondt vanuit de Aardenergie levert dat veel meer stabiliteit en een sterkere verankering op. Hoewel die energie zwaar en vast van vorm is, is dit een manier om je te aarden, per slot van rekening leef je in die derde dimensie, met die zwaartekracht. Wanneer je op deze manier grondt (en daar zijn specifieke oefeningen voor) voel je de energie van onder je voeten naar boven stromen en voel je jouw levensenergie. Je wordt gewaar dat het zelfgenezend vermogen wordt geactiveerd. De Kundalini Shakti stroomt ook omhoog, die maakt de weg vrij van blokkades en laat jouw levenskracht vrijelijk stromen. Je aarding is stabiel en wiebelt niet van voor naar achteren en je wordt je bewust van fysieke tintelingen en sensaties.

 


© Eigen Foto: Spiraalvorm in de natuur

 

De Aarde en haar seizoenen
Gaia wordt gezien als de godin van de Aarde als element en als materie. De Aarde Moeder, Terra Madre is Gaia. Uit haar kinderen werd onder andere Demeter geboren, de godin van de landbouw, het graan, van de in cultuur gebrachte Aarde, een vegetatiegodin. Uit een verhouding tussen Zeus en Demeter werd Persephone geboren. Zij werd meegenomen door Hades naar de onderwereld waar zij zes pitjes at van een granaatappel en wie in de onderwereld iets tot zich nam, kon zich niet meer losmaken van die plek. Haar moeder Demeter had veel verdriet omdat haar dochter niet meer bij haar was, zoveel verdriet dat de vegetatiegodin niets meer liet groeien, de vruchtbaarheid van het land verdween. Er werd een compromis gevonden, Persephone moest dus een deel van het jaar in de onderwereld verblijven, zes maanden, afgewisseld met het verblijf bij haar moeder. Dit leidde tot de wisseling van de seizoenen. De herfst en winter tegenover de lente en zomer. Persephone wordt gezien als een onderwereldgodin, maar in relatie tot haar moeder ook als een vegetatiegodin.

 

Zo vind je in verschillende culturen en uit verschillende tijden verhalen over de Aarde en de verschillende werelden. Het is een interessante zoektocht. Je kunt je eigen onderzoek gaan doen. Ook de Aarde waar jouw wortels liggen vertelt een eigen verhaal, je hoeft niet ver naar exotische oorden. Je kunt beginnen op je eigen plek en op zoek gaan naar parallelle werelden. Wanneer je bewustzijn wilt verkrijgen hoort daar ook de aandacht voor de Aarde bij, voor al wat leeft. Daar hoort ook de energie van het land waar je woont bij en je kunt al met simpele handelingen eren wat voor jou belangrijk is. Zie de schoonheid in alles om je heen en respecteer dat. Het heeft een mooie uitwerking wanneer je aandacht besteedt aan haar en haar schatten op alle lagen die er zijn.

 


© Eigen Foto: Tweelingringen en Oergrond

 

In het Noordse scheppingsverhaal wordt de levens- en kennisboom Yggdrasil genoemd. Deze staat symbool voor de eindeloos vertakte vorm van dat wat is. Tegelijk draagt en verbindt hij de werelden als wereldas (axis mundi). De wortels van de boom reiken van de onderwereld dwars door de mensenwereld (middenwereld) naar de bovenwereld, die van de goden. De Yggdrasil verbindt uiteindelijk negen werelden, er zijn er namelijk drie van de onderwereld, drie van de middenwereld waar wij ook leven en drie van de bovenwereld. De Nornen, drie schikgodinnen ofwel lotsgodinnen onderhouden de wortels van deze levensboom. Zij zijn Urd (Oorsprong), Verdandi (Heden) en Skuld (Toekomst). Zij weven en spinnen het lot. Ze behoren tot de Germaanse goden en hierover kun je meer informatie vinden.

 

De spiraalvorm
De natuur kent een harmonische deling van groei, te vinden in plant, dier, mens, kristal tot aan de laagste levensvormen, de Gulden Snede. Deze gulden verhouding werd overgenomen in de kunst en architectuur. De Gulden Snede wordt ook wel Sectio Divina genoemd en zoals eerder opgemerkt is deze goddelijke verhouding ook van toepassing op de mens. Het is de verdeling van een lijn in twee stukken, waarbij het langste stuk middenevenredig is tussen de gehele lijn en het kortste stuk. In de natuur, in groei, uit zich dit in spiraalvormen. Hieronder zie je een paar plaatjes van de spiraliserende groeibeweging, maar ook bijvoorbeeld een varen groeit in die vorm. Omdat deze verhouding en de spiraalvorm een wetmatigheid van de natuur zijn, hebben ze een sterke aantrekkingskracht op de Ziel.

 

In de Fibonacci reeks is ieder element in de reeks telkens de som van de twee voorgaande elementen, te beginnen met de getallen 1 en 2, dan 3, 5, 8, 13, 21 enz enz. De verhouding van twee opeenvolgende getallen vormt telkens een benadering van de gulden snede. Dat maakt dat er een verband is tussen de Fibonacci reeks en de Gulden Snede.

 


Vormvergelijkingen in de natuur

 

 

Spreekwoorden met Aarde
Het aantal spreekwoorden die wij kennen over aarde, grond, over bomen, planten en bloemen is enorm, dat zegt wat over hoe belangrijk wij de aarde vinden en hoe wij daar in vroegere tijden op gericht waren, de aarde geeft en neemt. Lang geleden was men zich hier heel erg van bewust en eerde men de aarde en door middel van ceremonies en rituelen werd dat uitgedrukt. Hieronder een paar van die spreekwoorden, maar er zijn er nog veel meer.

 

Dat heeft nogal wat voeten in de aarde: Dat is moeilijk te realiseren
Hemel en aarde bewegen: Er alles aan doen om het gedaan te krijgen
In goede aarde vallen: Door de ontvanger goed ontvangen worden
Veel voeten in de aarde hebben: Dat heeft veel moeite en tijd gekost

 

Nog meer uitdrukkingen met aarde:
Er is meer tussen hemel en aarde
Zo ver van elkaar als hemel en aarde
Hemel en aarde bewegen

 

enkele over grond:
Met de grond gelijk maken
Vaste grond onder de voeten hebben
De grond wordt hem/haar te heet onder de voeten

 

en met bomen en planten:
Hoge bomen vangen veel wind
Men moet oude bomen niet verpoten

 

Door de zure appel heen bijten
Nog een appeltje met iemand te schillen hebben
Je eigen boontjes doppen
Boontje komt om zijn loontje
Komkommertijd
Een harde noot om te kraken
De bloemetjes buiten zetten
Geen rozen zonder doornen
Iets met wortel en tak uitroeien
Er geen gras over laten groeien

 


© Eigen Foto: Tweelingringen en Oergrond

 

Element Water
Element Vuur

 

De basisvormen in de natuur, de Platonische Lichamen, onder 'de vier elementen'

 

Door Christel Nijland (Shama Kaur)

 

Delen is lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Ontvang jij de nieuwsbrief al?

Contact

Christel Nijland
Herderinnestraat 19a
2512 CZ Den Haag
Tel 06 54745741
E-mail info@shamahuis.nl

Bedrijfsinfo

KvK 27334556
BTW NL161818274B01
NL23INGB0008775293

Social media

Deel Shamahuis op Social Media

Copyright 2015-2018 Christel Nijland | Hosting, ontwerp, realisatie en onderhoud: Blauwe Nacht